Kategoriler

Bilgisayar oyunları şiddete mi yönlendiriyor?

Yıl 2018 ve bu konu HALA konuşuluyor. Benim bilgisayar oyunları üzerine ukalalık yapmaya başladığım 20 küsur yıldan bu yana bu konu hala gündemde. Artık buraya bir noktayı koyma vakti geldi.

Tabii ki bu yazı tamamen benim fikrim. Bir psikolog yada pedagog değilim. Konuyla ilgili bol bol bilimsel makale okumuş olmam, Türkiye içinde ve dışındaki olayları takip etmem ve yılların tecrübesi dışında bir dayanağım yok. Ha tabii ki bu kadar yıldır oyun oynayıp hiç kimseyi kesmemiş veya vurmamış olmam da ayrı bir konu. Açıkçası Asus telefon vurma videom dışında, gerçek bir silahı ilk defa elime aldığım zamanda askerde temel eğitimde G3’le attığım 3 kurşundan ibarettir. Silahın insana getirdiği o “başka birisinin canını alabilme” gücü bana çok ürkütücü geliyor.

Artık herşeyi videoda seyretmeye alışkın olduğumuzu ve okumaktan çok kısa sürede sıkıldığımızı hesaba katarsak bu blog yazısını da çok uzatmadan cevabı yapıştıracağım. HAYIR!

Bir aleti ne için kullanırsanız o işe yarar. Makasla terzilik de yapabilirsiniz, bıçakla domates de kesersiniz. Evet silahla bir cana son verirsiniz. Ama bu konu tamamen sanal alemdedir. Şu anda uzun zamandır FPS oynayan kimi bir cephaneliğe soksanız oradaki silahların çoğunun adını size sayabilecektir.

Ama gerçek şiddet bambaşka bir konu. Olayın sanaldan gerçeğe dönüşmesi ve gerçek hayatta save alamayacağızı bilmeniz konuyu tamamen değiştiriyor. AMA eğer şiddete eğilimli bir çocuğunuz yada arkadaşınız varsa bilgisayar oyunlarından TV’de seyrettiğiniz saçma sapan mafya dizilerine kadar bir çok görsel etken bir tetikleyici ve özendirici durum yaratabilir.

Arkadaş çevresi de çok etkilidir.

Ayrıca büyük basın, haberlerine bol bol tık alma derdinde olduğundan özellikle ebeveynleri endişelendirecek ŞOK ŞOK başlıklı haberler yapmayı çok sever. Çocuğunuz şiddet içeren oyunlar oynuyorsa bundan endişelenmeyin. Ama onu kontrol altında tutun. Onu eğitin ve gerçeği gösterin. Ağacı yaşken eğdikten sonra onu zaten hep elinizin altında tutamayacağınız yaşlara geldiğinde ona gönül rahatlığıyla güvenebilir ve şiddet, uyuşturucu vb bir çok kötü alışkanlığa da sapmayacağından emin olabilirsiniz. Önemli olan çocuklarınıza iyi ve kötüyü ayırt edebilme yeteneğini kazandırmak ve hayır demeyi öğretmek.

Burada iş çok büyük oranda anne ve babalara hatta arkadaşlara düşüyor. Çevrenizde böyle insanlar varsa. Çocuğunuzda böyle bir eğilim varsa onun üstüne düşmeli ve çok geç olmadan durumu kontrol altına almalısınız. Çocuklarınızı, arkadaşlarınızı başı boş bırakmayın. Onlarla birlikte olun. Onların yanında olun. Böylelikle onlara doğru bir yön verebilirsiniz.

Bir şey ne için kullanırsanız o işe yarar.

Ha bir de küçük cocukların eline tableti verip siz kendi keyfinize bakmayın. O tabletlerin uyuşturucu düzeyinde alışkanlık yaptığını bilmelisiniz. Ama bu başka bir yazı konusu.

Sevgiler

Görüntülenmeler:
18
İlgili etiketler:
· · · · · ·
İlgili Kategoriler
Blog
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com