Kategoriler

FFXIV Serverlarında Yoğunluk Azaldıkça Oyun Normale Dönüyor

FFXIV logo

Klasik MMORPG’lerin medar-ı iftiharı Final Fantasy 14: A Realm Reborn geçtiğimiz yılda sert bir çıkış yakaladı. Özellikle World of Warcraft’ın oyuncularını sağma makinasına dönüşmesinden sonra yeni bir ev arayan oldukça büyük bir MMORPG kitlesine kucak açan FFXIV kullanıcı sayısından tabiri caizse “patladı”. Son 10 yıldır parça parça işledikleri hikayeyi bitiren Endwalker ek paketinin çıkışı ise son nokta oldu. Oyuna gösterilen ilgiden dolayı hesaba giriş serverları çöken oyun yeni kopya satışını bile durdurmuştu. Oyunda yer alan 30 dakika inaktiflik sonucunda serverdan atılma uygulaması 9 ayın ardından 6.11a patchi ile bu salı itibariyle kaldırılıyor.

Ancak bu popülerite Endwalker’ın çıkışından çok daha önce ortaya çıkmıştı. 7 Aralıkta çıkan Endwalker ek paketi ile bir önceki paket Shadowbringers’ın son içerik eklentisi olan 5.5 yamasının çıktığı temmuz arasında hiçbir yeni dungeon, raid ya da benzeri içerik olmamasına rağmen oyuncu sayıları tüm zamanların en yüksek seviyelerine fırladı. Bu durumda şüphesiz WoW oyuncularının Blizzardın hem oyun için hem de oyun dışındaki kötü niyetli kararlarını protesto ederek oyunu bırakması ve WoW’a oynanış tipi olarak en yakın oyunlardan biri olan FF’e geçmelerinin rolü çok büyük. Bu geçişe WoW’un en tanınmış içerik üreticileri ve yayıncıları da dahil olunca sanal bir “kavimler göçü” gerçekleşti. Öyle ki FFXIV kitlesi içerisinde bu akım ile oyuna katılmış yeni oyunculara “wow mültecisi” takma adı verildi. 

Durum öyle bir hal aldı ki MMORPG oyuncuları arasında “içerik kuraklığı” olarak tabir edilen ve genellikle aktif oyuncu sayısının düşmesi beklenilen döneminde bile server doluluk oranları inanılmaz arttı. FFXIV, serverları yüksek doluluk oranına ulaştığında giriş için kullanıcıları sıraya sokan bir yapıya sahip. Bu, server makinelerinin ağır yük altında kalıp halihazırda giriş yapmış oyuncuların gecikme yaşamaması için konulmuş bir önlem. Ancak sıraların servera hizmet eden bölgeye (mesela Avrupa) görece gecenin geç saatlerinde oldukça yüksek olması oyunun geliştiricisi Square Enix’i bir takım kararlar almaya zorladı.

FFXIV’nin sosyallik kültürü

FFXIV oyuncu kitlesi bakımından son derece etkileşime açık ve sosyal bir oyun. Popüler şehirlerin meydanlarında daima sohbet eden birkaç oyuncuyu, büründükleri karaktere uygun şekilde rol yaparak etrafta dolaşanları ve ya bir köşede karanlıklar içerisinde kendi aralarında zar oyunu oynayan sevimli kumarbaz grupları bile görebilirsiniz. Bunun da ötesinde oyunun içerisindeki binlerce parça kıyafet seçeneği ile kendi içerisinde bir “glamour” (WoW’daki transmog) ile moda akımları da kullanıcılar arasında rağbet görüyor. Son derece zor bir düşmanı yendikten sonra ondan düşen silahın size kazandırdığı statlardan sonraki en iyi ikinci yanı şüphesiz ki o silahı elinizde gördüğünde diğerlerinin size hayran olmasıdır değil mi?

İşte bu yüzden popüler şehir meydanlarında (özellikle Limsa Lominsa adı verilen şehirde) kendi karakterini size sergilemek üzere AFK bırakmış pek çok oyuncuyu görmek işten bile değildir. Yani, DEĞİLDİ… Serverları rahatlatmak için Ağustosta getirilen “30 dakika boyunca hareket etmediğinizde serverdan atılma” özelliği ile bu oyuncu kitlesine hafifçe kış kış yapılmış oldu. Ancak sonuç net bir şekilde günden güne büyüyen oyuncu sayılarının altında ezilmeye başlayan serverlara az da olsa rahatlama gelmesi oldu.

Sular durulunca

Endwalker’ın çıkışındaki eski oyuncuların da dönüşüyle kullanıcı sayısındaki çığ gibi büyüme 6.1 yamasına kadar devam etti. Youtube, Twitch gibi ortamlarda içerik miktarı dağlar gibi yükselirken FFXIV gelmiş geçmiş en kazançlı Final Fantasy oyunu olma ünvanını kazandı. Beklendiği üzere hikayenin yıllardır devam eden bölümünün tamamlanması ve özellikle zor düşmanlarla kapışmaya odaklı oyuncular için tasarlanmış dövüşler olan “savage” setinin ilk ayağının tamamlanması ile aktif oyuncu sayısı yavaşça azalmaya başladı. Geçtiğimiz ayda yapılan soru cevaplarda oyunun geliştirilmesindeki baş isim olan Naoki Yoshida ya da oyuncuların kullandığı mahlasıyla Yoshi-P geçtiğimiz sene ağır bir darbe alan AFK kültürünün oyunun sosyal ekosisteminde önemli bir parça olduğunun farkında olduklarını ve yakın zamanda 30 dakika kuralının kaldırılmasına sıcak baktıklarını söyledi. Bahsedilen değişiklik bu hafta salı günü gelen yama ile oyuna işlenmiş oldu.

FFXIV geçtiğimiz sene içerisinde adından sıkça bahsettirmiş, başarısı pek çok kişi tarafından kabul edilen “oldschool” sayılan klasik tarzda bir MMORPG. Bu popülaritesini yeni içerikler getirerek sürdürecek mi yoksa daha modern sistemlere sahip Lost Ark ya da New World gibi yeni MMO’lara kitlesini kaptıracak mı hep birlikte göreceğiz.

Görüntülenmeler:
23
İlgili Kategoriler
Oyun Haberleri
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com