Kategoriler

Wonderbook: Book of Potions İncelemesi

Bir Harry Potter hayranı olduğumdan, ofiste görür görmez incelemek istediğim oyunlardan biri oldu Book of Potions. Geçen sene çıkan Book of Spells’i oynayamadığım için üzülmüştüm fakat YouTube’un yardımıyla oyun hakkındaki merakımı da gidermiştim. Eğer siz de bir Harry Potter hayranıysanız Book of Spells’i, Wonderbook’u ve Pottermore’u biliyorsunuzdur. Fakat bu yazıyı okuyup da bu terimleri bilmeyenlere de açıklayayım. Pottermore, Harry Potter evreninin yaratıcısı J.K. Rowling’in bu evren hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği ve Sony ile birlikte geliştirdiği bir site. Sitede yazarın kendi yorumlarından tutun da filmlerde ve kitaplarda rastlamadığımız ve kaçırdığımız çoğu şeyi öğrenmemizi sağlıyor.

Pottermore’a üye olarak ve teste katılarak, hangi binaya geçeceğinizi seçmen şapka yardımıyla seçiliyorsunuz. Hatırlatayım, bunları oyun içerisinde değil, Pottermore sitesine girerek yapıyorsunuz. Tabii, Pottermore hesabınız olmadan da oyunu oynayabilirsiniz ama eğer siz de bu evrene ilgi duyuyorsanız üye olmanızda fayda var.

Wonderbook ise 12 sayfalık bir kitap. Kitap dediğime bakmayın, içinde herhangi bir yazı yok. Her sayfada büyük AR (Arttırılmış Gerçeklik) kartları bulunmakta. PlayStation 3’ün kamerası bu kitabı görüyor ve televizyonunuzda bu kitabın içeriğini oyuna göre değiştiriyor. Book of Spells ve Book of Potions dışında Walking with Dinosaurs ve Diggs Nightcrawler oyunları da bulunmakta. Yani bir kitap alıyorsunuz ve bu kitap için geliştirilen ve geliştirilecek olan oyunları oynayabiliyorsunuz. Üzerinde tek bir oyuna ait bir içerik bulunmadığından dolayı her oyuna uyuyor. 12 sayfa olması da oyunların kısa olduğunu aklınıza getirmesin çünkü bir bölümü tamamladığınızda kitabı kapatıp tekrar açıyorsunuz ve yeni bir bölüme başlamış oluyorsunuz. Yani burada uzunluk ve serbestlik tamamen yapımcı firmalara kalmış durumda.

 

Sıra geldi Book of Spells ve Book of Potions’u konuşmakta. Bu iki kitap da Harry Potter evreniyle alakalı ve büyülerin ve iksirlerin nasıl bulunduğu hakkında güzel bilgiler vermekte. J.K. Rowling ile birlikte yapıldığı için de Pottermore kelimesinin anlamını tam karşılığıyla vermekte. Her ne kadar basitliğinden dolayı çocuk oyunu gibi görülse de, aslında Harry Potter evrenini sevenler için yapılmış bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Book of Spells’in aksine Book of Potions’ın Türkçe seçeneğinin olmaması da, ülkemizdeki çoğu küçük oyuncuyu da zorlayacaktır ama İngilizce öğrenmek için de iyi bir oyun olduğunu belirtmemde fayda var.

Oyuna girer girmez daha önceden bahsettiğim Pottermore hesabınızla giriş yapmanızı istiyor. Bu oyun içerisinde yaptıklarınızla aldığınız puanlar da tıpkı o evrende olduğu gibi yılsonunda öğrencisi olduğunuz binanın birinci olmasını sağlamakta. Eğer üye değilseniz veya giriş yapmazsanız da hangi binada olmak istediğinizi kendiniz seçebiliyorsunuz. Kurulum hakkında açıklayıcı bilgiler veren oyun, Wonderbook’u nasıl yerleştirmeniz ve nasıl kullanmanız gerektiği hakkında da bilgiler veriyor. Yükleme bölümüne geldiğimizde ise iksir şişelerinin içi ne kadar doluysa, oyun o kadar yüklendiğini belli ediyor.

Siz hangi binayı seçeceksiniz?

 

Oyuna girdiğiniz anda kitabın yazarı Zygmund Budge bizi karşılıyor. Bu cümleyi okuduktan sonra aklınıza “Kitabı J.K. Rowling yazmadı mı?” şeklinde bir soru gelebilir, hemen cevaplayayım. Yine Harry Potter hayranlarının bildiği gibi, geçmiş yıllarda Çağlar Boyu Quidditch ve Fantastik Canavarlar Nelerdir? Nerelerde Bulunurlar? kitapları her ne kadar J.K. Rowling tarafından yazılmış olsalar da, bu kitaplar bu evrenin içerisinde bulunduğu için hayali yazarlar yazmış oluyor. Tıpkı bu gerçek kitaplar gibi Book of Potions’da da böyle hayali bir yazar bulunmakta. Kendisi çoğu iksiri bulan bir kişi ve bu iksirleri nasıl bulduğunu da interaktif bir hikâye şeklinde anlatıyor.

Dikkatli bir şekilde karıştırın!

 

Eğer Harry Potter’ın altıncı senesini anlatan Melez Prens oyununu oynadıysanız, oynanış size tanıdık gelecek. Melez Prens’te iksir hazırlarken nasıl her malzemeyi kendimiz alıp kazanının içine döküyorduysak, bu oyunda da aynısını yapıyoruz. Tabi bazı malzemeleri çalkalamanız gerektiğini de unutmayın. Kullandığımız kazanın da The Tales of The Beedle The Bard (Ozan Beedle’ın Hikayeleri) isimli hikaye kitabındaki zıplayan kazan olduğunu da söyleyeyim. Yani bu evreni iyi biliyorsanız, oyun içerisinde görmüş olduğunuz her şey size tanıdık gelecek.

Cure for Boils (Yanıklar için ilaç), Shrinking Solution (Küçültme iksiri), Beautification Potion (Güzelleştirme iksiri), Sleeping Potion (Uyku iksiri) Laughing Potion, (Gülme iksiri), Doxycide (Cin perilerini kovma iksiri) ve Felix Felicis (Sıvı şans) iksirlerini yaptığımız bu oyunda her bir iksir ayrı bir bölüm olarak geçmekte ve o iksiri yapmak için gereken malzemelerden tutun da iksiri hazırlama, kullanma ve tarihçesini öğrenmek de on iki sayfada yapılmakta.

Bazı malzemeleri kazana atmadan önce kesmeniz…

 

Her iksirde ilk önce malzemeleri topluyorsunuz, bunun için asanız bazen makas, bazen büyüteç, bazen kürek oluyor. Gereken malzemeleri topladıktan sonra bazen bıçakla kesmek gerekiyor, bazen de havanda ezmek. Malzemeleri iksir yapımına hazır hale getirdikten sonra iksiri karıştırıyor, ısısını arttırıyor ve bazen de ek malzemeler koyuyoruz. Malzemeleri toplarken de o malzeme hakkında bilgi veren kitap, iksir demlenirken de nasıl bulunduğunu anlatıyor. Bu hikâyelerde gizlenmiş parçaları bulmak için kitabı çevirmeniz gerekebiliyor. Ne kadar gizlenmiş parça bulursanız o kadar çok puan alıyorsunuz ve yine binanıza katkıda bulunmuş oluyorsunuz. İksirlerle ilgili bir kitap olması sizi aldatmasın, yine malzemeleri toplarken büyü yapmanız gerekebiliyor.

…bazılarını da ezmeniz gerekiyor.

 

Dördüncü kitap/film olan Ateş Kadehi’nden de hatırlayacağınız üzere bir üç büyücü turnuvası bulunmakta. Tabi biz o filmdeki üyelerden biri değiliz. Bu, filmdekinden tamamen farklı bir turnuva ve aradaki tek benzerlik ise bizim üç büyücü turnuvasında dördüncü büyücü olmamız. Turnuva içerisinde önümüze çıkan engellerden hazırladığımız iksirler ile geçiyoruz. Turnuva birincisine de altın kazan hediye ediliyor. İksirleri bu kazanla yaparsanız hata yapma şansınız kalkmış oluyor.

Deve el sallayın!

 

Yedi bölümden oluşan kitapta her bir bölümün on iki sayfadan oluştuğunu söylemiştim. Yani kitap her ne kadar on iki sayfadan oluşsa da bu oyunla birlikte seksen dört sayfa olmakta. Topladığınız malzemeleri sadece o iksir için de kullanmıyorsunuz. Bölüm seçme menüsündeki Concoctions (Karışım) bölümünde topladığınız malzemeler ile istediğiniz iksiri yapmanız mümkün. Bunun için hangi malzemeden ne kadar kullanacağınızı seçmeniz yeterli. Sonrasında oyun size yine nasıl bir yol ilerleyeceğinizi gösteriyor ve ilginç bir iksir yaratmış oluyorsunuz.

Topladığınız malzemelerle yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz.

 

Ayrıca oyunda bazı malzemeleri toplamadan önce etrafındaki gnome veya cin perisi gibi yaratıkları uzaklaştırmak gerekiyor. Oyunun collectibles bölümünde hem topladığınız malzemeleri görebiliyor hem de bu yaratıkları uzaklaştırma oyunlarında arkadaşınızla birlikte yarışabiliyorsunuz. Böylece hanginizin daha iyi bir büyücü olduğunu da görmeniz mümkün oluyor.

Bitkilerinize kimseyi yaklaştırmayın!

 

Yazımın sonuna gelirken, oyunun kısa olmasının beni üzdüğünü söylemem gerekiyor. Bir çocuk oyunu olarak görülse de aslında Harry Potter hayranları için olduğunu da eklemeliyim. Tabii, yapımcı firma da oyunu yaparken çocuklara yönelik yapmaya çalıştıklarından da çocuksu bir havasının olduğu doğru. Keşke tamamen Harry Potter hayranlarına uygun yapılsaydı. Sonuçta bugünkü çocukların çoğu ilk film/kitap çıktığında henüz doğmamıştı bile. Serinin asıl hayranlarına uygun bir oyun olsa ve ona göre daha da uzun olsaymış, çok daha güzel olabilirmiş. Fakat yine de oynarken kendinizi bir büyücü gibi hissetmeniz de mümkün. Eğer bir Harry Potter hayranıysanız ve PlayStation 3 sahibiyseniz, bu oyunu kesinlikle almalısınız. Hatta hazır almışken yanına Book of Spells’i de almayı unutmayın. Sonuçta ikisi de bu evrenle alakalı iki oyun. Book of Spells’te büyülerin nasıl keşfedildiği anlatılıyordu, Book of Potions’ta ise iksirlerin nasıl keşfedildiği. Bir sonraki Pottermore oyununu bekleyene dek kazanınızın altındaki ateşin sönmediğinden emin olun!

Book of Potions’dan bir sene önce çıkan Book of Spells

 

 

Görüntülenmeler:
16
İlgili Kategoriler
Konsol · Oyun İnceleme · PlayStation
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com