Kategoriler

Asus ROG Strix G531G İncelemesi | Derin Ayrıntılarıyla Burada

Yeni Asus ROG Strix G531G oyuncu dizüstü bilgisayarını inceleyip size aktarmaya çalıştık. Ayrıntılar inceleme yazımızda!

İçeriden dışarıya doğru anlatmaya devam

Şimdi iç kısımdan dışarı doğru çıkıyoruz ve karşımıza 15.6inc boyutunda IPS ama aynı zaman 120Hz yenileme hızına sahip bir panel bizleri karşılıyor. FULL HD çözünürlüğe sahip ekranın mat olması ve özellikle ince çerçeveleri ilk dikkati çeken unsurlar diyebilirim. Ayrıca IPS panel tercihine rağmen yüksek tazeleme oranına sahip bir ekran tercih edilmiş olması gerçekten bana göre, altı çizilmesi gereken bir ayrıntı. Çünkü masaüstü bilgisayarınız için bir monitör almak istediğinizde yüksek tazeleme oranına sahip monitörlerin ekseriyetle TN panel olarak tercih edildiğini görürsünüz. Bu da renk gösterim kabiliyeti bakımından, IPS panellere kıyasla, kısıtlı bir sonuç elde edilmesine sebep olur. Zaten TN panellerin sıklıkla tecih edilmesinde ki en büyük etmen maliyetinin düşük olmasıdır. Ancak paraya kıyıp üst seviye bir oyuncu monitörü almak istediğinizde kullanılan panellerin TN’den IPS’e doğru geçiş yaptığını göreceksiniz, işte bu durumun özeti şudur ki, renk gösterim kabiliyeti noktasonda daha iyi olan ancak ekran yenileme ve input lag söz konusu olduğunda TN panellerin gerisinde kalan standart IPS ekranlar teknolojinin gelişmesiyle TN paneller ile yarışır performansta ve renk gösterim kabiliyetlerinden hiç bir şey kaybetmeden üretmek mümkündür. Ancak maliyetini karşılamayı kabul etmeniz dahilinde tabii ki. Sonuç olarak Asus’un tam teşekküllü bir oyuncu bilgisayarı yapmak için yola çıktığı ROG Strix G531G modelinin hiç bir noktada geri kalmasını istemediği apaçık ortada. Ekran kısmında dikkatimi çeken ve belki de tek olumsuz olarak ele alabileceğim şey herhangi bir kamera sisteminin konumlandırılmamış olması. Oysa ki benzer çerçeve inceliğine sahip bir çok dizüstü panelinde günü kurtaracak seviyede de olsa, kamera sistemlerine yer verildiğini görmüştük. Ancak Asus bu modelde kameraya yer vermemiş. Açıkçası bariz bir eksi olmamakla birlikte bu segment için en azından acil durumlarda iş görecek seviyede bir web kamerasının yer alması gerektiğini düşünüyorum.

Dış hatlardan devam edecek olursak pek tabii oyuncu bilgisayarları için son yılların olmazsa olmaz alamet-i farikası bir RGB klavye takımı modelde konumlandırılmış durumda.” Ciklet” şeklinde tabir edilen klavye tuşları mekanik değil, ancak basış kuvveti olarak hızlı algılayan membran altyapısını kullanıyorlar. Numpad dizilimi yer almayan klavyede Asus farklı bir çözüm üreterek touchpad’e dijital bir numpad özelliği eklemiş. Klavyenin hemen üst kısmında ise 5 adet multimedia tuşu yer alıyor. Ses tuşlarının haricinde fan ayarı ve Asus’un Armoury Crate adlı uylaması için bir kısayol tuşu mevcut. Armoury Crate programı sayesinde RGB ve fan ayarlarını ayrıntılı şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca RGB aydınlatmalar için yine “FN” tuşu ile çalışan kısayollar klavyenin yön tuşlarına konumlandırılmış durumda. RGB aydınlatmalar demişken yalnızca klavye ile sınırlı olmadığını söylemek gerekiyor. Zira laptop’un alt kısmında ön ve yanlardan şerit halinde geçen bir RGB şerit mevcut. Genel görünüm için oldukça şık göründüğünü söyleyebilirim. Tabii tüm bu aydınlatmayı Asus Aurasync sayesinde harici Asus bileşenleriniz ile senkron edebildiğinizden hiç bahsetmiyorum bile. 🙂

Şimdi dış kısımla ilgili cihazın sahip olduğu giriş, çıkışlardan bahsetmek istiyorum; sol tarafta 3 adet USB 3.1 Gen1 mevcut yine burada 1 adet de 3.5mm jack konumlandırılmış. Harici ses cihazınızın için ikinci bir çıkış yer almıyor, ister mikrofon ister kulaklık olsun taktığınız bileşene göre windows tanıyor. Arka kısımda ise HDM 2.0 ve MiniDisplayport görüntü çıkışları olarak karşımıza çıkıyor. Ethernet ve güç girişide yin arka kısımda konumlandırılmış durumda. Cİhazın sağ tarafında ise herhangi bir giriş çıkış yer almıyor.
Son olarak dış kısımla ilgili tasarımsal detaylardan ve bu detayların işlevselliğine değinmek istiyorum. Çünkü Asus’un en başta bahsettiğim ve özellikle cihazın daha iyi soğutulmasını sağlayan arka kısımda panelinde arkasına doğru çıkıntı şeklinde tasarlanmış fan çıkışları yer alıyor. Bu çıkışlar arka kısımda genel tasarımı kabakaştırmadan ve ekstra ağırlık yapmadan tasarlanarak işlevsellik maksimum düzeye çekilmiş. Yaptığım oyun testlerinde ekran kartı ve işlemcinin 80 dereceleri geçtiğini hiç görmedim, üstelik en sessiz modda dahi çalıştırsanız bu değer 90 derecenin üstüne çıkmıyor ayrıca sert plastikten imal edilen kasaya rağmen bu ısı sii kullanım yaptığını bölgelere ulaşmıyor ve derhal kasanın yukarısında kalan bu kısımdan tahliye ediliyor. Bu tasarım anlayışının bir diğer artı yanı ekranın menteşelerine sirayet etmiş çünkü bahsettiğim soğutucu doğal olarak çıkıntısının ön tarafına doğru konumlanan panel menteşeleri oldukça sağlam ve kasayı havaya kaldırmadan tek elinizle rahatlıkla açılabilir bir şekilde dizayn edilmesinin önünü açmış. Standart dizüsü bilgisayarlarda bu menteşeler, cihazın en arkasında kasanın dengesini bozacak kadar güçlükle kaldırılabilecek şekilde konumlanmış olabiliyor.

1 2 3

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com