Daha önceden sizlere duyurduğumuz gibi 28 Ekimden bu yana açık Beta‘da olan Nvidia ShadowPlay‘in, şu anda ki artılarını ve eksilerini sizler için araştırdık ve gelecekte programdan neler beklediğimizi, sizler için bu yazıda derledik.
Öncelikle ShadowPlay‘in ne yaptığından bahsedelim;
ShadowPlay, Nvidia masa üstü ekran kartlarından GTX 650 ve üzeri modellerde çalışan, oynadığınız oyunlardan görüntü kayıt etmenize olanak sağlar. ShadowPlay‘e gelen en son özellik ise, oynadığınız oyunu Twitch üzerinden yayınlamanıza olanak sağlaması.
Xplit, OBS ve Fraps gibi bir çok programın aksine, ShadowPlay, Nvidia‘nın Kepler teknolojisi ile birlikte ekran kartlarınızın içinde bulunan H.264 video çözücüsünü kullanarak, yayın sırasında sisteminize binecek yükü azaltır. Kepler teknolojisi ile birlikte gelen, donanımsal görüntü yakalama ve dönüştürme, işlemciniz üzerinde ki yükü azaltarak, %10‘dan daha az bir performans kaybı ile oyununuzu oynarken yapacağınız video kayıtlarında hiç bir sıkıntı yaşamamanız için tasarlanmış.
ShadowPlay 3 farklı şekilde çalışabiliyor. Bunlar Shadow, Manuel ve Twitch.
Shadow modunda, 20 dakikaya kadar belirlediğiniz bir süre ile, kayıt tuşuna bastığınızda kaç dakika olmasını ayarladıysanız o kadar uzunlukta bir kısmını kayda alıyor. (Geriye doğru)
Manuel modunda ise kayıta başlatmak ve nerede sonlandıracağınızı seçmek size kalmış.
Twitch modunda, oynadığınız oyunu Twitch üzerinden canlı olarak yayınlıyorsunuz.
ShadowPlay‘in diğer programlara göre en büyük iki artısı donanımsal video yakalama ile bilgisayarınıza çok büyük bir yük bindirmeden yapması, diğer en büyük avantajı ise ücretsiz olması. Donanımsal video yakalayan kartlar piyasada mevcut olsada, yayın yapmak veya oynadığınız oyundan kareler saklamak istiyorsanız, ekstradan bu kartlara vereceğiniz ücret yerine, daha iyi bir ekran kartı alarak, kayıt yapmadığınız zamanlarda oyunlardan alacağınız performansın daha yüksek olmasını sağlayabilirsiniz.
ShadowPlay ile Shadow veya Manuel modlarında mikrafonu aktif hale getirerek, yapacağınız konuşmayı kayıt altına almanıza olanak sağlıyor.
Twitch moduna, Twitch üzerinden açtığınız hesaba giriş yaptıktan sonra o kanaldan yayın yapmaya başlayabiliyorsunuz. Twitch modunda mikrofonun yanı sıra, kameranızı yayına almanıza olanak sağlamışlar. İsterseniz kameranızı aktif hale getirerek, izleyicileriniz ile daha fazla etkileşime girmenize olanak sağlıyor.
ShadowPlay ilk beta’ya çıktığından bu yana gelen yenilikleri sayacak olursak;
1080p çözünürlükte en fazla 30FPS ile kayıt yapabilirken artık 60FPS ile kayıt yapabilme imkanı
Twitch üzerinden canlı yayın desteği
Twitch üzerinden yaptığımız yayına web-kamerası ekleme gibi özellikler yeni gelen özellikler arasında.
Program’ın artılarını ve eksilerini sıralayacak olursak;
Artılar | Eksiler |
Ücretsiz Olması | Ücretsiz diğer programlar |
Donanımsal Görüntü Kaydı | Ayarlardaki Detay Azlığı |
Kullanım Kolaylığı | Açık Kod Olmaması |
Performans Kaybının Azlığı | Sadece Nvidia Ekran Kartları İçin |
Kendi Görüşüm;
ShadowPlay, Youtube‘a video göndermek isteyen kişilerin kullanabileceği bir program halinde gözüküyor şu anda. Kayıt edilen videonun kalitesi gayet yüksek, fakat daha sonradan videonuzu düzenlemek için ayrı bir program kullanmanız gerekecek. Performansta yaratacağı fark ile, oyunda grafik seviyesini daha yukarıya çekerek, Youtube‘a gönderilecek oyun kayıtlarının kalitesini daha yukarıya taşıyacağı kuşkusuz.
Canlı yayın olarak ShadowPlay‘e baktığım zaman rakiplerinden tek bir konuda üstün iken geri kalan bütün alanlarda geride olduğu gözüküyor. Şu anda ShadowPlay‘in sadece eylence amaçlı veya arkadaş çevresine yayın yapmak için kullanılacak bir program olarak gözüküyor. Nvidia‘nin şu anda internette olan diğer programları yakalaması için elini çabuk tutması gerektiğini söyleyeyim. Profesyonel olarak canlı yayın yapmak için internette ücretsiz bir sürü program mevcut. Üstelik Kaynak Kodlarının açık olan programlar sayesinde herkesin bir katkısı sayesinde aradaki fark gün geçtikçe açılacak. Her ne kadar hiç biri Nvidia ekran kartlarının nimetlerinden faydalanıp daha düşük sistem ihtiyacı ile canlı yayın yapmıyor olsada, içlerinde barındırdıkları özellikler ile Profesyonel yayınlada tercih edilmelerinin nedeni olacak gibi duruyor.
Yazan: Alican Avcar