Pixel Art seviyor musunuz? FPS seviyor musunuz? Siz de bizim gibi eski tip oyunlara özlem duyanlardansanız Bunker Punks detayları incelememizde.
Bunker Punks sanırım uzun zamandır oynadığım en eğlenceli FPS oyunlarından bir tanesi olarak tarihimde adını altın harflerle yazdırdı. Biliyorsunuz ben zaten Indie yapımları oldukça seven bir adamım, özellikle de eski tarz grafikler ile bezenmişse daha çok keyif alıyorum. Bunker Punks eski DooM, Duke Nukem, Heretic, Hexen, Blood artık adını sayamadığım bir çok eski FPS gibi pixel art grafiklere sahip bir yapım. Oyun tek kişilik Ninja Robot Dinosaur (Stüdyonun adında bile en sevdiğimiz şeyler var!) isimli bir stüdyodan çıkma ve oyunu yapan arkadaşın adı da Shane Neville.
Oyunda yok yok. Shane Neville, rastgele düzenlenen haritalar, kendine özgü karakterler, ekipman (item) toplama, üs kurma, geliştirmeler gibi bir çok oyundaki en sevdiğimiz öğeleri bir araya getirmiş ve oldukça keyifli bir oyun yaratmış. 30 Mart tarihinde Steam üzerinden erken erişime açılan oyun açıkçası “Erken Erişim” adı altında tam bir çöplük olan oyunların çok daha ilerisinde. İçi boş değil, buglar içerisinde sürünmüyor, iki de bir çökmüyor, belli ki Shane oyunu oyuncuların eline teslim etmeden önce emin olmak istemiş. İyi de yapmış.
Oyundaki amacımız ise oldukça basit aslında. Gelecek tarihte yer yüzü büyük şirketler tarafından kontrol ediliyor. Bizler ise bunker’lar da (Yer altı sığınakları) yaşayan serserileriz. Yapmamız gereken ise basit, bu şirketleri yağmalamak. Oyuna başlarken bir karakter seçiyoruz ve bu seçim esnasında karakterin özelliklerini görebiliyoruz. Bir karakter, örneğin Molly Pop‘un can puanı az ancak tabancalar da %+25 daha çok hasar veriyor ya da Cleopatra Rex‘i seçersek otomatik silahlar ile %+25 daha fazla hasar verdiğini görüyoruz. Oyunda her bir karakterin kendine özgü özellikleri var dememin sebebi buydu. Bölüm bölüm ilerlediğimiz oyunda şirketleri yağmalarken kat kat geziyor ve farklı düşmanlar ile karşılaşıyoruz. Oyunun başında sadece tek bir silah taşıyabiliyorken daha sonra taşıyabildiğimiz silah sayısını ikiye çıkartabiliyoruz ve tabii ki bunu yapmak için de yeraltı sığınağımızı geliştirmemiz gerekiyor.
Ancak yazımın başında da dediğim gibi sadece kendine özgü yetenekleri olan karakter yok. Bir de içerisinde yaşadığımız yeraltı sığınağı var. Bu sığınak tamamen kişiselleştirilebilir durumda. Yine bir örnek ile anlatmam gerekirse Molly tabancalar ile daha fazla hasar verdiğinden ve ben onunla oynadığım için, sığınağıma öncelikle tabanca poligonu inşa ettim. Sonrasında ekibe kattığım diğer karakterler için de uygun olan geliştirmeleri sırası ile gerçekleştirdim. Tabii bu bahsettiğim poligonlar dışında sağlık odası vb. bir çok geliştirme daha mevcut. Sığınak yapılandırması XCOM ve Fallout‘un mobil oyununda ki yapıya oldukça benziyor, ancak daha bir sadeleştirilmiş durumda.
Yağmalamak için girdiğimiz şirketlerde kat kat çıkışa doğru ilerlerken düşmanlarımızı da temizlememiz gerekiyor. Öldürülen düşmanlar zaman zaman farklı eşyalar atabiliyorlar, girdiğimiz mekanlarda sandıkları kırarak yine eşya ve silah bulabiliyoruz. Kimi düşmanlar ise sağlık paketi düşürüyorlar. Oldukça hızlı bir FPS oynanışa sahip olan oyunda üzerinize yığılan düşmanları temizlemek için çektiğiniz roketi yanlışlıkla yakın olduğunuz duvara da patlatmanız kaçınılmaz olabiliyor. Nereye ateş ettiğimize dikkat etmek zorundayız.
1 2