Kategoriler

Assasin’s Creed Mirage İncelemesi

Assassin’s Creed Mirage incelemesi

Serdar Demirgil, Ubisoft tarafından bu ay başında Xbox, PlayStation, ve PC platformlarında yayınlanan Assasin’s Creed Mirage oyununu inceledi.

İyi seyirler.

“Assassin’s Creed Mirage, klasik Assassin’s Creed formatına geri dönen bir oyun olup, Bağdat şehri içindeki bir suikastçının, yani Valhalla oyunundan da tanıdığımız Basim’in hikayesini anlatmaktadır. İçecekler hazırsa Assassin’s Creed Mirage karşınızda.

Oyun, Ubisoft Bordeaux tarafından geliştirilmiş ve Ubisoft tarafından yayımlanmış olup, 05 Ekim 2023 tarihinde Xbox, PlayStation, ve PC platformları için piyasaya sürülmüştür. Ayrıca, daha sonraki bir tarihte iPhone 15 için de yayınlanacağından bahsediliyor.

Assassin’s Creed Mirage, başlangıçta Assassin’s Creed Valhalla için bir ek pakat olarak hazırlanmış olsa da, sonradan özüne dönmeyi hedefleyerek klasik Assassin’s Creed deneyimini sunan yeni bir oyun haline getirdiler. Hikayede Basim adlı genç bir suikastçıyı konu alıyoruz. Karakterimize Alamut’taki Suikastçılar için bir eser hakkında bilgi toplama görevi veriliyor. Değerini kanıtlamak için kendi topluluğundan habersiz hareket eden karakterimiz eseri ele geçiriyor, ancak bu sırada gizli bir örgütün hazırladığı planı ortaya çıkarır. “herşey çok gizliiiiii.”

Oyun boyunca, şehre geri dönüp bu gizli örgütü tek tek çözmeye çalışıyoruz. İnceleme sırasında mümkün olduğunca az spoiler vermek istediğimden, hikaye hakkında daha fazla bilgi vermek istemiyorum, ancak hikaye kesinlikle güzel ve sürükleyici.

Oyun haritası, tırmanabilir ve koşulabilir hemen hemen her yere izin veren bir dünyaya sahip. Bu süreç oldukça sorunsuz ve tatmin edici bir şekilde gerçekleşiyor; bu nedenle sık sık hızlı seyahati unutup her yere serbest koşu ile ulaştığım oldu. Yapacağınız her şey keyifli bir deneyim sunuyor. Hikaye boyunca verilen görevler sıradışı, bu yüzden bizi lineer bir hikaye anlatımının arkasına kilitlenmiş hissettirmiyor. Bir görevi tamamlamak için cidden çok sayıda seçenek var ve gerçekten görevi kendi isteğinize göre yapabiliyorsunuz.

Kullanabileceğiniz birçok araç bulunuyor ve çoğu daha önce ki oyunlarda gördüğümüz araçlar. Örneğin dikkat dağıtma aracı ve üfleme okları gibi. Yani bunları kullanmak zorunda değilsiniz, ancak kullanmak eğlenceli ve görevleri çok daha kolay hale getiriyor. Fırlatma bıçakları son derece güçlü, neredeyse her düşmanı tek hamlede öldürebiliyorsunuz ve ileride zırh delici yükseltme özelliği ile bunu daha da ölümcül hale getirebiliyoruz, bu da ulaşılması zor düşmanları hızlıca alt etmemize yarıyor. Yeni güçlerden biri teleport suikasti; açıkcası önceki oyunlarda sırf hikayeye uymuyor diye tatar yayını kaldırdığımız assassin’s creed serisinde bu güç beni bir tık irrite etsede, bu özelliğimizin cidden güçlü olmasını göz ardı edemiyoruz. Bu özelliğimiz 5 düşmanı işaretlemenize izin verirken hepsini tek bir hamlede etkisiz hale getirebiliyoruz. Bu özelliğin animasyonunu güzel yapmışlar, grup düşmanlarla başa çıkmayı çok kolaylaştırıyor. Hikaye bazlı da bunu şu şekilde yedirmişler, işte Bassim orada cidden çok hızlı hareket ediyor, bu yüzden Animus o anları düzgün proses edemiyor. Ya hadi hadi heee.

Beğenmediğim bir diğer şey, düşmanlarla yaptığımız karşılıklı dövüşler oldu, eski Assassin’s Creed: Brotherhood veya Black Flag’daki dövüşler kadar tatmin edici hissettirmiyor yeni hali. Bu oyun savaşarak gitmeyi değil de, daha çok gizlilikle ve kullandığınız eşyalarınızla yolunuzu açmaya yönlendiriyor. Birkaç düzgün silahı yükselttiğinizde bire bir dövüşler daha akıcı olmaya başlarken yine de oyun içinde ki o dövüş dinamiği eksikliğini net hissediyorsunuz.

Oyunda ana görevler dışında, “Sözleşmeler” şeklinde yan görevler yapabiliyoruz; bunlar içinde küçük hikayeler bulundurabiliyor ve bunların yanı sıra şehirdeki “Bağdat Hikayeleri” adlı bir dizi görev seçeneğide mevcut. Bu görevler, şehirde yaşayan bazı insanlar hakkında ufak tefek bilgi sunuyor, örneğin bir mezar arayan Hristiyan bir rahip ve büyüdüğünde Suikastçı olmak isteyen bir çocuk gibi.

Milletin ceplerini aşırdığımız hırsızlık özelliği de geri dönmüş, ancak başarıyla hırsızlık yapmak için kullanmanız gereken yaklaşık 2 saniye süren küçük bir mini oyun bulunuyor. Açıkçası hırsızlık yaparken gayet eğlendim, ve bunu yapmanın bir dezavantajı var gibi görünmüyor. Bu nedenle bolca hırsızlık yapabilirsiniz size çok yardımı olacaktır. Hatta “zengin” bölgelerde ve kalburüstü mahallelerde daha fazla hırsızlık yapacak insan olduğunu fark ettim, bu da hoş bir ayrıntıydı.

Oyunu ilk oynarken Basim karakterini seveceğimi düşünmezdim, bir önyargım vardı Valhalla’dan dolayı. Uzun süre önce oynamıştım ama orada pek sevemediğimi hatırlıyorum Bahsim’i, ancak karakterin bu oyunda ne kadar havalı ve hoş olduğunu görünce açıkçası şaşırdım, ana karakterimizin hikayeside oyunumuzu iyice ilginç bir hale getiriyor.

Oyun görselleri ve tasarımı gayet etkileyici, şehirde her bölgenin kendi özel yapısı var, tek benim hoşuma gitmeyen şeyin hepsinin benzer bir kum rengi görünüme sahip olmasaydı. Başlangıçta tek bir şehirde oynamanın sıkıcı olacağını düşündüm, ancak iç mekan düzenlemelerinin her binayı daha farklı görünmesini sağladığını fark ettim. Tek bir şehirde gezmemize rağmen gayet herşey harikaydı ve etrafında dolaşmak gerçekten eğlenceliydi. Oyun içinde insanların kendi işlerini yapmaları tüm şehri canlı gibi hissettirdi bana.

İncelememizi kapatırken oyunun benden 10 üzerinden 7 aldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Valhalla’dan sonra seriye karşı ne kadar önyargım olsa da, oyun kendini bir nebze toparlamış. Bir diğer belirtmem gereken şey ise oyunun indirdiğimiz dosya boyutu, son zamanlarda bütün oyunların 100gb bandında çıkması, ve buna nazaran Mirrage’ın 39gb bandı ile sunulması beni anlamsız bir şekilde mutlu ettiğini belirtmek istedim. Bu incelememiz de bu kadar diyelim, kendinize iyi bakın, bol oyunlu günleriniz olsun.”

 

Fragtist Discord kanalını buradan takip edebilirsiniz.

Xbox Partner Preview Ekim 2023’te Yayınlanan Oyun Duyuruları

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com