Kategoriler

3’ü Bir Arada Kahve Gibi Bir Oyun: Endless Dungeon İncelemesi

Endless Dungeon incelemesi

Amplitude Studios‘un 19 Ekim 2023 tarihinde çıkardığı Endless Dungeon oyununu, Serdar Demirgil‘den dinleyelim.

“Selam Fragtist kanalımıza hoşgeldiniz ben Serdar, bugün karşına tamamen kaos içinde geçebilecek bir oyun ile geliyorum. Kahvaltıyı güzel yaptıysak, huzurlarınızda Endless Dungeon incelememiz

Amplitude Stüdyosu bundan önce Endless Space, Endless Legend ve Humankind gibi övgü alan oyunlarla adını duyurduydu. Ancak 2014 yılında stüdyo farklı bir karar alarak yeni bir türde oyun çıkardı ve bu oyunun ismine Dungeon of the Endless adını verdiler. Evet biraz önce söylediğim oyunu, bu oyunun atası olarak düşünebilirsiniz. Kule savunma ve roguelike harmanlaması olan bu oyun biz oyuncular tarafından çok fazla beğenildi. Bu yüzden firma Endless Dungeon’ı ilk tanıttıklarında herkes çok heyecanlanmıştı, ve neredeyse 10 yıllık deneyiminin ardından Amplitude stüdyosunun beklentiyi cidden karşıladığını mutlulukla söyleyebilirim.

Endless Dungeon türü ile 3’ü 1 arada gibi bir kahveyi anımsatıyor bana . Bir parça roguelike, bir parça kule savunma ve bir parça nişancı oyun türlerini harmanlayarak önümüze sunuluyor.

Konusu gereği oyunumuz The Station’da geçiyor. İçinde bulunan canavarlarla dolu boşlukta çürümeye terk edilmiş bu uzay tesisinde, biz ve tuhaf haydut grubumuz içeride sıkışmış vaziyetteyiz. Çekirdeğe ulaşmak, istasyonu uyandırmak ve buradan kaçmak gibi görevlerimiz var. Oyuna birbirinden renkli 3 karakter ile başlıyoruz, diğer karakterleri oyunu oynayarak ve bir dizi görevi bitirerek açabiliyorsunuz. Her bir karakterin kullanabileceği farklı yetenekleri var, bu da her girdiğimiz görevin nasıl kontrol altında tutulacağını gerçekten değiştiriyor. Örneğin ilk karakterimiz Sweeper’ı alalım. Tabanca ve hafif silahlar konusunda uzmanlaşmış ve güçlerini kullanarak düşmanları yavaşlatabiliyor. İyi bir şekilde yerleştirilmiş bir taretin önünde yavaşlatılmış bir zemin atarak darboğaz oluşturmak ve yaratıkların düşmesini izlemek gerçekten tatmin edici oluyor. Özellikle diğer karakterlerin yeteneklerini kaosa yol açmak için birleştirdiğinizde ortalık tamamen bir festival havasına bürünüyor. Burada birer birer açıklayamayacağım, ancak Endless Dungeon’daki her karakter benzersiz hissettiriyor, ve bu her bir turu gerçekten farklı ve zevkli bir hale getiriyor.

Ancak bir turun yapısı nedir diye sorarsanız? Kristal Bot’u korumamız gerekiyor, enerji kristali tutan metalik bir örümcek benzeri yaratık bu. Amacınız çıkışı bulmak, sonra Kristal Bot’u güverte kapısına göndermek ve onu her köşeden fışkıran yaratıklardan koruyarak hacklemek. Sorun şu ki çıkışın tam olarak nerede olduğunu bilmiyoruz ve yolumuzu bulana kadar İstasyonun katını oda oda keşfetmek zorunda kalıyoruz. Bu keşif sırasında kapıların ardında ne olduğu tamemen bir sır. Bazı zamanlar ganimet bulabiliyoruz, diğer zamanlarda ise bir tuzakla karşılaşabilyoruz. İstasyonun her seviyesi rastgele oluşturulduğu için kaçınmanız gereken odaları da ezberleme gibi bir şansınız ne yazık ki yok. Ancak keşif zaten bu oyunun ana etkeni, kapıları açarken yaşattığı gerilimi cidden hissediyorsunuz.

Her odanın açılmasıyla bazı kaynaklar verilyor. Bunlar savunma kulelerini inşa etmek ve yükseltmeleri yapmak için kullanıyoruz. Bilim, yeni kuleler ve yükseltmelerin araştırılmasında ve bazı kullanışlı kişisel özelliklerde kullanılıyor. Yiyecek ise iyileştirme üretmek için harcıyoruz. Bu kaynakları yönetmek başarının anahtarı olmakla beraber, yeni bir oda açarken kazandığınız miktarı artırmak için bonusları bulmak fazlasıyla kritik hale geliyor.

Ne kadar iyi hazırlanırsınız hazırlanın, bazen turun başarısız olmasının önüne geçemiyorsunuz. Oyun içindeki rastgelelik mükemmel bir stratejiye sahip olmayı her zaman zorlaştırıyor ve yükseltmeler veya ihtiyacınız olan ganimeti şansa almanız başarısız olmayı çok yükseltiyor. Öldüğümüzde bizi The Saloon’a diye bir huba gönderiyor, burasını oyuncu merkezi olarak düşünebilirsiniz. Burada karakterlerimizle sohbet ederek Endless Dungeon’ın hikayesini keşfedebiliyoruz çoğu gerçekten harika bu arada, ve gelecekteki turlar için kalıcı yükseltmeler satın alabiliyoruz.

Endless Dungeon’ın çok oyunculu olduğunda ne kadar eğlenceli olduğu tartışılmaz bir gerçek. Tek başınıza oynarken üç karakteri kontrol edebiliyoruz, ve karakterler arasında bir düğme ile geçiş yapabiliyorsunuz. Bu özellik iyi, ancak ideal bir oynama şekli ne yazık ki değil. İki arkadaşınızla birlikte beklenilen saldırıya geçmek için sağlam bir plan yapmak, sonra onun komik bir şekilde yanlış gitmesini izlemek, işte Endless Dungeon’ın gerçekten parladığı yer burası oluyor. Bu oyun tek başına iyi, ama çok oyunculu olarak gerçekten harika.

Endless Dungeon, yalnızca üç ayrı türü bir araya getirmekle kalmıyor, Dungeon of the Endless’ta bulunan fikirleri daha da geliştirmiş vaziyette önümüze atarak unutulmaz bir roguelike deneyimi sunuyor. İncelemeyi bitirirken son olarak söyleyebileceğim, yanınızda beraber oynayabileceğiniz iki arkadaşınız varsa, 2023’ün beklenmedik favori oyununuz olabilir bu oyun.

Benden bu kadar diyeyim, kendinize tatlı bakın, bol oyunlu günleriniz olsun. <3”

 

Steelseries’ten Yayıncılar için Sonar Yazılımı

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com