Oyun oynamayı çok seven bir editör olarak özellikle yüksek seviyeli anakartlara herkesin sahip olamayacağını tabii ki biliyorum. Hepimiz anakartların Süpermen’ini almak istiyoruz ama bütçemiz haliyle buna engel oluyor. O zaman, bazen lükse bile kaçabilen özelliklere sahip olmak yerine gene iyi ama uçamayan bir anakart satın alıyoruz yani Süpermen yerine sistemimizi Flash’la kuruyoruz (ki ben Flash’ı Süpermen’e göre daha çok severim ama bu ayrı bir yazı konusu). Süpermen’e harcayacağımız para yerine de daha iyi bir ekran kartı yada daha fazla RAM alıyoruz. Anakart üreticileriyle haliyle bunun farkında çünkü adet olarak daha fazla orta ve giriş seviyesi anakart satıyorlar.
Gigabyte Z77X-UD3H Sandy Bridge ve Ivy Bridge işlemcileri kullanabileceğiniz LGA 1155 işlemci yuvasına sahip. Anakartın üzerindeki birer adet VGA, DVI, Display port ve HDMI çıkışı bu anakarttan görüntü almak için harici bir ekran kartına sahip olmanız gerekmediğini gösteriyor. Sandy ve Ivy Bridge işlemcilerindeki dahili grafik birimi bu işi halledebiliyor. Yani size oyun oynatamasa bile en azından çalışabilmenize imkan tanıyor. Bu özellikle ekran kartını yaktığımızda biz oyuncuların çok işine yarayabiliyor. Ama bir yandan da anakartı alıp bütçesini ekran kartı almak için daha sonraya saklamak isteyenlere de yarayacaktır.
Gigabyte’ın arka tarafındaki ayrıntılara tamamen girmeden önce genel yapısından bahsetmek istiyorum. Kartın üzerindeki mavi renkli soğutucu siyah PCB’yle çok iyi bir kontrast oluştursa da işlemcinin yakınında bir dar alan yaratacağından ve özellikle büyük işlemci fanlarını kurarken sıkışıklık yaratabileceğinden endişe duyduğumu söylemeliyim. Genelde soğutucuları kurarken bu alanlarda milimetrik boşluklar kalabiliyor. Sonra parmaklarınızı bu soğutucuda yırtarken yada tornavidayla boğuşurken bol bol hoş olmayan kelimelerle sarf etmeniz mümkün.
Kartın üzerinde işlemci fan girişi hariç 4 adet fan yuvası bulunması ise çok güzel bir ayrıntı. İyi hava dolaşımına sahip bir kasanız varken tüm fanları bağlayamamak canınızı sıkabilir. Bir yan, bir arka, bir üst ve bir ön fanı bu yuvalara takarak kasanın içerinde sessiz fırtınalar yaratabilirsiniz.
Anakartın bizim için en kritik özelliklerinden birisi olan PCI-E yuvalarına gelince, burada dağılım şöyle: 2 x PCIe x16 Gen3 (x16, x8/8), 1 x PCIe x16 Gen2 (x4), 3 x PCIe x1 Gen2, 1 x PCI. Burada özellikle X16 yuvalarının arasında boşluk iyi değerlendirilmiş. Anakartın tam özellik listesine ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.