Kategoriler

MSI Z87-GD65

MSI’ın Z87-GD65’ini gördüğümüzden beri ofiste “Far Cry 3: Blood Dragon’daki ejderhalar bu anakartla çalışıyormuş” esprisi dolaşıyor. Haydi hep beraber itiraf edelim: Böyle havalı renklere boyanmış, sert görünüşlü anakartlar hepimizin ilgisini çekiyor. Ejderhalar, kamuflaj renkleri vb imgeler çok hoş duruyor ama kasayı bir kapattınız mı bitti. İçerisinde bir parça değiştirene kadar ömür billah görmüyorsunuz. Ha şeffaf kasa kullanıp LED’lerle süslü bir sistem toplamayı seviyorsanız o ayrı tabii. O yüzden Fragtist’te komponent incelemesi yaparken görünüşten daha çok işleve önem veriyoruz. Aynı zamanda görünüşün zaman zaman fayda yerine zarar getirdiğini de görmedik değil. O etkili soğutuculara takılan fan kabloları dar kasalarda başınıza bela olup sinir katsayınızı yükseltebiliyor.

Anakartın genel yapısı

Anakartlar bana büyük şehirleri çağrıştırır. Tek katlı evlerden büyük göndelenlere kadar bir sürü yapıyı sanki anakartın üstünde görebilirsiniz. MSI’a ilk baktığınızda iki şey dikkati çekiyor. Genel siyah-kırmızı tasarıma uygun olarak yerleştirilmiş, SATA yuvalarının arkasındaki Ejderha logosu ve işlemcinin etrafındaki dev soğutucu blokları. İşlemcinin etrafında bu bloklar büyük işlemci soğutucularının kurulumunda cidden sorun olabilir. Üstteki kanatçıklar da kablo takılmasına elverişli. Sistemi kurarken biz açık sistem çalıştığımızdan sorun olmadı ama sizin haberiniz olsun.
Bence anakartın fiziksel olarak en vurucu noktası üzerindeki MSATA yuvası. MSATA= SSD demek olduğundan kart bizden yüksek bir puan aldı. Artık fiyatlar da makul seviyelere indiğinden SSD demek can demektir. 5 saniye de sistem açılışı demektir. Alışan bir daha bırakamıyor haberiniz olsun.
MSATA demişken 8 adet SATA yuvası ise haliyle kartın ikinci bombası. Bunların 6’sı direkt olarak Z87’ye son ikisi ise AsMedia’ya bağlı. Her durumda 6Gb/s aktarım alabiliyorsunuz. PCI yuvası sıralaması tipik Z87 anakart sıralamasında oluşuyor.

İşlemci Yuvası LGA-1150
Bellek Dört DDR3 DIMM, 32 GB ‘a kadar, 1066-3000 MHz desteği
Onboard ses Audio Boost (Realtek ALC1150)
Genişleme yuvaları 3 x PCIe 3.0 x16 (x16, x8/x8, x8/x4/x4)
4 x PCIe 2.0 x1

USB 6 x USB 3.0 (PCH) [1 header, 4 IO] 8 x USB 2.0 (PCH) [3 headers, 2 IO] Onboard 8 x SATA 6 Gbps
1 x mSATA
5 x Fan yuvası

Power/Reset Tuşları
OC Genie Tuşu
OC Genie Switch
Go2BIOS Tuşu
IO Panel 1 x PS/2
2 x USB 2.0
4 x USB 3.0
Clear_CMOS Tuşu
SPDIF Çıkışları
D-Sub
DVI-D
HDMI
Killer NIC
Ses çıkışları

Anakartın özelliklerin vurgulamamız gereken bir kaç nokta var. Birincisi Audio Boost sayesinde ses performansından orta seviye bir ses kartı kadar güç alabilmeniz. Yani profesyonel olarak sesle uğraşmıyorsanız, oyunlar için tatmin edici seviyede bir performans elde edebilirsiniz. Tabii ki iyi bir kulaklık almak şartıyla. İkincisi kartın IO bölümünde Display Port’a yer verilmemesi fakat bunun yerine DVI ve HDMI eklenmiş olması. Böylece kartın hem TV hem de monitöre bağlanabilmesine imkan tanınmış. Son olarak Killer Elite ethernet girişinin olması. Zaten ethernet yuvasının kırmızı rengi de buradan geliyor. Killer Elite en azından sizin sisteminizde paket alışverişini oyuncuların lehine düzenlediği için paketlerinizi ISS’inize teslim edene kadar düzenli bir trafik sağlamanıza yardımcı oluyor. Killer Elite’ın LAN’de daha etkili olarak işe yaradığını artık hepimiz biliyoruz.

Tabii ki anakartın üzerindeki, hayat kurtaran açma-kapatma, OC Genie ve reset tuşlarını da unutmayalım. Sistemin üzerinde çalışırken bu tuşlar pratik çözümler sunuyor. Anakartın UEFI BIOS’u çok düzenli ve kullanımı çok kolay. Diğer BIOS’lardan farklı olarak etkin bir Fan yönetimi olduğunu da ekleyelim.

Gelelim performansa

Test Sistemimizin bileşenlerini kullandık. Anakartın güç tüketiminden başlayalım. Çalışırken 55,2 W, tam yük altındaykense ortalama 252 W çektiğini gördük. Rakiplerine nazaran biraz daha fazla güç tükettiğini söyleyebiliriz.

Benchmark test sonuçlarına gelince:

SiSoft Sandra (Genel) 35,72
Cinebench (CPU) 6,45
WinRAR (1,5 GB’lık dosya sıkıştırması) 1:32 dk

Bu sonuçları değerlendirmek gerekirse: MSI, genel performans olarak rakiplerine göre daha üstte fakat WinRAR gibi bazı testler de kafa kafaya kalıyor. Yani rakiplerine denk veye biraz daha üstün bir kart. Bu yüzden bizden editörün seçimi ödülü kazanmayı da hak ediyor. Fiyatı 222$+KDV

ARTILARI:

MSATA Yuvası
Audioboost
Kullanımı kolay BIOS
Killer Elite Ethernet

EKSİLERİ:

Soğutucu kanatçıklarına kablo takılabilir

SATIN ALMALI MIYIM?

Uzun süre rahatlıkla kullanabileceğiniz bir anakart.

Görüntülenmeler:
91
İlgili etiketler:
· · ·
İlgili Kategoriler
Anakart · Donanım İnceleme · Masaüstü
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com