Daha GTX 680’in tadına varamadan Zotac GTX 680AMP! geliverdi. Haliyle test sistemimiz kendini fena halde aldatılmış hissediyor. Ama yapacak bir şey yok. Donanım editörü adam nankör olur. Yenisi gelince, o kadar ay yükünü çeken ve fan sesi dışında gıkını çıkartmayan cefakar kartını tanımamaya başlar. Sonra cefakar kart hız aşırtmayla biraz kendini beğendirmeye çalışsa da yapabileceği bir şey yoktur. Haremden çıkar ve sadık bir paşayla tez elden evlendirilip saray dışına postalanır. Yeni sultan da nazlı nazlı PCI-E 3.0 yuvasına kurulur. Artık Test sisteminde yeni bir Muhteşem Test Sistemi bölümü başlar. Taa ki yerini bir başka ekran kartına terk edinceye kadar.
Zotac 680 AMP! Zotac’ın her AMP! takısına sahip ekran kartında olduğu gibi hız aşırtmalı olarak geliyor. Referans tasarımlı NVIDIA GTX680’in işlemci hızı 1006 MHz, bellek saat hızı ise 1502 MHz iken Zotac GTX680AMP!’ın işlemci hızı 1111 MHz, bellek saat hızı ise 1652 MHz. Yani karta yaklaşık %10 hız aşırtılmış. Tabii hız aşırtma deyince ilk akla gelen kartın soğutucusu oluyor. Zotac üç adet bakır boru ve iki adet fanla desteklenen bir soğutucuya sahip. Soğutucunun performansı kartı yeteri kadar destekliyor. Fakat referans tasarıma göre %10 daha iyi performans gösterse de nispeten daha gürültülü çalıştığı da bir gerçek. Burada fan kanatçıklarının kalitesine suçu atıyorum. Kartın soğutması Asus’tan alıştığımız Direct CU III soğutucusu gibi tüm yüzeyi kaplamıyor ama bakır boruların kartın genel büyüklüğünün dışına taşmasından dolayı ister istemez büyük bir kasaya ihtiyacınız olduğu çok açık.
Bence bu boruların soğutma performansı kasa içerisindeki hava devir dolaşımına teslim edilmeseymiş daha da etkili çalışabilirmiş. 2GB belleğe sahip Zotac yukarıdaki özellikleri dışında tipik bir GTX680. Yani gücünü 6+6 bağlantıyla alıyor ve çıkışları 2 DVI, 1 Display Port ve 1 HDMI’dan oluşuyor.
GELELİM PERFORMANSA
Zotac, 3D Mark Pro’da en yüksek ayarlarda 3464 puanı görerek şimdiye kadar test sistemimize giren en güçlü kart oldu. Call of Duty Modern Warfare 4, Battlefield 3 ve Crysis 2 teslerimizde en yüksek çözünülürlükte ortalam 89 FPS’yi bize gösterirken Total War Shogun 2’de 69 FPS’yi gösterdi. Diablo III’te 1920 x 1080 çözünülürlükte ortalama 170 -200 FPS gördük. Haliyle World of Warcraft gibi arkaik oyunlarda astronomik FPS’leri görebiliyorsunuz. Beraberinde Assassin’s Creed 3’lü oyun paketi geliyor.