MSI, ekran kartlarında farklı tasarımlar deniyor. Bu sefer de NVIDIA’nın 680’ini kendine özgü bir tasarımla yenilemiş. Önce MSI’ın modeliyle referans 680 arasındaki farkı bir görelim:
Özellik/Ekran kartı GeForce GTX 680 MSI NGTX 680 Lightning
Shader Birimleri 1536 1536
ROP 32 32
Grafik İşlemci GK104 GK104
Transistör 3500M 3500M
Bellek 2048 MB 2048 MB
Bellek Bus Genişliği 256 bit 256 bit
Çekirdek saat hızı 1006 MHz+ 1111 MHz+
Bellek saat hızı 1502 MHz 1502 MHz
Görüldüğü gibi sadece özelliklere baktığımızda MSI’ın fabrika çıkışıyla NVIDIA’nın referansı arasındaki fark çekirdek saat hızlarından başka bir yerde görünmüyor.
Oysa MSI’ın faydası tasarımında saklı.
Öncelikle “sarı ve siyahın uyumu” gibi kozmetik öğeleri bir kenara bırakalım. Nasılsa ekran kartı kasanın içerisinde olacağından bunu uzun süre görmeyeceğiz. Burada önemli olan bu kartı kasanın içerisine nasıl gireceği. Çünkü hız aşırtmayı kaldırabilmesi için kartın üzerine iki adet fan yerleştirilmiş ki bu da kartı hem uzatmış hem de genişletmiş. Bu çift fan sistemi MSI’ın Twin Frozr IV tasarımı olarak adlandırılıyor. Fan demişken MSI’ın fanlardaki tozları temizleyen Xtreme Thermal teknolojisinin bu kartta da bulunduğunu saymadan geçmeyelim.
Derinlik tarafında bir sorun yok. Kart 2 PCI slotluk yer kapatıp 3.ye sarkmıyor. Ama 28-30 cm’lik bir boşluğunuz yoksa bu kartın sabit disk yuvalarınıza dayanması yüksek bir olasılık. Yani almadan önce kasanızı mutlaka kontol etmelisiniz.
Ekran kartının arka tarafında bir pencere göreceksiniz. Bunu altında GPU’ya daha fazla voltaj vermenizi ve bu voltajın kaldırılmasını sağlayan GPU Reactor adı altında bir parça var. Kartın soğutmasını sağlayan bakır borular tasarımdan dışarıya sarkmıyor. Yanlız ikinci fanın güç kablosu ele takılmaya eğilimli. Kasanın içerisinde çalışırken dikkat etmeniz gerek.
Kartın çıkışları ise efsane ve haliyle dededen kalma VGA bunların arasında yok. 1 DVI, 1 DVI-D, 1 Display Port ve bir HDMI. Bu çıkışlara aynı anda kaç adet monitör bağlayabileceğiniz varız siz hesaplayın.
Gelelim testlere:
3D Mark 11 de Extreme Ayarlarda 3670, Performans ayarlarında 10943 puanları gördük.
Battlefield 3’te en yüksek ayarlarda, 1920 x 1080 çözünülürlükte 67-76 FPS aralığını yakaladık
Sleeping Dogs’ta gene en yüksek ayarlarda 28-30 FPS arasını gördük.
Dirt Showdown, Total War 2 gibi ATI 7970’in egemenlik sürdüğü oyunlarda ise haliyle hiç bir NVIDIA kartı üstlere çıkamıyor ama burada da ilk 5’e girebilecek bir performans gözlemledik.
Tabii ki ince ayarlar her oyuna göre değişir ama Anti Alising, AF gibi ayarları makul seviyelere çekerseniz çok daha yüksek FPS’leri rahatlıkla görebilirsiniz. Bizim sonuçlarımız genelde her oyunseverin keyif alacağı makul 1920 x 1080 çözünülürlükte alındı. AA ve AF’yi ise hep açtık. Yani kartı bayağı bir zorladık.
MSI’ın RAM’leri 1800 MHz üstüne hız aşırtma yapılamıyor. Sadece çekirdek saat hızı 1200 MHz’e kadar artırabiliyorsunuz ki aslında bu iyi bir aralık. 1200 MHz’de ortalama %5 daha fazla bir oyun performansı görüyorsunuz. Ama bu performans karşılığında size sağlam bir fan gürültüsüyle dönüyor.
Kartın genel soğutma tasarımı çok başarılı. Zaten sesli çalışmasının bir sebebi de bu. Hız aşırtma demişken MSI’ın çift BIOS’a sahip olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Ayrıca NVIDIA’nın aktif hız aşırtma özelliği de var. Yani kart yük altına girdiğinde fanlar bu yüzden bağırıyor.
MSI GeForce NGTX 680 Lightning, 680’ler arasında en üst sırada, performans kartları arasında ilk 5’te yer alabilecek çok iyi bir ekran kartı. E haliyle Elite ödülünü de elimizden kopartıp alıyor.