Hiç gelecekte kitaplar nasıl olacak diye düşündünüz mü? Dünyada her şey değişirken şüphesiz kitaplar da değişecek. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz teknoloji yavaş yavaş gerçek hayata geçerken, eski alışkanlıklarımızın da çoğunu kaybedip yerine yeni alışkanlıklar getiriyoruz. Eskiden arabamızın camını açmak için bir kol çevirirken, şimdi ise tek bir tuşa basarak aynı işlemi yapmış oluyoruz (Cem Yılmaz’ın gösterisini hatırlayanlar?:))-Ekrem).
İnternette Geleceğe Dönüş (Back to the Future) filminden gelen esprileri görmüşsünüzdür. “Bilim insanları, uçan kaykay yapmak için bir yılınız kaldı” gibi cümleler kurup filmdeki teknolojileri bekleyeduralım, bazılarını yavaş yavaş kullanmaya başladık bile. Augmented Reality teknolojisi de belki de gelecekte yeni alışkanlıklar katacak bir teknolojinin en ilkel hali. Fakat bu teknolojiyi çoğu yerde görmeye başladık ve buna alıştık da. Bana göre, teknolojinin gelişmesini sağlayan en büyük şeylerden biri video oyunları olduğunu düşündüğümden, Sony’nin geliştirdiği Wonderbook oyunları da geleceğe atılan adımlardan biri. Belki de gelecekte kitap okuma alışkanlığımız bu yönde ilerleyecek ve tek bir kitap alıp farklı içeriklere ve olaylara kolayca ulaşabileceğiz.
Bilmeyenler için Wonderbook’un ne olduğunu anlatayım. Kendisi 12 sayfadan oluşan ve üzerinde harfler yerine şekillerin bulunduğu bir kitap. Bu şekilleri anlamlandırmak mümkün değil çünkü tamamen PlayStation’un anlayacağı türden şekilleri var. Konsol, oyuna göre kitabın üstünü şekillendiriyor ve biz de ekranda kitabın üstünde yazılar ve üç boyutlu objeler görüyoruz.
Oyunun anlatmadan önce aynı isimde bir filminin olduğunu söyleyeyim. Walking With Dinosaurs (Dinozorlarla Yürümek) filminde dinozorların hayatına şahit olup, küçük bir dinozorken nasıl kahraman olduğuna tanıklık ediyoruz. Eğer paleontolojist olmak istiyorsanız veya dinozorlar ve o yıllarda dünyanın halini öğrenmek istiyorsanız, işte bu oyun tam size göre.
5 bölümden oluşan oyunun her bölümü de iki parçadan oluşmakta. Yani, her iki sayfa bir olayı anlattığından, bir parça altı sayfa, buna bağlı olarak da bir bölüm on iki sayfadan oluşmakta. Yani kitap her ne kadar 12 sayfadan oluşsa da oyunun uzunluğu tamamen yapımcının isteğine ve hayal gücüne kalmış durumda.
Her bölümde dünyanın farklı bir bölgesinde farklı dinozorları görmekteyiz. Başlangıçta çeşitli alet edevatla fosili çıkarıp, sonrasında da bunu dinozorun iskelet sisteminde boş kalan yerlere yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu olay ilk bölümde kısa sürerken son bölümlerde daha fazla alet edevat ile fosilleri çıkartıyoruz. Sonrasında o dinozorun hayatını, yaşadığı zorlukları ve hayatta kalması için ne yaptığını öğrenirken bir yandan da aynı bölgede yaşayan diğer dinozorlar hakkında da bilgi sahibi oluyoruz. Zaten oyunun asıl amacı dinozorları ayrıntılı ve eğlenceli bir şekilde anlatmak. Eğer dinozorlarla ilgilenen çocuğunuz varsa kendisine bu oyunu düşünmeden alabilirsiniz. Fakat şunu da eklemeliyim ki, oyun ne yazık ki Türkçe değil ama bu sizi üzmesin çünkü bu şekilde çocuğunuzun İngilizce öğrenmesine yardımcı olursunuz. Sonuçta İngilizceyi çoğumuz oyunlardan öğrendi.
Oyun dinozorlar hakkında ayrıntılı bilgiler verirken bazen de ufak sorular soruyor. Günümüzdeki hayvanlar hakkında soru sorarken, hangi dinozorların evrim geçirerek bugünlere kadar geldiğini de öğrenmiş oluyoruz. Daha önce de dediğim gibi oyun filmden esinlenerek yapıldığı için bazen bu dinozorlara yardım da ediyoruz ki bu da oyunun sadece eğitici olmadığını gösteriyor. Fakat söylememde fayda var, oyun sizin bol bol bağırmanızı isteyecek. Böylece düşman dinozorların dikkatini dağıtacak veya korkutacaksınız.
Her bölümün sonunda da kısa bir sınav bulunmakta. Bu sorular o bölümde dinozorlar hakkında anlatılanlarla ilgili. Oyun içerisinde, hikaye anlatılırken gizli objeleri bulduğunuzda veya bazı dinozorları bulduğunuzda kartlar kazanmış oluyorsunuz. Bu kartların üstünde dinozorların resimleri bulunmakta ve her biri için bilgiler anlatılmakta. Bölüm sonlarındaki sınavda tüm soruları doğru yanıtlamak istiyorsanız bunları dinlemenizde fayda var fakat merak etmeyin, oyunda başarısız olmak diye bir şey yok. Siz hata yapsanız dahi oyun ilerliyor, kaybettiğiniz tek şey ise toplayamadığınız kartlar oluyor.
Beş bölümü de tamamladığınız takdirde filmdeki karakterler hakkında bilgi almak için bir bölüm ve topladığınız kartlara göz atmanız için ayrı bir bölüm daha bulunmakta. Bunları da ana menü içerisinde solda ve sağda görmeniz mümkün. Fırça, X-Ray, çekiç gibi aletlerle birlikte dinozorları da yönetirken kullandığımız PS Move ile birlikte, kameraya da bağırdığımız bu oyunda dinozorlar hakkındaki bilgilerin BBC Earth’ten alındığını da söylememde fayda var. Yani bu oyun için “eğlendirirken öğreten” tarzda bir oyun olduğunu söylemem mümkün.
Yazımı sonlandırırken, bu oyuna eskiden dinozorlara olan merakımı giderdiği için teşekkür ediyorum. Oyun sayesinde dinozorlarla ilgili çok şey öğrenmiş oldum. Hatta bugün yaşayan havanların eski hallerini de görmüş olmam beni çok sevindirdi ve “Nereden geldik? Nereye gidiyoruz?” sorularımı da cevaplamış oldu (İşte bunlar hep evrim-Ekrem). Eğer siz de dinozorlar ve o çağlarda dünyanın halini merak ediyorsanız kesinlikle bu oyunu almalısınız.
(Kendime not: Bu Wonderbook oyunları süper, bunları bi daha Bared’e verme –Ekrem)