Kategoriler

“Niçin VPN Kullanmalıyız?” Sorusuna 5 Cevap!

VPN, sansür denen illetin internette kol gezdiği ülkemizde oldukça yaygın bir hâl almaya başladı. Fakat VPN’i, sadece sansürü aşmak için kullanılan bir araç olarak görmek ne kadar doğru?

Hemen bunun cevabını vereyim: Bu, yanlış bir bakış açısı. Çünkü VPN’in asıl çıkış nedeni sansür aşımı falan değil. Türkçe’ye “Sanal Özel Ağ” olarak çevirebileceğimiz Virtual Private Network’ün amacı, internet üzerindeki kişisel verimizi korumak. Bunun için de internete farklı bir yol üzerinden, şifrelenmiş şekilde bağlanmamızı sağlıyor. Bu nedendir ki firmalar ve bankalar, farklı mekânlardaki çalışanlarıyla/ofisleriyle bağlantı kurmak için VPN hizmetini kullanırlar. Böylelikle, kilometrelerce ötedeki kişilerle bile, şirket içerisinde kurdukları ağ kadar güvenli bir şekilde bağlanırlar.

Tabi burada konumuz şirketler yahut bankalar değil; daha çok bizler: Kişisel bilgisayar kullanıcıları ve oyuncular. Bizler niçin VPN kullanmalıyız? VPN’in önemi; hadi biraz daha sulandırayım, “olayı” nedir?

Not: Bu yazıya, PureVPN ile hazırlandığımızı belirtelim. (:

vpnoneclick_logo_752

1- TAMAMEN ŞİFRELENMİŞ BAĞLANTI, OH MİS!
İşte bu! VPN, internet hizmetimizi tamamen şifrelenmiş bir şekilde kullanmamızı sağlar. Bunu da, vekil sunucular üzerinden yapar. Diyelim ki siz bir VPN hizmeti kullanıyorsunuz ve o hizmetin size sunduğu Fransa sunucusundan internete bağlanmayı seçtiniz. Böylelikle kendi kimliğiniz tamamen şifrelenmiş bir şekilde, servisin Fransa’daki server’ları üzerinden internete bağlanırsınız.

Peki bu neyi değiştirir? Şöyle diyeyim: Normal bir hacker’ı yahut kişiyi geçtim; servis sağlayıcınız ya da herhangi bir hükümet yetkilisi bile internette ne yaptığınızı, hangi siteye kaç sefer girdiğinizi, sitede ne gibi işlemlerde bulunduğunuzu ve tüm bunları hangi fiziksel adresten gerçekleştirdiğinizi göremez. Tek gördükleri şey, yurtdışındaki bir sunucuya bağlandığınız olur en fazla. O kadar. Servislerin sunduğu şifrelemenin, 256bit’e varmış durumda olduğunu da belirtelim. Bu da şu demek: Verileriniz istemediğiniz birinin eline geçse bile, yüzlerce yıl sonra belki çözülebilir. En azından günümüz teknolojisiyle. İmkânsız yani.

Peki VPN servisleri? Onlar da mı göremiyorlar nereye gittiğimizi? Evet, onlar görebiliyorlar. Burada da seçimi iyi yapmak gerek. Ben mesela, 6 aydır falan PureVPN kullanıyorum. PureVPN, bu konuda kullanıcıya şöyle güvence veriyor: “Biz bir Hong Kong firmasıyız ve herhangi bir hükümetin bizden veri alması için Hong Kong yasalarına uygun olarak mahkeme prosedürlerinden geçmesi gerekiyor. Bu da yıllar süren bir süreç; ki hükümet yetkilileri sonunda davayı kazansa dahi, elimizde verebilecek sadece tek bir şey var: e-posta adresiniz. Çünkü biz log tutmuyoruz.

O nedenle bedava diye ZenMate gibi çeşitli alternatiflere yönelmek, ileride can sıkıcı bir durumla karşılaşmanızı sağlayabilir. Kullanacağınız VPN hizmetinin ne yaptığını, nasıl taahhütler verdiğini vs. iyi öğrenin. VPN hizmeti var, VPN hizmeti var sonuçta.

fragtist-purevpn

Birazdan Amsterdam’a gidiyorum.

 

1 2 3

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com