Motor sporları pahalı bir uğraştır. Ülkemizde bu konuda yetenekli insanlar çoktur. Ama aramak ve bulmak lazımdır. Peki bunu kim yapacak?
Yazan: Gran Turismo Türk Yıldızları
Her şey bir motor homurtusuyla başlar. Döner bakarsın. Gücü hissedersin. Yanından yavaşça geçerken, hafiften gülümsersin. Hafiften aşık bile olursun. Arkasından öylece bakarsın. Sonra yanından son sürat geçer ve adrenalin her yerini sarar. Artık keyiflisindir. O sahne ve o ses sürekli kafanın içinde döner durur. Ona ulaşmak zor olduğu için, sürekli iç geçirirsin. Sonra bütün bu ulaşılmazlara sahip olabileceğin bir oyunun başına geçersin: Gran Turismo.
Artık dünyanın en klasik arabalarından, en standart arabalarına, en süratli araçlarına ve en prestijli yarış araçlarına kadar çoğu senin olmuştur. Sahip olduğun bu arabaları, yine dünyanın en bilinen yarış pistlerinde kullanma şansına sahip olmuşsundur. Araç senindir ve tüm ayarlarını yaparsın. Pilotta sensindir, garaj ekibi de sensindir. Gerçek sürüş deneyimidir. Gözünü ekrandan ayırmadan saatler boyunca yarışırsın. Hele bir de güzel bir gurubun varsa, keyif bin misli artar. Turnuvalar yaparsın, takımları oluşturursun, yarış takvimini yaparsın, takım stratejileri belirlersin, kaç sefer pit stop yapılacak, kim ne zaman pite girecek, kaç litre yakıt alınacak, antremanlar yaparsın, yarış gününü beklersin ve o gün yarışa katılmana engel olacak bir işin çıkmamasını ümit edersin. Gün geldiğinde, 5 kırmızı ışık sönüp gaza yüklendiğinde, senin için diğer her şey durur. Sadece kulaklarında motor sesi gazlarsın.
Biliyorsunuz ki, Gran Turismo sadece Sony PlayStation‘ın oyunudur. Nissan Nismo ile ortak olarak, GT Academy organizasyonları yaparlar. Maksat, sanal ortamdaki yarışmacılardan, gerçek yarış pilotları çıkarmaktır. Hayalleri gerçeğe dönüştürme fırsatıdır. Bu seneki GT Academy ayağı Türkiye’deydi. 21.04.2015’de başlayan on-line etkinlikler, 16.06.2015’de 4. ayak final yarışıyla sona erdi. Son ayakta kullanıcılara, bu sene Nissan’ın 24h Le Mans yarışlarına katılacak olan LMP1 aracını kullanma şansı verildi. Pistte LeMans 24h pistiydi. Araç enteresan bir araçtı. Önden çekişli ve benzinli. Gerçekte de, araçtan bu sene için çok bir şey beklenmiyordu. Zaten öyle de oldu. Deneme yarışı gibiydi. 16.06.2015’de turnuva süresi tamamlandığında, 3. sırada bayrağımızı görüyorduk. O, kendisinden ileriki zamanlarda beklentilerin olduğu genç pilot, Ayhancan Güven‘di. Son ayak başladığında, Auto Show standında offline etkinlikler de düzenlendi. Daha sonra İstanbul, Ankara ve İzmir’de çeşitli AVM’lerde standlar kuruldu ve aynı off-line etkinlikler oralarda da yapıldı. Ama bu etkinliklerin aracı Nissan GT-R, pist ise Silver Stone pistiydi.
Buraya kadar her şey normal gibi gözüküyor. Ama son etkinlikle beraber bir takım olumsuzluklar görmeye başladık. İlk olarak online ve offline etkinlikler arasındaki araç ve pist farklılıkları. Çünkü turnuva sonunda online’dan 10, offline’dan 10 adet oyuncu, Türkiye elemelerine çağırılacaktı. Online’da 3:24 ler seviyesinde tur atarken, offline’da 00:58 gibi sürelerde tur atmak mümkündü. AVM’lerdeki kargaşa da ayrı bir durumdu. Elektro marketlerde GT5 ve GT6’yı tanıtmak için kurulan standlardan biri kurulmuştu. Her tarafı oynayan, ekranı yüksekte, direksiyonu aşağıda yıpranmış bir düzenek söz konusuydu. Ekrandaki en iyi tur süresinin silinmemesi için aracın yağı bile değiştirilmemekteydi. Bu etkinliklerde yarışmacılar sadece 3 tur atabiliyorlardı. Etraftaki yoğun sesten dolayı motor sesini zaten alamamaktaydılar.