Akıllı telefon tasarımlarında hiç bir yeni gelişme olmuyor. Ve bu da onları bilgisayarlardaki sarmalın daha da beterine sürüklüyor.
Hatırlayın, eskiden (çok eskiden) Clam Shell yani istiridye kabuğu formunda cep telefonları vardı. Benim aklımda kalan model Motorola’nın modelleriydi. Her mekanik alette olduğu gibi tesbih tanesi alışkanlığıyla çevrilmekten ötürü çabucak bozulsalar da telefonu havalı bir şekilde açıp kapatmak çok keyifliydi.
Noıkia’nın kayar kapaklı 8110i modelini hatırlayın.
Bu telefona sahip olmak ne havalı işti. Öyle “şlak” diye kapanırdı (Matrix filmi sağolsun)! Sadece tuş takımını bir kapakla kapatan modeller, tuş takımını yandan çevirerek gizleyen, arkasına yada içine saklayan modeller vardı. Nokia 7280 gibi ufacık modelleri hatırladınız mı? Hanımlar için üretildi diye ortaya çıkan ufak telefonları kullanmak ise eziyetti. Menüleri arasında dolana dolana kendinizden geçerdiniz. Hatta bir sektör büyüğümüzün bu modellerden birisini inceleme videosunda “fitile” benzettiğini bile hatırlıyorum.
Nokia’nın işi daha da ileriye götürüp, kullanıcıları telefonlarını yan tutarak konuşturmaya teşvik ettiği, benim bile satın alıp hala sakladığım ve büyük bir hezimete uğrayan N-Gage modelini hatırlayın! Oyunla cep telefonunu bir araya getirmek için düşünülen, hatta oyunları bile ayrı satılan, büyük bir projeydi.
Sony’nin Walkman serisinden telefonlar, özellikle ses üzerine odaklanarak bence türünün en iyi örnekleri olmuşlardı. Bugün bile o eski telefonları gülümseyerek hatırlıyorum.
Her markanın inatla sarıldığı ve piyasada standart hale getirmeye çalıştığı birbirinden farklı işletim sistemlerine girmiyorum bile.
Bugün ise tüm akıllı telefonlar tek tip asker gibi görünüyorlar. Aman telefonu 3 milim daha ince yaptık, dahili pilini büyüttük, belleğini arttırdık derken aslında hepsi birbirine benzedi. Eskinin yaratıcılığı ortadan kalktı. Tüm üreticiler tek bir güvenli limanda kendileri kıstırmayı tercih ettiler ve tıpkı PC’lerde olduğu gibi biraz daha fazla RAM, daha fazla depolama, daha iyi işlemci vb donanım özellikleriyle yarışmaya kalkışıyorlar.
Arada LG’nin G2’de çıkarttığı arka tarafa konan kontrol tuşları dışında hangi firmanın cesur bir hareketini gördük?
Bilgisayar üreticileri bile cep telefonu üreticilerine göre bu konuda daha cesurlar. En azında kasalar modlanabiliyor, su soğutma konabiliyor, dışına ve içine bir sürü LED, süs vs eklenebiliyor. Kasalar yatay yada dikey olabiliyor. Monitörler çoğalıyor ve askıya alınabiliyor vs.
İşte akıllı telefonlardaki bu yaratıcılık kısıtını (yada sığ sularda yüzmenin verdiği güvenliği) aksesuar piyasası tamamladı. Bugün cep telefonları için çılgın aksesuarlar var. Arama motorlarına telefon aksesuarı diye yazdığınızda karşınıza binlerce seçenek çıkıyor.
Belki de cep telefonu piyasası yuvarlanıp şekillenerek kendi standartlarını bar tipi telefonlar ve iki büyük işletim sistemi içerisine oturttu ama ben o eski güzel günlerdeki arayışı ve bunun getirdiği yaratıcılığı aramıyor değilim.