Kategoriler

Tharsis İncelemesi

Tharsis! Uzay! Mars! Şans! Merak! Uzay falan güzel mevzu da sakat işler bunlar! Karşınızda Tharsis İncelemesi! (Bir çılgınlık yapıp inceleme videosu da ekledik)

Tharsis, uzay, Mars, şans ve aksaklıkların bir araya geldiği eğlenceli bir oyun. Evet yine incelemek için ilginç bir oyun buldum kendime, eh zaten konu uzay olunca biliyorsunuz ofiste oklar bana doğru çeviriliyor 🙂 Şans konusunda ise genellikle pek de doğru bir konumda olduğumu iddia edemem. Bu sebeple oyunu oynarken bolca acı çektiğimi daha şimdiden belirtmek istiyorum. Zaten son dönemlerde bolca “bitirmesi gerçekten zor” konseptli, hatta benim ve bir çok insanın “Dark Souls kıvamı” adını verdiği oyunlar pıtır pıtır çıkış yapıyor. Tharsis’te yine Dark Souls kıvamında diyebileceğim oyunlardan bir tanesi olmuş ancak bu yetmezmiş gibi işin içine bir de zarlar sayesinde şans faktörü girmiş.

Uzay, uzay yolculuğu dediğimiz mevzu zaten çileli, az çok ilgileniyorsanız ne kadar zor ancak bir o kadar heyecan verici işler olduğunu da biliyorsunuzdur. İlgilenmiyorsanız zaten Tharsis size eğlence sunmayacaktır. Bu arada Tharsis ismini Mars üzerindeki platodan alıyor. Tharsis’te Mars’a doğru yolculuğa çıkan bir ekibi kontrol ediyoruz. Mars üzerinden gelen kaynağı bilinmeyen bir sinyal sonrasında “acaba nedir nedir?” diyen bilim insanları görev kararı alıyorlar ve ekibimiz Mars’a doğru zorlu bir yolculuğa çıkıyor. 10 Hafta sürecek olan bu yolculuğu açlıktan ölmemek için arkadaşlarımızı yemeden ya da gemimizde yaşanacak aksaklıklar dolayısı ile yok olup gitmeden tamamlamaya çalışıyoruz. Ancak her hafta (oyunda bir tur bir haftayı temsil ediyor) bir ya da birden fazla aksilik yaşanıyor (Ne sandın sevgili okur, loy loy gideceğimizi mi düşündün). Yaşanan sıkıntıları ise zarlarımızı sallayarak çözmeye çalışıyoruz. Böyle söyleyince tamamen şansa dayalı bir oyunmuş gibi görünebilir, gel gelelim öyle değil, çözüme ulaşırken saksıyı zorlamamız gerekiyor.

Ekibimizin her bir üyesi farklı yeteneklere sahip. Ekibimizin farklı yetenekleri olduğu gibi gemimizdeki modüller de farklı özelliklere sahip. Örneğin Specialist olan ekip üyemizin kendine özgü yeteneği +1 Zar atma hakkı veriyor ya da Mekanikten sorumlu olan ekip üyemize baktığımızda gemimizin dayanıklılığını +1 oranında yükseltebildiğini görebiliyoruz. Hatta gemimizin kaptanı aynı modül içerisinde bulunan tüm ekip üyelerine +1 zar hakkı verebiliyor. Gemimizin modüllerinin de farklı özellikleri var demiştim değil mi? Yine bir kaç örnek vermem gerekirse Greenhouse adı verilen modülde yemek toplayabiliyoruz, Life Support adı verilen modülde ise eksilen bir zarımızı geri kazanabiliyoruz.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi tabii ki geminin dayanıklılık durumu var. Tahmin edebileceğiniz üzere geminin dayanıklılık durumu değişken üzerine kurulu en az 1 en fazla 8 olabiliyor. Gemizimizin tur sonunda alacağı hasar eğer dayanıklılık oranı ile eşitse patlıyor. Bunlara ek olarak unutmadan yazayım,
yemek (Food) ve destek (assist) adı verilen iki değişken mevcut. Yemek bittiğinde işler karışıyor, yamyamlık devreye giriyor tabii burada yine oyun seçimi size bırakıyor ya açlıktan ölecekler ya da o zor seçimi yapmak zorunda kalacaksınız. Ekip üyeleriniz yemek yediği zaman zar sayıları artıyor.

Yiyecek dağılımı sırasında bir de ikili seçim sunuluyor bizlere, tabii bu seçimlerin getirisi yanında götürüsü de bulunmakta. Her ekip üyesine +1 zar kazanırken geminin hasar alması ya da ekibim her üyesi için +1 can kazanırken aynı zamanda stress durumlarının yükselmesi gibi bir çok rastgele ihtimal karşımıza çıkıyor. İçinde bulunduğumuz duruma uygun gördüğümüz bir seçimi yaparak olumlu ve olumsuz yönleri ile karşı karşıya kalmak zorunda kalıyoruz.

Ekibimizin her bir üyesi için can ve Stress barları mevcut, stress durumu ne kadar artarsa başımıza gelecek olan talihsiz olaylar daha da kötüleşiyor. Can puanı konusunu anlatmama gerek yok sanırım 🙂 biterse ölüyorlar. Aksilikler gemideki modüllerin arıza çıkarması şeklinde yaşanıyor ancak bir de bunların yanında zarlarımızın tehlike bölgesine (Hazard) denk gelmesi durumu var. Tehlike bölgesi dediğim ise arıza tamiri gereken modül üzerinde belirlenmiş zarlara denk geliyor. Her renk ayrı bir Hazard’ı temsil ediyor. Mor zarımızın kaybolması, turuncu ekip üyesinin can kaybetmesi, mavi ise zarımızı tekrar atmamıza engel oluyor. Örneğin Turuncu zar ile 3 sayısı belirtilmişse, attığımız zarlardan bir ya da birden fazlasının 3 gelmesi durumunda gelen zar sayısı kadar can kaybediyor, attığımız 2 zar 3 gelmişse 2 can gidiyor ekip üyemizden. Assist ise zarlarımız Hazard (tehlike) zarı geldiğinde belirlenmiş olan tehlikenin tetiklenmesine engel oluyor. En fazla 3 Assist biriktirebiliyoruz, assist kendiliğinden otomatik aktif oluyor ve her tur sonunda bir tane olacak şekilde yenileniyor.

Yapabileceklerimiz sadece ekip ve modül özellikleri ile sınırlı değil. Bunların yanında bir de “Research” adı verilen bir sistem mevcut. Bu sistem sayesinde oyunda birden çok Research Card (Araştırma Kartı) arasından istediklerimizi kullanmamıza olanak sağlıyor. Sistem şu şekilde işliyor, attığımız zarlar arasından herhangi bir tanesi işimize yaramıyorsa Research bölümüne atıyoruz. Bu bölümde 6 adet slot var her bir slot sadece belirli zar (1 tane 1 – 1 tane 2 – 1 tane 3 gibi) için yani aynı zardan bir taneden fazla yerleştiremiyoruz. Sonrasında ise bu zarları araştırma kartının istediği puan kadar harcıyoruz (en az 1 en fazla 6) istersek yine bir puan harcayarak elimizdeki 3 adet araştırma kartını rastgele yenileri ile değiştirebiliyoruz. Her bir zar en fazla 1 puan ediyor.

Özetle sadece zar atıp şanslı gelmenin yanında doğru strateji kurmak da önem taşıyor. Hangi modüle hangi ekip üyesini, hangi sıra ile gönderip, hangi zarları gerekli tamir puanına erişmek için harcayacağımız, artan fazla zarları ise araştırma puanı olarak mı yoksa, modul/ekip üyesi özelliğini aktif etmek için mi kullanacağımızı seçmemiz gerekiyor. Kafalar yeterince karıştı mı? Güzel 🙂

Özetle evrenin en bahtıs ekibini 10 tur içerisinde Mars’a ulaştırmaya çalışıyorsunuz. Bazen ikinci turda her şey toz bulutu oluyor, bazen ise o zarlar öyle güzel geliyor ki “oha ne basit oyunmuş” diyorsunuz.

Kafalar yeterince karıştı mı diye sormuştum değil mi? Tharsis için bir de video inceleme çektik, isterseniz bir de ona göz atın. İyi seyirler.

[tooplay file=”q8kewuuAwA0″ type=”youtube”]

Videoyu YouTube üzerinden izlemek isterseniz

“Zarlar kötü geldi olm, ben napayım!”

[vc_row][vc_column][review_summary summary=”Risk yönetimi, zorlu seçimler, şans, uzay, RNG, bütün bunlar ilginizi çekiyorsa kaçırmamanız gereken bir yapım olmuş.” positives=”Risk yönetimi
Stratejik seçimlere zorlaması
Grafikler
Müzikler
Atmosfer” negatives=”Zar konusu çileden çıkmanıza sebep olabilir
RNG sisteminin pozitif değil daha çok negatif yönde çalışması”][/review_summary][/vc_column][/vc_row]

Görüntülenmeler:
83
İlgili etiketler:
· · · · · · · ·
İlgili Kategoriler
İncelemeler · Oyun Haberleri · Oyun İnceleme · PC · Video
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com