Kategoriler

DOCSIS Nedir?

Sözlükte bugün, “DOCSIS nedir?” sorusunu irdeliyoruz sevgili Fragtist takipçileri. Peki nedir DOCSIS?

DOCSIS, “Data Over Cable Service Interface Specification (Kablo Hizmeti Üzerinden Veri Arayüz Spesifikasyonu)”ın kısaltmasıdır ve halihazırda var olan kablo TV (CATV) kurulumu üzerinden yüksek hızlı veri akışı sağlayan uluslararası bir telekomünikasyon standardıdır.

Pek çok kablo TV operatörü, hızlı fiber optik ve geleneksel koaksiyel kablolardan oluşan hibrit fiber-koaksiyel (HFC) altyapısı üzerinden internete erişim sağlamak amacıyla DOCSIS standardını kullanmaktadır. Kablo modemlerin yanı sıra standart, set üstü kutularında da kullanılmaktadır.

İlk olarak 1997‘de ortaya çıkan DOCSIS, günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür. Peki her yeni sürümde neler gelmiş, göz atmak ister misiniz?

Yukarıda saydığımız amaçlarla, Mart 1997‘de geliştirilen DOCSIS, Nisan 1999‘da servis kalite mekanizmalarına uyumlu hale gelerek 1.1 sürümüne kavuşmuştur. Aralık 2011‘de, upstream hızını 3 kata kadar artırmış ve 2.0 sürümüne merhaba demiştir. 2006 yılının Ağustos ayında gelen 3.0 sürümüyle DOCSIS, upstream ve downstream hızlarını önemli ölçüde artırmış; bunun yanı sıra IPv6 desteğine kavuşmuştur. Ekim 2013‘te gelen DOCSIS 3.1, 10Gbit/s‘ye kadar downstream ve 1Gbit/s‘ye kadar upstream kapasitesine sahiptir.

DOCSIS 2.0 ile DOCSIS 3.x arasındaki bir diğer önemli fark da, DOCSIS 3.x‘in birden fazla kanala sahip olmasıdır. Bunu, tek çekirdekli işlemci ile çok çekirdekli işlemci arasındaki farka benzetebilirsiniz. Ya da bu tür konularda sıkça kullanılan “tek şeritli/çok şeritli yollardaki trafik akışı” tabiriyle anlatsak daha doğru olacak aradaki farkı. DOCSIS 2.0 bir modemle tek şeritte giderken yoğunluğun getirdiği şişmeden ötürü yavaşlayan bir veri trafiği varken, DOCSIS 3.0 kullanan bir modemle bir yan şeride geçip yola aynı hızda devam etmek mümkündür. İki şerit doluyken üçüncü şeride geçebilir ve bunu, sağlayıcınızın kapasitesi ve desteklediği kanal sayısı kadar sürdürebilirsiniz. Tabi trafik yoğunluğu yokken desteklenen her bir kanal, kat kat ekstra hız olarak geri dönecektir.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com