Kategoriler

FreeSync Destekli Monitörlere Gelen G-Sync Desteği Nasıl Çalışıyor?

Geçtiğimiz Ocak ayında Nvidia uzun süredir piyasada bulunan G-Sync teknolojisi ile ilgili yeni bir güncelleme duyurdu.

Geçtiğimiz Ocak ayında Nvidia uzun süredir piyasada bulunan G-Sync teknolojisi ile ilgili yeni bir güncelleme duyurdu. Nvidia’nın CEO’su CES 2019 açılışında yaptığı konuşmada G-Sync’in artık 4 seviyede ele alınacağını ve buna göre uluslararası monitör standartlarını belirleyen bir kuruluş olan Vesa’nın AdaptiveSync teknolojisinin de G-Sync ismi altında destekleneceğini açıkladı. Bu duyuru pek tabii teknoloji dünyasında oldukça ses getirdi çünkü AdaptiveSync standardını uzun süredir destekleyen başka bir teknoloji devi var ki o da Nvidia’nın ezeli rakibi; AMD.

Bildiğiniz gibi AMD FreeSync adıyla uzun zamandır bu teknolojiyi kullanıyor. Hatta standardın adı olan AdaptiveSync’in geliştirilme aşamasında AMD ve Vesa kuruluşu birlikte çalışmışlardı. Ancak bu esnada hâlihazırda G-Sync teknolojisini geliştirerek piyasaya süren Nvidia bu çalışmanın bir parçası olmadığı gibi teknolojinin son kullanıcıya sunulmasıyla birlikte destek vermeyi de reddetmişti. Öte yandan FreeSync ve G-Sync teknolojilerinin önemli bir farkı bulunuyor. FreeSync’i kullanmak için yalnızca AdaptiveSync destekli bir monitörünüz olması yeterli ve bu özellik bir standart olarak getirildiği için üreticiye ve doğal olarak tüketiciye herhangi bir ekstra maliyet çıkarmıyordu. G-Sync tarafında ise, özellikle Nvidia’nın belirttiğine göre, çok daha komplike bir teknoloji olmakla beraber çalışması için G-Sync sertifikasını alacak olan monitöre bir modül takılması gerekiyordu. Dolayısı ile bu durum ekstra bir maliyeti de beraberinde getiriyordu. Piyasadaki G-Sync sertifikalı monitörlerin ne denli pahalı olduklarını göz önüne alırsak, oyuncuların bu monitörlere, özellikle FreeSync alternatifinin de ortaya çıkması ile pek rağbet ettiklerini söyleyemeyiz. Zaten G-Sync’in vadettiği özelliklerin bilhassa profesyonel oyunculara hitap eden daha elit bir deneyim sunduğu da bir gerçek. Fakat diğer tarafta bu teknolojinin sunacağı deneyimin, her ne kadar Nvidia tam olarak bunu kabul etmese de, aynısını sunmayı vadeden FreeSync veya AdaptiveSync seçeneğinin gelmesiyle birlikte uzun süredir Nvidia’nın nasıl bir karşılık vereceği de merak ediliyordu. İşte bu merak CES 2019’da bizzat Nvidia’nın patronu tarafından giderilmiş oldu.

Artık sadece G-Sync değil

Açıklamanın ayrıntılarına bakacak olursak, Nvidia’nın G-Sync isminde bazı değişiklere gittiğini görüyoruz. Öncelikle G-Sync tek başına tüm teknolojiyi ifade etmekle kalmıyor aynı zamanda bu teknolojiyi 4 seviyeye ayıran ve Nvidia’nın ifadesine göre 2. Seviyenin ismini temsil ediyor. Bu seviyelerin tepe noktasına G-Sync Ultimate demeyi tercih eden Nvidia 3. Seviyeyi ise G-Sync Compatible olarak isimlendiriyor. Tüm bu seviyelerin dışında bir de 4. Seviye var ki bu aslında Nvidia’nın resmi sınıflandırması değil. Zira bu seviye, Nvidia tarafından hiçbir teste tabi tutulmayan ve Nvidia’nın G-Sync markasına teoride girmeyen ama pratikte AdaptiveSync’e gelen destek sayesinde sanki G-Sync özelliği kazanmış gibi olan monitörlerden oluşuyor.

1 2 3

Görüntülenmeler:
230
İlgili etiketler:
· · · · · · ·
İlgili Kategoriler
Dosya Konusu · Monitör · Rehber
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com