Yeni Asus ROG Strix G531G oyuncu dizüstü bilgisayarını inceleyip size aktarmaya çalıştık. Ayrıntılar inceleme yazımızda!
Son yıllarda özellikle, oyuncu notebook’u dendiğinde bir çok büyük markanın iddialı modelleri karşımıza çıkmakta. Artık envai çeşit olan bu modeller arasından bir tercih yapmak için performans en önemli kriter başlığıdır hiç şüphesiz. Ancak teknik özellik bakımından birbirine çok yakın veya tamamen aynı iki notebook’un arasında ki farkı kesinlikle markaların üretim anlayışları yaratıyor.
İşte bu noktada Asus benim açımdan bilhassa “oyuncu notebook’u” dendiğinde diğer tüm markaların arasından sıyrılmayı başarıyor. Markaya ait bir tasarım dilinin oluşu, bu tasarım dilinin aynı zamanda işlevsellikle birleştirilerek ortaya hem şık hem de performanslı ürünlerin çıkartılması noktasında, Asus son yıllarda giderek diğer markalar ile arayı açıyor. İşte bu bağlamda Asus’un bize gönderdiği, yine iddialı tasarım ve işlevselliği ile ön plana çıkan yeni Asus ROG Strix G531G oyuncu dizüstü bilgisayarını elimden geldiğince inceleyip size aktarmaya çalışacağım.
Notebook’un içinde neler var?
Pek tabii öncelikle elimizde ki modelin teknik özelliklerine değinerek inceleme yazısına başlamak istiyorum; Asus’un ROG Strix G531G modelinde bizi Intel’in 9. nesil mobil işlemci platformu karşılıyor. Bu bağlamda, i7 9750H işlemcisine yer veren Asus, böylece işlemci gücü noktasında en güncel platformu kullanıcılara sunmuş oluyor. Bu işlemcinin içinde ki güce biraz daha ayrıntılı göz atacak olursak; 14nm üretim sürecine mensup 45watt tdp değeri bulunan Intel’in son nesil bu mobil işlemcisinde, 6 çekirdek yer alıyor ve ayrıca HyperThreading teknolojisine de destek veriyor. Dolayısı ile 12 iş parçacığına ev sahipliği yapan işlemcinin temel frekansı 2.60GHz olarak karşımıza çıkıyor. Son yılların işlemci teknolojisinde önemli bir yeri olan ve işlemci temel frekansını ihtiyaç dahilinde, tabii ki termal imkanlarında elverişli olmasına bağlı olarak, oldukça üst seviyelere çıkartan turbolama özelliği bu işlemcide de yer alıyor ve böylelikle işlemcinizin frekansı, 2.60’dan 4.50GHz’a kadar çıkabiliyor. Son olarak, önbellek noktasında 12MB SmartCache işlemcinizin gücüne güç katıyor diyebiliriz.
Tüm bu bilgilerin ışığında anlayacağınız üzere saf işlem gücü noktasında müthiş bir performans kullanıcıya sunulmuş durumda. Ancak oyuncu bilgisayarlarında en önemli faktör tabii ki işlem gücü değil. Esas olarak oyunlarda ki performansınızı etkileyecek olan hiç şüphesiz grafik işlemciniz olacaktır. Bu noktada incelemiş olduğumuz, ROG Strix G531G modelinde bir adet Nvidia GTX 1660Ti ekran kartı yer alıyor. İşlemci tarafında olduğu gibi grafik tarafında da “en son çıkan” trendine uyan Asus, böylece bu modelin oyun performansı noktasında ne denli iddialı olduğunu ortaya koymuş oluyor.
Gücün arkasındakilere bakmaya devam ediyoruz
Dizüstünün geriye kalan diğer donanım bileşenlerini özet geçerek hızla incelemeye devam etmek istiyorum; bellek kapasitesi olarak 16GB tercih edilmiş, öte yandan bu bellekler tabii ki DDR4 platformunda ve 2666MHz hızında çalışıyorlar. Depolama birimi olarak ise oyuncu bilgisayarı için en ideal tercih olan hem SSD hem HDD donanımlarına aynı anda yer verilmiş durumda. İşletim sisteminin kurulu olduğu SSD; M2 formatında, PCIe üzerinden bağlanarak NVMe arabirimini kullanıyor ve 3200mb/s okuma, 1700mb/s yazma hızlarına ulaşabiliyor. Kapasitesi ise 256GB. SSD tarafında Western Digital markasından yana tercihini yapan Asus, HDD tarafında ise Seagate ile iş birliğine gittiğini görüyoruz. 1TB kapasiteli ve Seagate’in en üst performans arayanların tercih edeceği Firecuda serisi SSHD yani hibrit bir HDD çözümü tercih edilmiş. Bildiğiniz gibi SSHD’ler standart HDD’lere nazaran özellikle sahip oldukları SSD belleklerinden görev çağırma işini çok daha hızlı yaparak mesela bir oyunun daha hızlı şekilde yükleme yapmasına imkan sağlamış oluyorlar. Kısacası HDD tarafında ki 1TB alan, kelimenin tam manası ile bir “setup” alanı olarak kurgulanmış diyebiliriz.