Kategoriler

Oninaki İncelemesi | Ölümden Önce ve Sonrasının Kaderi Size Bağlı!

Oninaki tam bir JRPG oyunu ama bu sefer biraz daha aksiyona bulanmış haliyle oyuncusunun karşısına çıkıyor.

I am Setsuna ve Lost Sphear’ın geliştiricisi Tokyo RPG Factory geri döndü! Eğer bu iki oyundan birini oynamışsanız, firmanın yeni oyununu merakla beklememeniz için hiçbir neden yok. Yeni oyunumuzun adı Oninaki. Tam bir JRPG oyunu ama bu sefer biraz daha aksiyona bulanmış haliyle oyuncusunun karşısına çıkıyor. Oninaki’yi önceki iki oyundan daha önemli kılan şeyse akıl hocalığını ve danışmanlığını yapan Takashi Tokida! Kendisi halen efsane liginde yer alan Chrono Trigger’ın yönetmeni. Takashi, geliştirici ekibin işlerinde daha önce yer alsa da ilk kez bu projede bu kadar özgür ve konsept seviyesinden sonuna kadar elini hamura sürmüş.

Ölümden başkası yalan

Her JRPG oyununda olduğu gibi karşımızda keşfedilmeyi bekleyen koca bir evren, oku oku bitmeyen konuşmalar, açmalara doyamadığınız yetenekler, içine daldıkça çıkmakta zorlanacağımız bir hikaye bulunuyor. Oninaki’nin başrolünde Kagachi adında bir Watcher’ı yönetiyoruz. Koruyuculuğunu ve bekçiliğini yaptığımız kavram oldukça ilginç; reenkarnasyon. Bu evrende Yaşayan Evren ile Öteki Dünya çok net bir şekilde ayrılmış durumda ve biz ikisi arasında istediğimiz zaman geçiş yapabiliyoruz. Yaşayan evren bildiğimiz “yaşam” ama ölünce “öteki” tarafa geçiyor ve tekrar reenkarne olmak için insanlar hazırlanıyor. Bu araf kısmında insanlar hafızalarını veya dış görünüşlerini kaybetmiyor. Aynı Ghost filmindeki gibi gerçekle aralarında ince bir zar bulunuyor. Ama geçişini yapamayan ruhlar geçiş için ne kadar arafta kalırsa o kadar canavarlaşıyor. Ya hızla araftan kurtulmalı ya da orada da yok edilmeli.

Yaşayan taraftaysa Ölüm, gerçek hayattaki gibi büyük bir acı ile karşılanmıyor. Ölenin yakınlarına yas tutulmaması söyleniyor; bunun ölen tarafa zararı olduğu söyleniyor. Tabii yaratılan toplumda ölüme bakış açısı böyle olunca da yan etkiler kendini gösteriyor. Örneğin ölen evladının arkasından anne ile baba da evlatlarına katılmak için canına bir anda kıyabiliyor. İşte böyle evrende Kagachi bu sistemin koruyucusu; sistemin yasalara uygun işlemesini ve öyle devam etmesini sağlıyor ve gözü kör şekilde de işine sadık. Diğer tarafa geçmek isteyenlere karşı kılıcını kaldırmakta sorun görmüyor.

Oyunda ilerledikçe pek çok karakter partiye katılıyor elbette ve hikaye çiçek gibi açılmaya başlıyor. Karakterlerin arka planları oldukça melodram doluyken reenkarnasyon sisteminin arkasından da pis kokular gelmeye başlıyor. Elbette bir baş kötü ve onun yaverleri, özentileri de karşımıza çıkıyor. Aşk, intikam sekansları da cabası… Oninaki’nin geçtiği evren fantastik bir evren olsa da günümüz izdüşümlerini görmek güzel. Bu da ancak bu işi iyi bilen bir geliştirici ekipten çıkabilirdi zaten.

90 Saniyede Warhammer: Vermintide 2 – Winds of Magic

1 2

Görüntülenmeler:
213
İlgili Kategoriler
İncelemeler · Konsol · Nintendo Switch · Oyun İnceleme · PC · PlayStation
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com