ROG markası yüksek performanslı ve RGB aydınlatmalara sahip oyuncu ürünleriyle tanınır. Yeni Scar III de tam olarak bu kriterlerin karşılığı.
Tasarım
Nvidia’nın Max-Q tasarım mimarisi 2017 yılında piyasaya sunulmasından bu yana, oyun dizüstü bilgisayarları giderek incelip, hafifliyor. Dolayısı ile bu mimariye sahip olan Scar III’te nispeten mütevazı bir ağırlığa sahip; 2.57kg. Tüm gün boyunca sırt çantasında taşımak yine de zor gelecek olsa da, ancak süper güçlü bir oyun dizüstü bilgisayarı için, hiçte fena değil.
Bununla birlikte, hafif olmasının altında yatan sebeplerden bir diğeri, çoğunlukla plastikten yapılmış kasaya sahip oluşu ve dürüst olmak gerekirse, böyle pahalı bir makineden bekleyebileceğim birinci sınıf, sağlamlık hissinin olmamasıdır. Tasarım her ne kadar RGB aydınlatmalar ve modern çizgiler ile göze hoş gelse de temas ettiğinizde hissettirdikleri görünümün verdiği izlenimin biraz altında kalıyor.
Tasarım tarafının en dikkat çekici yanlarından biri, kapağın arkasında yer alan büyük, ROG gözü. Asus, RGB ışık çubuğunu da yukarıda bahsettiğim gibi cihazın neredeyse tüm alt gövdesini dolaşacak kadar genişletmiş. Tabii ki klavyesi de RGB olan cihazın tüm aydınlatma sistemi Asus’un aydınlatma yazılımı Aura Sync’ten kontrol edilebiliyor.
Ekranın üstündeki ve yanlarındaki ince çerçeveler şık görünüyor, ancak ekranın üst kısmında herhangi bir kamera bulunmuyor. Bunun yerine, Asus, yeni ROG Zephyrus dizüstü modellerinde olduğu gibi isteğe bağlı bir klipsli kamera seçeneği sunuyor. Anlaşılan, Asus, oyuncuların web kamerasını istedikleri yere yerleştirme özgürlüğüne sahip olmayı tercih ettiklerini düşünüyor.
AMD Ryzen İşlemcili Acer Swift 3 Türkiye’de Satışa Sunuldu!
Cihazda yer alan bağlantı çeşitlerine baktığımızda ise; sol tarafta üç adet USB Tip-A portu ki bunlar USB 3.1 formatında ve mikrofon / kulaklık 3.5mm combo ses jakı yer alırken, Strix Scar III’ün arka kısmında, bir adet HDMI 2.0 portu, bir RJ45 Ethernet jakı ve bir USB Tip-C yuvası var. Güç girişi ise yine arka kısımda konumlandırılmış.
Sağ tarafa baktığımızda ise, içine ROG profilinizi ve aydınlatma ayarlarını hızlı bir şekilde başka bir dizüstü bilgisayara aktarmanızı sağlayan, bir nevi bellek sürücüsü olan, Keystone adında kompakt ve turuncu renkli anahtarı yerleştirebileceğiniz küçük ışıklı bir bağlantı noktası mevcut. Bunun dışında sağ tarafta herhangi bir giriş çıkış portu yer almıyor.
Klavye ve dokunmatik yüzey
Scar III’ün ayrık tuş yapısına sahip, klavyesi yazmak için mükemmel. Mekanik anahtarların popüler olduğu şu günlerde burada karşımıza çıkan çözüm, klasik membran anahtarlar oluyor. Açıkçası dizüstü bilgisayarlarda bunun daha doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum zira hemen hemen hiçbir oyuncu mobil cihazların kendi klavyesini kullanmıyor, bunun yerine harici çözümlere başvuruyorlar. Boşluk tuşu, alt ekran çerçevesinin şekline uyan asimetrik bir şekilde tasarlanmış olması bence ince düşünülmüş hoş bir detay.
Her gaming dizüstü bilgisayarda bulunan kısayol tuşları burada da yerini alırken, tek bir dokunuşla Turbo, Dengeli ve Sessiz modları ve ayrıca ROG Armory Crate uygulamasını açan tuşlar üst kısımda klavyeden ayrıca konumlandırılmış. Asus ROG Zephyrus S’de olduğu gibi, Scar III’teki dokunmatik yüzey yani, touchpad, dijital bir numpad tuş takımına ev sahipliği yapıyor. Asus’un söylediğine göre NumPad, touchpad’in sağ üst kısmında yer alan, “NumLk” sensörüne, parmağınızı basılı tutarak etkinleştiriliyor ve kapatmak için sensöre tekrar dokunmanız yeterli. Tam takım bir klavye sığdırmaya çalışmak yerine böylesi bir çözüm gerçekten zekice ve ayrıca kırmızı çizgiler ile aydınlatılan bu dijital numpad kesinlikle görünüme ekstra bir hava katıyor.
ROG Armory Crate ve Keystone
Geldik fasulyenin en faydalı kısmına, Asus, bu modelde yer verdiği Keystone patenti ile birlikte, otomobillerimizde bulunan anahtar kavramını adeta bilgisayarlarımıza da getiriyor. Öte yandan Keystone desteğini içerecek şekilde yeniden güncellenen ROG Armory Crate yazılımı ile birlikte bahsettiğim gibi, bu USB bellek tipinde ki küçük oyuncak sizin kişiselleştirilmiş tüm verilerinizi başka bir Keystone yuvasına sahip, dizüstü bilgisayara kopyalamak için Keystone sürücüsünü kullanmanızı sağlar. Ancak şu anda, dünyada böyle bir yuvaya sahip dizüstü bilgisayarlar yalnızca Asus ROG Strix Scar III ve Hero III modelleri olduğu için bunun ne kadar “niş” bir özellik olduğunu belirtmeye gerek yok. Eğer ki zamanla bu teknoloji yaygınlaşır ve hatta diğer firmalar da bu işe girişirse işlevsel yönleri daha belirgin olabilir.
Keystone ayrıca eğer isterseniz, sisteminizde yer alan sürücüleri gizlemenizi sağlıyor. Bu, hassas dosyaları başkalarından gizlemenize ve şifrelemenize, kısaca Keystone bulunmadığında bunlara tamamen erişilmez hale getirmenizi sağlar. Elbette, bu özelliği kullanmak istiyorsanız, Keystone sürekli yuvasında takılı olmalı ve dolayısı ile anahtarı kaybetmek büyük sıkıntı yaratabilir.
Öte yandan ROG Armory Crate, dizüstü bilgisayarınızın CPU, GPU ve soğutma ayarlarını telefonunuz üzerinden kontrol etmenizi sağlayan kendi akıllı telefon uygulamasına da sahip olduğunu söylemiş olalım.