ASIL OLAY…
Evet arkadaşlar… Kapağı kaldırdığımızda dikkatinizi pek çok şey çekebilir (iki dakika falan düşündüm az önce, “Acaba ilk ne dikkat çekiyor?” diye. Sonra baktım bir sürü şey var. :)). Mesela 17,3″lik FullHD mat kaplamalı ekran (IPS), tek parça mousepad, harf, sembol ve rakamların kırmızı yazıldığı siyah tuşlu çiklet klavye (WASD tuşlarının yan kısımları da tamamen kırmızı. Klavyede numpad de mevcut. FN tuşu ile aydınlık ayarı, sea ayarı vs. yapmak mümkün)… Bunların yanı sıra gayet sağlam bir izlenim uyandıran menteşeler ile klavye arasındaki hoparlör ızgaraları, bu ızgaralar arasında büyük harflerle yazılmış “REPUBLIC OF GAMERS” yazısı, bilgisayarın çevresini boyunca uzanan ve metalik kırmızı bir renge boyanmış kesik kenarlar…
Klavyenin sağ altında bulunan gri ROG logosu ve monitör üzerindeki kamera da, burada bulunan son bileşenler arasında. Elbette durum LED’leri, burada da mevcut. Asus, zekice bir tasarıma imza atmış burada. Sistem ve pil durumunu gösteren LED’ler bilgisayarın hem önünden; hem de üstünden görülebiliyor. Diğer LED’ler ise, sadece üstten; kapağı kaldırınca görülebilir durumdalar. Böylece kapak açık ya da kapalıyken, bilgisayarınızın durumunu tek bakışta görebiliyorsunuz. Hoş bir tasarım ayrıntısı. Bunun haricinde açma/kapama tuşunun da klavyenin sağ üst köşesine yedirildiğini belirtelim. Normal bir klavye tuşu gibi tasarlanmış olan bu tuşa dokunduktan saniyeler sonra (9-10 saniye gibi bir süre) başlangıç ekranına ulaşabiliyoruz. Eh, SSD sağolsun değil mi?
Açıldıktan sonra bir diğer beğeneceğiniz şey de, cihazın ekranı olacak. Asus, bu üründe gerçekten çok kaliteli bir IPS panel kullanmış; bilgisayarda ne yaparsanız yapın, renklerin canlılığı göz alıyor resmen. Parlaklık ve kontrast konuları da gayet makul. Mat olduğu için yansıtmıyor da kolay kolay… Eh, bilgisayarın en çok içli dışlı olduğumuz yeri ekranı olduğuna göre, bunların büyük birer artı olduğunu söyleyebiliriz. Hoparlörleri de, bir dizüstü bilgisayara göre oldukça üst düzey performans sunuyor. Sesin yüksekliği, temizliği ve kalitesi, gerçekten üst düzey. Müzik dinlerken, video izlerken vs. sesin doluluğunu hissedebiliyorsunuz. Bilgisayar, sunduğu görüntü ve ses kalitesi bakımından oldukça hoşuma gitti.
DİĞER KULLANIM DETAYLARI
Şimdi gelelim diğer kullanım detaylarına… 415 x 280 x 30,4 (35,6) boyutlara sahip olan bilgisayarın ağırlığı da 3.5kg kadar. Bu hâliyle, kimi oyuncu bilgisayarlarına göre çok daha rahat taşınabildiğini belirtmek gerek (tabi büyük boy bir çantanız olmalı). Adaptörü de çok küçük sayılmaz hani; ancak en azından hafif diyebiliriz. Kısacası taşınabilirlik konusunda, 17,3″lik bir bilgisayar için gayet makul bir zahmet sunuyor kendisi.
Ekrandan ve sesten bahsettik… Taşınabilirliği aradan çıkardık. Sağ ve soldaki bağlantı noktaları, genel olarak sıkıntısız kullanılabiliyor. Burada söyleyeceğim tek şey, kimi zaman HDMI ve yanındaki USB ya da yanyana bulunan USB’ler arasında sıkıntı çıkabiliyor. Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız, nedeni muhtemelen USB cihazınızın büyük boyutu olacak; ancak yine de söylemiş olalım. Portlar birbirine biraz fazla yakın çünkü.
Çiklet klavyenin kullanımı oldukça rahat. Tuşlara yanlışlıkla basmak pek mümkün değil. Numpad kısmı daha dar tasarlandığı için, bu yorumlarım o bölümü kapsamıyor yalnız. Bildiğiniz bir tasarım ayrıntısı zaten. Onun yanı sıra tek parça touchpad’in kullanımı, diğer tüm tek parça touchpad’lerin kullanımı gibi sıkıntılı. Şıklık konusunda hiçbir lâfım yok, eyvallah da; kullanım konusunda şu touchpad’lerin tek parça olması can sıkıyor. Ama bu bir oyuncu bilgisayarı. Eminim ki Asus G771J alacaksanız, yanına bir de afilli bir oyuncu faresi ekleyeceksiniz. Hatta belki bir de klavye, kim bilir?