The Lord of the Rings: Tactics (2005)
EA tarafından geliştirilip dağıtılan taktiksel RPG oyunu oılan The Lord of the Rings: Tactics sadece Sony PSP kullanıcılarına sunulmuştu. Doğrudan film üçlemesinden uyarlanan oyunda Moria Madenleri, Miğfer Dibi ve Minas Tirith gibi kilit mekanlar önceki oyunlarda olduğu gibi yer alıyordu. Önceki Yüzüklerin Efendisi oyunlarının aksine pek akılda kalamayan bu oyunda daha çok haritada birliklerinizi oradan oraya götürüp düşmanlarınızı öldürmeniz isteniyordu.
Cebinize Orta Dünya’yı getirmeye çalışan Tactics, ortalama puanlar alıp, ortalama satış yapan, ortalama bir oyundu diyebiliriz.
The Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth II (2006)
İlk oyunun devamı olan bu yapım aynı şekilde EA tarafından Windows ve Xbox 360 için çıkarılmıştı. İlk oyunundan farklılıklarından bahsetmek gerekirse; çok daha fazla birim, daha çok strateji ve çok daha fazla eğlence bulunuyordu. Evet, o zamanlar EA serilerini batırmıyordu. Aksine çok daha iyiye götürüyordu. Grafikler üzerinde biraz geliştirilme yapılsa da onun dışında oyun teknik altyapı olarak tamamen aynıydı.
İki farklı senaryoya sahip olan oyunda yine İyiler ve Kötüler bulunuyor. Yalnız bu sefer Üçüncü Çağ’ın 3019. Yılında değiliz. Bu sefer biraz daha geriye, Sauron’un gücünü tekrar toparlamaya başladığı yıllarda geçen bir hikayeye sahibiz. Ya Glorfindel önderliğindeki elf ve cüce ordularıyla kötülüğü kuzeyden savunma yapacağız veya Sauron’un Ağzı ve Nazgul olarak karanlığı o topraklarda yayacağız. İlk oyunun aksine tur zamanlı bir yapıyla çıkmayan The Battle for Middle Earth II, hikayeyi kendisi devam ettiriyor. Tüm hikayeyi oyunda bize anlatan ise filmlerde Elrond’u canlandıran Hugo Weawing.
Hem film üçlemesine hem de Tolkien’e sadık kalan oyun ilk oyunun aksine daha çok elfleri, cüceleri ve goblinleri konu alıyor. Hobbit filmlerinden bildiğimiz Erebor ve Dol Guldur da oyunda yer alan mekanlardan sadece birkaçı. Kitapta bahsi geçmesine rağmen Yüzük Savaşı’na katılmayan ve bu nedenle Peter Jackson’ın filmlerine eklemediği Tom Bombadil’i de yetenek ağacı sayesinde savaşa dahil edebiliyoruz. Ayrıca senaryonun son bölümlerinde “kıymetlimisss” diye ortalıkta dolaşan Gollum’u öldürüp Tek Yüzük’ü merkez binamıza getirirsek, oynadığımız senaryoya göre Galadriel’i veya Sauron’u 10.000 altınla savaşa sürebiliyoruz. Bu iki karakterin de yapabileceklerini anlatmama gerek var mı?
Oyundaki diğer bir farklılık ise bina ve surların yerleşimiy. The Battle for Middle Earth II’de bu sefer işçilerle dilediğimiz yere binalar inşa edip, yine onları korumak için haritanın bir ucundan diğer bir ucuna duvar ve kuleler dikebiliyoruz.
İlk oyunda bulunan Orta Dünya haritası üzerinden tur bazlı senaryo modu, ikinci oyunda War of The Ring moduyla karşımıza çıkıyor. Bölgelere ayrılmış olan Orta Dünya’ya binalar ve askerlerle ele geçirirken aynı zamanda savunma yapmanız da isteniyor.