The Lord of the Rings: Conquest (2009)
Yıl 2009, EA çıkardığı serileri nasıl olduysa mahvetmeye başlamıştı o dönemlerde. Maalesef bundan Orta Dünya da nasibini almıştı. Tüm EA oyunları gibi tamamen film üçlemesine dayalı olarak hazırlanan bu aksiyon oyununda hem iyi hem de kötü tarafı kontrol edebiliyorduk. Star Wars: Battlefront serisinin de geliştiriciliğini yapan Pandemic Studios’un Windows, PlayStation 3, Xbox 360 ve Nintendo DS için geliştirdiği The Lord of the Rings: Conquest maalesef ne Orta Dünya’nın, ne de film üçlemesinin yakaladığı derin etkiyi bu oyuna yerleştirememişti.
Seçtiğiniz tarafa ve oynadığınız bölüme göre Rohan, Gondor, Ayrıkvadi, Mordor veya Isengard askerleri olarak Yüzük Savaşı’nda yer alıyorsunuz. Daha çok görev yapma temelli olan oyunda, belli sayıda düşman askerlerini öldürmemiz, bir yeri ele geçirmemiz veya savunmamız istenebiliyor. Evet, bu oyunda hikayenin kahramanları yerine daha çok askerlerle oynuyoruz. Fakat yine de arada sırada Gandalf, Aragorn, Legolas hatta Saruman veya Sauron olarak da oynamamıza şans veriliyor. Hatta bazı bölümlerde Troll veya Ent olarak da düşman birliklerini ayaklarımız altına alabiliyoruz.
Yukarıda yazdım, oyun istenilen derin etkiyi vermiyor diye. Bunun sebebi çok az sayıda olan dövüş komboları, savaş meydanındaki asker sayılarının çok az olması vs. 10,000 kişilik Isengard ordusundan sadece birkaç tanesi Miğfer Dibi’ne saldırıya geçiyor, gerisi aval aval bakıyordu ve böylece oyuncu, filmlerdeki heyecanın aynısını yaşayamıyordu.
Grafik ve ses anlamında ise tam aksine çok iyi bir iş çıkaran Conquest, üçlemedeki mekanları ve müzikleri eski oyunlara göre çok daha iyi yansıtıyordu. İsterseniz Minas Tirith’in taht odasında gezin, isterseniz de Minas Morgul’un şeytanlıkla dolu salonlarında. Oyunun tek sevdiğim yanı, bu tip yerlerin tasarımıydı. Gerçek anlamda olağanüstü gözüküyordu ama bir oyunu kurtarmak için bunlar yeterli değil.
İyi tarafın senaryosunu bitirdikten sonra Kötülerin tarafını seçebiliyor ve Orta Dünya’yı karanlığa gömebiliyorsunuz. Sauron’un Yüzük’ü ele geçirmesi ve Minas Tirith’in tamamen işgal edilmesi gibi yeniden düzenlenen bir hikaye üzerine kurulu olan “Sauron’un Yükselişi” senaryosu, oldukça başarılı bir şekilde yansıtılmıştı.
Tüm oyun eleştirmenleri ve basın tarafından oldukça zayıf bir yapım olarak değerlendirilen The Lord of the Rings: Conquest, tamamen bir hayal kırıklığıydı. Aynı zamanda EA Games tarafından dağıtımı yapılan son oyundu. Hatta birçok oyuncu, bu karara sevinmişti o zamanlar.