Kategoriler

Yüzüklerin Efendisi Oyunları #1

Video Oyunlarında Yüzüklerin Efendisi

Bu oyunları iki gruba ayırmak en iyisi; film üçlemesinden önce ve film üçlemesinden sonra. Göreceğimiz üzere geliştiriciler, film konseptini ve kurgusunu oyunlarına aktardıktan sonra çok daha büyük başarılar elde etmiş ve nihayetinde akılda kalıcı ürünler ortaya çıkarabildiler.

İlk dönem

Takvim 1982’yi gösteriyor. Commodore 64, Apple II ve IBM PC gibi bilgisayarlar ev kullanıcıları arasında yavaş yavaş yaygınlaşıyordu. Eh, haliyle geliştiriciler de piyasaya sürecekleri oyunları bu ürünlere göre sunmaya çalışıyordu.

The Hobbit (1982)

Orta Dünya hayranları için piyasaya sürülen ilk oyun The Hobbit oldu. Beam Software tarafından geliştirilip Melbourne House tarafından dağıtılan oyun o dönemdeki çoğu popüler ev bilgisayarıyla uyumlu bir şekilde çalışıyordu. Zaten bu iki firma gelecekte de bir çok oyun sunacaktı. Illustrated Text Adventure, Türkçe tabiriyle Resimli Metinsel Maceralar diyebileceğimiz bir tür olarak karşımıza çıkmıştı oyun. Ayrıca kitabın yayımcılarıyla yapılan anlaşma sonucunda satılan her oyunun yanında Hobbit kitabının bir kopyası da bulunuyordu.

Oyundaki çoğu mekan tek bir görsel ile resmediliyordu. Eğer işlemcinizin hızı yavaşsa 8-bitlik resimlerin ekranda çizilmesi bir kaç saniyeyi buluyordu. Oyundaki karakterler ve diğer nesneler hesaplanmış bir boyuta, ağırlığa ve katılığa sahipti. Nesneler başka nesnelerin içine yerleştirilebiliyor veya farklı nesneler birleştirilebiliyordu, ki bu da o zamanki metin bazlı fizik sistemlerine göre oldukça yeniydi.

2

Apple II’de Çıkın çıkmazı

3

IBM PC’de Çıkın çıkmazı

Oynanamayan karakterlerin kendine göre kişilikleri ve güçleri vardı ve bu da onların davranışlarını etkiliyordu bu yüzden de ne yapacakları her zaman kestirilemiyordu. Yani dövüş esnasında karşınızdakinin ne yapacağını bilemiyordunuz bu da işleri çıkmaza sürüklüyordu.

Zengin fizik sistemi ve tahmin edilmesi kesinlikle imkansız olan dövüş sistemi nedeniyle oyun farklı yollardan oynanabiliyordu, ama bu da bazen önemli sorunlara sebep olabiliyordu. Gandalf gibi önemli bir karakteri oyunun başındayken toprağa gömebiliyordunuz yani. Bunun dışında oyun içi hatalar da oldukça fazlaydı. Hatta o kadar fazlaydı ki geliştiriciler herhangi bir hatayla karşılaşmadan oyunu bitirebileceğinizi garanti edemiyorlardı. Farklı yamalarla bu durumu düzeltmeye çalışsalar da her yama, farklı bir sorun açtı ve hataların tamamı hiçbir zaman düzeltilemedi.

4

IBM PC – Oyunun açılış ekranı

 

The Hobbit, Birleşik Krallık’ta C64 ve BBC’de en iyi satan oyun oldu ve 1983’te en iyi strateji oyunu olarak Altın Joystick ödülünü kazandı. 14.95 Sterlin gibi bir etiketle 100.000’den fazla kopya satmayı da başardı.

1 2 3 4 5 6

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com