İLK OYUNCU KULAKLIĞI…
Oyunculara yönelik ilk mikrofonlu kulaklık seti, Microsoft SideWinder markası altında geliştirilen ve Plantronics’in ürettiği Game Voice oldu. Bu kulaklığın ortaya çıkışının hikâyesi de hayli enteresan.
Kanada’da bulunan dört kafadar, Isabella Carniato, kocası Paul Newson, Rod ve Joanne Toll çifti, 1997’nin sonlarında demişler ki; “Oyuncular bir yandan oyun oynarken diğer yandan neden konuşmasınlar? Sadece yazmakla nereye kadar?” (İddiaya girerim ki iki çift beraber Everquest oynuyorlardı-Burak) Bu durum, ekibin bu amaç uğruna bir yazılım geliştirmesinin önünü açmış: Battlefield Communicator. 1998’de bu yazılımı ShadowFactor firması adı altında 25$’dan satmaya başlayan dörtlüyü, yazılımın gördüğü büyük ilginin ardından bir firma keşfetmiş ve 1999’da renklerine bağlamış: Microsoft.
2000’de de Microsoft, SideWinder Game Voice’u piyasaya sunmuş. Dahili mikrofonu ve fiziksel kontrol merkeziyle ürün, kulaklık üreticileri için yeni bir oyun alanı açmış: Oyun ve oyuncular.
ŞU ANDA OYUNCU KULAKLIKLARI
Şu anda da türlü türlü oyuncu kulaklıkları mevcut. İlk başta bahsettiğim yeni oyuncular arasında da Creative, Plantronics ve HyperX gibileri var.
Şimdiki oyuncu kulaklıkları ne gibi özellikler sunuyor peki? Aslına bakacak olursanız burada seçenek daha fazla. Mesela geçtiğimiz haftalarda incelediğimiz Asus Strix DSP, farklı oyunlar için özelleştirilmiş ses profillerine sahip 7.1 destekli ilginç bir üründü. Logitech G930 mesela, üzerindeki programlanabilir tuşlarla, Dolby 7.1 surround ses verebiliyor oluşuyla ve kablosuz oluşuyla rakiplerinin bir adım önüne geçen bir modeldi.
Yukarıdaki iki model, aslında piyasada bulunan pek çok oyuncu kulaklığına ışık tutuyor diyebiliriz. Oyuncu kulaklıkların ortak özellikleri arasında ilk olarak yüksek malzeme kaliteleri, yırtıcı/farklı tasarımları, konforlu kullanım sunmaları geliyor. Elbette başarılı modellerden bahsediyorum. Fiyat artıp da daha yüksek seviyelere çıkıldığında da, kulaklıkla birlikte gelen ses işlemcisinin getirdiği 7.1 surround ses gibi ekstra özellikler, yazılım desteği vb. geliyor. Elbette kullanılan sürücüler ve diğer bileşenlerle birlikte ses kalitesinde de artış görülüyor.
Özellikle fazla kanal destekleyen ve oyunlar için özelleştirilmiş ses profillerine sahip olan kulaklıklar bir yandan oyunun keyfini; diğer yandan da oyunculuk kalitesini artıran ürünler. Çok fazla umursanmasa da, aslına bakacak olursanız diğer ekipmanlar kadar önem arz ediyor kulaklıklar da. Bilginiz olsun.