SAVAŞIN BİNBİR YÜZÜ
Planetside 2’de savaş asla bitmiyor. İstediğiniz anda oyuna katılıp, hemen çarpışmanın göbeğine atlayabiliyorsunuz. İlk oynamaya başladığınızda, ilk kez kendi tarafınızın ana üssüne girdiğinizde başınızın dönmesi ve kafa karışıklığı yaşamanız normal. Oraya buraya koşuşturan çeşitli kıyafetler ve silahlara sahip askerler göreceksiniz, kafayı çevirdikçe görüş alanınızda hareket eden çeşitli semboller farkedeceksiniz, etrafınızda bir sürü değişik ikonlu terminaller bulacaksınız, dışarı çıkınca ana alanda kalkış ve iniş yapan bir sürü hava aracı, tanklar ve piyade taşıyıcıları olacak. Ama sakin olmak lazım; eğer tüm sınıflar, araçlar ve stratejiler konusunda bilgi edinmek sizi sıkıyorsa, hemen bir savaş alanına gidip ateş etmeye başlamak istiyorsanız, sizi tutmayalım.
Önce haritayı açıyorsunuz, her birinde binlerce askerin savaştığı Auraxis’in ana kıtalarından üçü olan Amerish (orman ve yeşilikler), Esamir (kar ve buzla kaplı tepeler) veya Indar’dan (çöl ve kurak alanlar) birindeki ana üssünüzde olduğunuzu göreceksiniz. Eğer özel bir sınıf seçmediyseniz ilk olarak Light Assault ile başlayacaksınız. Light Assault çeşitli silahları sayesinde sizi uzun süre idare edebilecek bir sınıftır, zaten jump-jet’in tadını aldığınızda diğer sınıfları denemek için isteğiniz bile kalmayabilir. Haritada patlama işaretlerini gördüğünüz yerlerde aktif çatışmalar var demektir, herhangi birini seçip ‘Deploy’ tuşu ile anında oraya gidebilirsiniz. Seçtiğiniz bölgenin ortasına bir drop pod ile atılıyorsunuz, böylece tüm alanı yukarıdan görme ve az da olsun pod’u yönlendirme şansınız var. Eğer dost birliklerin arasına düşerseniz ne güzel (düşman hatlarına da düşebilirsiniz, ama o zaman pek uzun süre hayatta kalamayacaksınız); hemen etrafınıza bakının ve diğerleri nereye doğru koşuyorsa oraya koşturup düşmanlara karşı gözünüzü dört açın. Bulduğunuz düşmana ateş edin, böylece savaşın içindesiniz.
Tabii bu yöntem bir süre sonra yerini deneyim ile gelen geniş bir oyun zevkine bırakacak. PS2’de bir grupla beraber hareket etmek, kendinizi iyi yağlanmış bir çark grubunun sorunsuzca dönen bir parçası gibi hissetmek kadar keyifli bir şey yok. Eğer isterseniz bir tuşla en yakın Squad’a (10 kişilik gruplar) dahil olabilirsiniz, ölürseniz squad liderinizin olduğu yere deploy olabilirsiniz. Sınıfınızın silahlarına ve becerilerine hakim oldukça squad’ınızın size ne kadar ihtiyacı olduğunu anlamaya başlayacaksınız. Favori sınıfım olan Medic ile oynayıp da, yerden kaldırdığım veya ölmek üzere olan ama son anda iyileştirdiğim her ekip üyesinden aldığım teşekkürlerden dolayı sevgi manyağı oluyorum bazen. Eğer girdiğiniz squad’ın lideri, başka squad liderleri ile haberleşip büyük bir üs ele geçirme operasyonuna dalmaya karar verirse, kendinizi birden bir Platoon’un üyesi olarak buluyorsunuz. İki veya daha fazla squad’ın birleşmesi ile oluşan platoon’lar sayesinde gerçekten büyük savaş deneyimleri yaşamaya başlayacaksınız. Eğer çeşitli platoon’lar birbirleri ile haberleşip koordineli hareket etmeye başlarlarsa, dalga dalga yayılıp haritanın büyük kısmını ele geçirmeniz an meselesi demektir (Tank Rush! :D).
Bunların dışında bir de özel birlikler olan Outfit’ler var. Outfit’ler diğer DVO’lardaki klanlar, guildler gibi işliyor. Hep beraber oynadığınız arkadaşlarla kuracağınız bir outfit size büyük bir stratejik avantaj sağlayacaktır. Özellikle de sesli iletişim ile desteklenen bir grubun, squad, platoon veya outfit birliği olsun, hedefleri ele geçirme veya savunma konusunda büyük başarısı oluyor. Her ne kadar oyun içinde sesli iletişim seçeneği olsa da, her zaman düzgün çalışmadığını gözlemledik; o yüzden eğer internet bağlantınız iyi ise oyuna paralel olarak Teamspeak, Mumble veya Ventrilo kullanmanız önerilir.
Aksiyon/FPS oyunlarında araç kullanmayı seviyorsanız, bu konuda iddialıysanız size çok iş düşüyor. Gerçi PS2’de kara araçlarını kullanmak, hava araçlarını kullanmaktan göreceli olarak daha kolay olsa da, yine de iyi araç kullanabilen askerler her safta gerekli. Çeşitli araçları, üslerde bulunan araç terminallerinden hemen alabilirsiniz. Sunderer ve Galaxy gibi bazı araçları kaybettiğinizde tekrar almak için belli bir zaman beklemeniz gerekli ama çoğu araçta bekleme yok, terminalden hemen alıp kullanabilirsiniz. Hava araçlarını idare etmek zor ama becerebilirseniz çok zevkli ve çok faydalılar. Beceremeyenler veya çok iyi kullanabilenler ise çok komik görüntülere yol açıyorlar. Ana warpgate’inizde üstüste konmuş üç Galaxy görürseniz, bu çok yetenekli üç pilot anlamına geliyor mesela. Araçların çeşitli özelliklerini veya farklı silah kombinasyonlarını kullanabilmek için, her birini oyun içinde kazandığınız sertifika puanları ile açmak gerekiyor.