PEKİ YA PSVITA VE GOD OF WAR COLLECTION?
God of War’un el konsoluna ilk çıkışı bu değil biliyorsunuz. PSP için özel olarak iki oyunla da sevenlerinin karşınıa çıkmıştı Kratos: God of War: Chains of Olympus ve God of War: Ghost of Sparta. Bu iki oyun da son derece beğenilmiş, başarılı yapımlardı. Peki ya PS2 için çıkan ilk iki God of War’un PSVita çıkarması nasıl olmuş dersiniz?
Oyunun kartını slota yerleştirdiniz (ya da PSN’den indirdiniz, bilemem) ve God of War simgesine tıkladınız. İlk olarak karşınıza, God of War ve God of War II simgeleri çıkıyor. Bu ana menü, Vita için özel olarak tasarlanmış ve dokunmatik destekli. İlk oyunu seçiyor ve bekliyorsunuz. Sonra karşınıza çıkan menü ise, PS2’de neyse aynen o! Ve özellikle o arkadaki alevler o kadar kötü görünüyor ki, ilk anki hevesiniz bir hayli düşüyor. Oyuna girince de çok bir fark yok zaten, grafikler PS2 ile hemen hemen aynı. Hatta PS2’de televizyona uzak durduğunuz için daha iyi bir deneyim elde edilebiliyordu. Burada ekranın dibindesiniz ve her türlü leş kaplama, grafik hataları vs. burnunuzun dibinde.
Oyunu oynamaya devam ediyorsunuz ama tabi, ve şunu diyeyim, oyunu oynadıkça grafikler o kadar da göze batmamaya başlıyor. Tamam pek uğraşılmamış oyun için, ama yine de bu bir God of War oyunu ve son derece eğlenceli! Müzikler muazzam, tanrılarla girilen diyaloglar şiirsel. Mitolojinin içinde yaşıyorsunuz işte yahu, daha ne diyeyim. Merakınız da varsa bundan güzeli olabilir mi? Tabi özellikle etrafımız bir sürü yaratıkla doluyken bıçaklarımızı konuşturduğumuzda FPS düşüşleri/ses efektlerinde irili ufaklı bozulmalar vs. can sıkıyor ama yapacak bir şey yok. Kratos’un ve mitolojinin hatrına sineye çekiyoruz.
AH O ARA SAHNELER…
Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, oyunun ara sahneleri tek kelimeyle leş malesef. Hem tüm ekrana yayılmıyor olması (ara sahneler girdiğinde kenarlarda yarım santim kadar boşluk çıkıyor), hem de görüntü kalitesinin fenalığı can sıkıcı. İkinci oyunda mesela ana menü ve grafikler ilkine göre bariz bir iyiliğe sahipse de, ara sahneler yine aynı leşlikte ne yazık ki. Yapacak bir şey yok.
Oynanışta çok büyük sıkıntı yok neyse ki. Kombolar yağdırmak (oyun boyunca, topladığımız orb’larla kombolarımızı geliştirebiliyoruz bu arada), tanrıların özel güçlerini kullanmak vs. düşmanı alt etmek için elimizde pek çok silah mevcut. Ölümcül darbelerimiz, bir yandan görsel şölen tadında da olduğundan oldukça başarılı bir oyun deneyimi sunuyor God of War Collection. Kamera açıları arasa saçmalasa da (mesela bir kapıdan çıkacaksınız diyelim, çıktıktan sonra joystick’i tamamen diğer yöne çevirmeniz gerekebiliyor ki yolunuza devam edebilin), serinin genelinden alışık olduğumdan çok da rahatsız etmedi beni. Sizi de rahatsız etmeyecektir çok, ederse de elleriniz kısa sürede alışıyor zaten, meraklanmayın.
Peki ya PSVita’nın dokunmatik ekranı ve dokunmatik pad’i ne kadar işin içine giriyor burada? Çok da değil açıkçası. Sandıkları açmak için, kimi kullanımları aktive etmek için (bir şeyi taşırken mesela) vs. arka panele dokunmamız gerekiyor. Dokunmatik ekran da, kimi özellikleri aktive etmeye yarıyor. Evet, bu kadar. PSVita’nın sahip olduğu bu iki özellik, yalnızca bu işlere yarıyor. Ha bir de,ilk başta oyunları ya da “Credits”i seçerken dokunmatik ekranı kullanabiliyoruz. Onu da unutmadan yazayım buraya.
Bu kadar.