Kategoriler

Asus Rampage V Extreme Anakart İncelemesi

DIRECT CU VE GENEL SOĞUTMA ÖZELLİKLERİ
Şimdiye kadar pek çok Asus ekran kartında gördüğümüz DirectCU ismi, Rampage V Extreme’de de karşımıza çıkıyor. Bakır ısı borularını VRM alanına doğrudan temas ettiren soğutucu, ısıyı da iki büyük radyatöre dağıtıyor. Böylelikle daha iyi bir soğutma sağlanmış oluyor. Bu da, az önce de bahsi geçen anakart ömrü ve kararlılığını artıran bir diğer etmen (elbette bunu test edemiyoruz, Asus’tan gelen verilerle konuşuyoruz).

Overclock deyince akıllara su soğutma da gelir tabi. Asus, kutuya eklediği X-Socket II isimli plakasıyla, alternatif soğutma bloklarının (sıvı nitrojen (LN2), kuru buz bloklaştırma) kolaylıkla monte edilmesini sağlıyor. Fan konusunda da, X99-Deluxe’ten alışık olduğumuz gelişmiş kontroller var elimizde. Kart üzerinde 8 adet 4/3 pinli kombo fan konektörü, 7 adet termal sensör bulunuyor. Eh, Fan Xpert 3 de işin yazılım kısmını hallediyor elbette. Burada ön tanımlı fan profilleri arasında seçim yapabiliyor, dilersek fanın hangi deredece ne hızda çalışacağını da elle belirleyebiliyoruz. Güzel.

Soğutma konusunda da herhangi bir sıkıntınız olmayacak kıscacası. Dilediğiniz soğutma sistemiyle dilediğiniz konfigürasyonunu yapmak mümkün zira.

fragtist-asus-x99-rampage-v-extreme-a3

OYUNUN SESİ ÖNEMLİ OLAN
Teknik özelliklerden gördüğünüz üzere kart, ses çözümü olarak SupremeFX kullanıyor. EMI kalkanı her türlü paraziti en aza indirirken, kullanılan üst düzey bileşenler (Japon ELNA ses kapasitörleri kullanmış Asus), kulaklık direncini algılayarak dahili amplifikatörü ayarlayan SonicSenseAmp ve altın kaplama bağlantılar da ses deneyimini artırıyor.

Kartın üzerinde görülebilecek bir diğer tuş da “SoundStage” tuşu. Bu tuş, işletim sistemi fark etmeksizin farklı oyun türlerine göre farklı profiller kullanabilmemizi sağlıyor. Hangi oyun türleri peki? FPS, yarış, dövüş veya spor. Ancak bu tuşun arada derede kalması ve hiç dikkat çekmemesi pek olmamış. Açıkçası kasasını açıp da bu tuşu kullanacak bir Allah’ın kulu tanımıyorum. Kimsenin aklına bile gelmez hatta. Ancak yine de belirtmiş olalım tabi biz.
Sonic Studio ile de tek tıkla 2 kanallı bir kulaklıkta sanal 7.1 ses alabiliyor, yankı, bass artırma, ekolayzer, ses netliği, akıllı ekolayzer gibi farklı ayarlarla sesimizi dilediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz. Hem donanımsal, hem de yazılımsal olarak Asus, bir harici ses kartının verebileceği pek çok şeyi özelliği ve kaliteyi veriyor bize. En azından günlük kullanımda, oyunda vs. durum bu.

Oyun demişken, Sonic Radar’dan da bahsetmemek olmaz tabi. FPS oyuncuların sıkça başvuracakları bu uygulama, sesin ne yönden geldiğini bir radar dahilinde kullanıcılara gösteriyor. Daha önce denediğimiz ve pek bir sevdiğimiz bu özellik, bir hile mi? Dünyanın bir kuralı vardır dostlar: Parayı veren düdüğü çalar. Hileyse de bir şey diyemezsiniz zaten. Yapacak bir şey yok. O nedenle özelliğin cidden işe yaradığını belirttikten sonra bu mevzuyu kapatıyorum.

fragtist-asus-x99-rampage-v-extreme-a7

1 2 3 4 5

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com