OYUN
Oyun oynarken artık alıştığımız üzere pek umursamasak da, yırtılmalar ve atlamalar görülür. Az önce G-SYNC videosundan izledik ve bunların sebeplerini öğrendik. G-SYNC’in bu sorunları birer birer ortadan kaldırdığını da. Peki bakalım söyledikleri kadar var mıymış?
Test esnasında çoğunlukla Battlefield 4 oynadık, hem de bol bol. Tabi ki bu bol bol’un ilk bol’u G-SYNC’siz monitörümüzle, ikinci bol’u G-SYNC’li PG278Q ‘le gerçekleşti. Şimdi gelelim yorumlara.
G-Sync’siz 60hz’lik monitörle oynadığımızda (ki pek çoğumuz bu tür bir monitör kullanıyor evinde), az önce de dediğim gibi, gözlerimiz alıştığından ötürü aslında bu yırtılmalar vs. çok da göze batmıyor artık. Sonuçta yıllardır çekiyoruz bu çileyi, öyle oynuyoruz. Kimse de çıkıp adam gibi bir teknolojiyle kapımızı çalmadı ki… V-Sync vardı gerçi de, o da NVIDIA’nın da dediği gibi input lag’i artırıp videoda da bahsi geçen Stutter denen naneyi daha bir belirgin hâle getiriyordu. Adaptive V-Sync stutterin muhabbetine derman olsa da, lag sorunu devam ediyordu. O yüzden aynı tas aynı hamam gidiyorduk (alttaki görselde soldaki monitör Asus ROG Swift PG278Q ve G-Sync açık; sağdaki monitör ise Asus’un bir diğer oyuncu monitörü ve G-Sync kapalı).
Biraz o monitör, biraz bu monitör takılarak notlar aldık. Sonrasında aldığımız notlarda gördük ki donanım destekli G-Sync, oyun deneyimini gerçekten artırıyor. Oyuna ilk girdiğiniz anda gösterilen videovari animasyonda bile anlıyorsunuz aradaki farkı. Aksiyona daldığınızdaysa, olabilecek en düşük input lag, tearing ve stuttering ile çok daha pürüzsüz, yırtılmasız, kare atlamasız bir deneyim sunuyor (tahmin edersiniz ki özellikle de hızlı sahnelerde, hızlı fare hareketlerinde daha da belirginleşiyor durum). Bunu, üç beş kere iki monitör arasında geçiş yapınca çok daha net görüyorsunuz ve inanın bana, eski monitöre dönmek istemiyorsunuz. NVIDIA, G-Sync ile söylediklerini gerçekten başarmış. Hani daha ne diyebilirim bu teknolojinin bende bıraktığı etki için bilemiyorum.
Yabancı basında okuduğum bir G-Sync incelemesi, durumu çok net özetlemiş aslına bakarsanız. Başından beri söylemeye çalıştığım şey de bu: Uzun yıllardır bilgisayarımızın bize verdiği görüntüye o kadar alışmışız ki, aranızdan pek çok kişi G-Sync için belki de “Ben zaten monitörümden memnunum, ne gereği var?” diyecek. Ancak kendi gözlerinizle gördüğünüzde, eminim ikna olacaksınız. Kulağınıza küpe edin bu dediklerimi. (:
Üstteki görselde de yine aynı şekilde soldaki monitör Asus ROG Swift PG278Q ve G-Sync açık; sağdaki monitör ise Asus’un bir diğer oyuncu monitörü ve G-Sync kapalı (daha doğrusu yok).