Kategoriler

Performans Rehberi

Yeni satın aldığınız sistem beklediğinizden daha düşük performans mı veriyor, belki de sisteminizin yapabileceğinden daha fazlasını istiyorsunuz. Hız aşırtımından, Windows’ta bulunan işlemci düşmanı servislere ve arka plan uygulamalarından nasıl kurtulacağınızdan, hangi donanımın sistem performansınızda nasıl bir etki yaratacağına dair bir sürü tüyoyu sizin için bu
yazıda derledik.

Ah Şu Yavaş Windows

Konsolların sahip oldukları düşük işlemci ve grafik gücüne rağmen, bilgisayardaki oyunların grafiklerine neden bu kadar yakın olduğunu önce açıklayayım. Daha düşük sistem konfigürasyonlarına rağmen konsolların arka planında sadece oyunu çalıştırması için gerekli programlar çalışmakta. Bütün işlem gücünün sadece oyunlar için ayrılması, daha düşük işlem gücünde, daha iyi bir performans sergilemelerine olanak sağlamakta.

Windows’a baktığımızda ise, arka planda çalışan bir çok servis ve başka işlemlerin olduğunu görebiliriz. Web kamerasının yazılımı, sürücüsü, Steam, Windows Update ve bir çok başka Windows işlemi, siz oyununuzu oynarken dahi arka planda çalışmaya devam etmekte. Arkada çalışan programlar oyun için gerekli olan sisteminizin gücünü çalmakta.

Arkada çalışan programların sisteminizden nasıl bir güç çaldığını biraz teknik detaya girerek anlatayım. Arka planda çalışan programlar, oyun oynadığınız sırada her hangi bir işlem yapmasalar da, belli aralıklar ile Windows’a çalışmaya devam ettiklerini bildirmeleri gerekir. İşlemcinizin sadece %0.5-%3’ü gibi düşük bir değer kullanıyor olsalar dahi, işlemcinizin 2, 4 veya 8 çekirdeğinden bir tanesinin o işlemi üstlenmesine neden olur. Bu işlemi üstlenen çekirdek, işlemin uzunluğuna bağlı olarak, o programa atanır ve oyununuz o sırada o çekirdeği kullanamadığı için yavaşlama meydana gelir. Bazen performans kaybı gözle görülmeyecek kadar düşük olsa da, düşük işlemci gücüne sahip bilgisayarlarda, 10 FPS‘ye kadar bir performans düşüşü yaşanabilir.

Windows’un temeli hariç çoğu servis, masaüstü ikonlarınızı ve başlat çubuğunuzu gösteren Windows Explorer dahil, kapatılabilir ve oyundan çıktığınızda tekrardan açılarak Windows’u kullanmaya devam edebilirsiniz.

Programları ve Windows servislerini, el ile sonlandırabileceğiniz gibi bunları sizin için yapan programlar mevcut. Hakkında detaylı bir araştırma yapmadan Windows servislerini el ile kapatmanızı tavsiye etmiyoruz, yanlış bir servisi kapattığınızda Windows’unuzun tekrardan açılmamasına neden olabilirsiniz.  Daha sonradan yüklediğiniz sürücülerin programlarından hangilerini kapatacağınızı belirlemek için, Windows’u ilk yükledikten sonra CTRL+ALT+DEL tuşlarına basıp oradan Görev Yöneticisini açın. Windows kurulumu daha yeni olduğu için burada göreceğiniz programların neredeyse hepsi Windows’un çalışması için temel programlar diyebiliriz. Ama bu temel programlar arasından sonlandırabileceğiniz bir kaç program daha bulunuyor. Windows kurulumundan daha öteye gitmeden deneme yanılma yöntemi ile bu programların görevlerine son vererek hangisini kapattığınızda Windows’unuzun hata vermediğini bulmanız gerekiyor. Her hangi bir sürücü veya program yüklemeden yapmamızın sebebi ise yanlış bir adım yapıp Windows’u açılmaz hale getirirseniz, boşuna sürücüleri yüklemiş olmamanız için.

FragtistPerformans3
Windows’a ait Hizmetleri açıp kapatmak için ise çalıştır komutuna veya Windows 7-8‘de arama kısmına services.msc yazarak ulaşabilirsiniz.

***Windows Hizmetlerini ve Arka Plan Uygulamalarını kapatmaya başlamadan önce programları ve hizmetleri bir listeye yazarak, hata verenlerin veya sistemi çalışmaz hale getirenleri not almanız tekrar format atmanız gerekirse kaldığınız yerden devam etmek ve hangilerini kapatacağınızı belirlediğinizde size yardımcı olacaktır.***

Windows Hizmetleri ve Arka Plan’da çalışan programlar hakkında buradan şunu kapatabilirsiniz bunu kapatamazsınız demek isterdik, ancak donanımın farklılık göstermesi ile yüklenen Hizmet ve Arka Plan programları farklılık göstermekte. Explorer.exe ‘nin Masaüstü ikonları, klasör pencereleri ve Başlat’ı içerdiğini söyleyebilirim. Eğer Explorer.exe ‘yi kapatırsanız bilgisayarınızı tekrardan başlatarak açabilirsiniz.

Bunları sizler için yapan programların olduğunu söylemiştik daha önceden, şimdi o programlardan bir tanesinden bahsedelim. Programın ismi Razer Game Booster, oyuncu ekipmanları üreten Razer’ın hazırladığı bir program. Yukarıda bahsettiğimiz her şeyi sizin için otomatik olarak yapan, hatta explorer.exe ‘yi Windows’unuzu yeniden başlatmanıza gerek kalmadan başlatan bir program. Programın en büyük eksisi, internet bağlantısı gerektirmesi. Ayarlarınızı Bulut(Cloud) üzerinde tutarak programı yüklediğiniz bütün bilgisayarlardan kolayca ayarlarına ulaşmanızı sağlıyor. Fakat online olmayı gerektirdiği için internet bağlantısının olmadığı yerde kullanamıyorsunuz.

FragtistPerformans2

Yazılım olarak başka yapabileceğiniz bir şey ise sisteminiz için en uygun ayarları yapmak. Sisteminiz için en uygun ayarları deneme yanılma yöntemi ile bulabilirsiniz. Ben o kadar uğraşmak istemem diyenler için bir başka seçenek daha var; Nvidia ekran kartına sahip iseniz, Geforce Experience programı sizin bileşenlerinizi tarayarak, sisteminiz için en uygun ayarları tek bir tuşa basarak gerçekleştirmekte. Bildirim alanında (Sağ alttaki simgelerin bulunduğu yer) Nvidia simgesinin üzerine sağ klik yapıp Geforce Experience‘ı aç dedikten sonra, Tercihler sekmesinden, Oyunlar’a gelip oradan oyunları yüklediğiniz klasörleri seçmeniz gerekiyor öncelikle. Klasörleri belirledikten sonra şimdi kontrol et seçeneği ile sisteminize yüklü olan oyunları kendiliğinden bulacaktır. Daha sonra yukarıda Oyunlar sekmesinden, sisteminizde yüklü oyunlarınız gözükecek ve buradan oyunları seçip Optimize Et tuşuna bastığınızda sisteminiz için en uygun ayarlar yapılacaktır.

1 2

Görüntülenmeler:
141
İlgili Kategoriler
Dosya Konusu · Ekran Kartı · İşlemci · Sabit Disk · SSD
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com