Kategoriler

VPN (Virtual Private Network) Nedir? Nasıl Kullanılır?

VPN, “Virtual Private Network” teriminin kısaltmasıdır, yani “Sanal Özel Ağ” diye çevirebiliriz. Internet üzerinde size özel güvenli bir ağ yaratıp, başka bilgisayarlarla bu güvenli ağ üzerinden iletişim kurmaya yarayan bir yöntemdir VPN. Şifreleme ve ileri seviye koruma özellikleri sayesinde, Internet üzerinden başka bilgisayarlara rahatça önemli dosyalarınızı yollayabilir, VPN üzerinde bulunan başka ülkelerdeki bilgisayarlarla kendi ağınızı kurabilirsiniz. VPN üzerindeki bilgisayarlarla iletişiminiz, şirkette kullandığınız ağdan farksızdır.

VPN’ler özellikle, şirket dışında, hatta şehir dışında olan çalışanları güvenli şekilde şirket içi ağlara bağlamakta kullanılır. Böylece dünyanın istediğiniz yerinden şirketteki bilgisayarlara erişebilir, dosya alışverişi yapabilirsiniz. Böylece çalışanlar her zaman ofiste bulunmak zorunda kalmazlar. Aklınıza hemen benzer şekilde çalışan bulut üzerinden dosya alışveriş metodları gelebilir. Her ne kadar bulut teknolojisi de benzer kolaylıkta ve güvenli bir veri alışverişi çözümü sunsa bile, çoğunlukla üçüncü parti bir şirketten bulut hizmeti alındığından, hala tam anlamı ile güvenli sayılmaz. Ayrıca bulut hizmeti veren firma iflas edip fişi çekmeye kalkarsa tüm bulut hizmetini kaybedebilirsiniz ama şirketinize özel bir VPN çözümü ile tüm kontrol sizin elinizdedir. Ayrıca VPN sayesinde sadece ofis dışındaki bireyleri değil, aynı şirketin farklı ülkelerdeki ofislerindeki bilgisayar ağlarını da birbirine güvenli şekilde bağlayabilirsiniz.

VPN çözümleri mobil cihazlarda da kullanılabilir. Hareket halinde olan çalışanlar şirket ağına bağlanmak istediğinde, güvensiz bir çok Wi-Fi (kablosuz) ağ kullanmak zorunda kalırlar. Kötü niyetli birileri sizin mobil cihazınız üzerinden şirketinizin ağına girip değerli bilgilere erişmek isteyebilirler. Mobil VPN çözümleri ile güvensiz bir kablosuz ağda bile olsanız, gönderip aldığınız veriler şifreli ve özel bir kanaldan geçeceği için dışarıdan erişilemez hale gelecektir.

1 2 3

Görüntülenmeler:
166
İlgili Kategoriler
Dizüstü · Dosya Konusu · Masaüstü
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com