Peki yurtdışı ile güvenli dosya alışverişlerinizde veya daha basit işler için (mesela Internet gezintilerinizde) kullanmak amacıyla bir VPN hizmeti almak isterseniz, sizi neler bekliyor? Öncelikle dünya çapında VPN hizmeti veren tonlarca şirket var, hepsi de benzer güvenlik özelliklerine sahip. Google’da biraz arayarak bunların en popüler olanlarını bulmanız işten bile değil. Size sunulacak VPN hizmetleri ile ilgili genel bilgi vermek gerekirse, öncelikle hepsinin aylık veya yıllık ücretli olduğunu söyleyerek başlayalım. Çoğunluğu aylık 5 dolar ile 15 dolar arası ücretlerle çalışıyor, kredi kartı, sanal kredi kartı, PayPal gibi geleneksel ödeme yöntemlerini kabul ediyorlar.
Ama sadece aylık VPN hizmeti için başvurmanız yeterli değil, bir de VPN şirketine özel bir yazılımı sitelerinden indirip bilgisayarınıza kurmanız gerekli. Çoğu firmanın VPN yazılımının Windows ve MacOS sürümleri bulunuyor, bazıları ise bunlara ek Linux da destekliyor. Her firmanın teknik destek hizmeti de mevcut, bazıları sadece mail ile, bazıları da ek olarak canlı sohbet bağlantısı ile müşterilerine yardımcı oluyorlar. Aboneliğinizi tamamlayıp, gerekli uygulamayı da indirdiğinizde, bilgisayarınızın her açılışında VPN uygulaması otomatik olarak açılacaktır. Bu VPN uygulaması sayesinde bilgisayarınız güvenli bir şekilde yurtdışından seçilecek bir proxy sunucu bilgisayara bağlanacaktır. Ve nihayetinde kimse hangi sitelerde gezdiğinizi bilemeyecek. Bu bahsettiğimiz uygulamayı çalıştırmazsanız, VPN hizmeti almanızın bir manası kalmıyor tabii.
Ayrıca birçok VPN hizmeti sunan firma size ücretsiz deneme şansı da veriyor. Genelde bir hafta veya bir aylık deneme süresi sonunda arzu ederseniz indirdiğiniz uygulamayı silip başka bir firmayı deneyebilir, veya aldığınız hizmetten, hızından memnunsanız ücretli bir pakete geçmeyi tercih edebilirsiniz.
Son olarak belirtelim ki, VPN kullanıyor olmanız, çeşitli sitelere özel bilgilerinizi vermeniz konusunda sizi korumayacaktır. Yani eğer tünelin diğer ucundan bağlandığınız ve sizden kişisel bilgilerinizi isteyen bir site, HTTPS (güvenli HTTP) protokolü kullanmıyorsa, hala güvende sayılmazsınız. Bir sitenin HTTPS kullanıp kullanmadığını, web tarayıcınızın adres satırının başındaki “HTTPS” önekinden anlayabilirsiniz (mesela “https://www.facebook.com/” gibi). O yüzden Internet’e ister normal yollarla, isterseniz de VPN hizmeti üzerinden bağlanın, mutlaka kişisel bilgilerinizi verirken çok dikkatli olun ve uzun vadede üzülmeyin. Herkese güvenli Internetler dileriz. 🙂