Oyunun oynanış modlarına gelirsek; Play, Practice ve Arena. Play seçeneği ile gerçek oyunculara karşı ranked ya da casual oyunlar oynayabilirsiniz. Ranked oyunlarda bir ladder sistemi var, ve bu sistemde 1. Rank üzerinde ayrıca Legendary klasmanı var, bir kez Legendary’ye ulaştığınızda o sezon boyunca bu ranktan düşmüyorsunuz. Practice modu yeni başlayanlar için idealdir. Bilgisayara karşı oynayarak bütün oyuncu sınıflarını tanımanıza ve bütün temel kartları açmanıza yardımcı olacaktır. Arena ise, kendi oluşturduğunuz deck ile değil de, size sunulan seçeneklerden çeşitli tercihler yaparak oluşturduğunuz bir deste ile, yine aynı şekilde karşınıza çıkan rakiplere karşı oynadığınız bir seçenek. Ancak belirli bir tecrübe edindikten sonra Arena oyunlarına girmenizde fayda var.
HEARTSTONE’DA NE YAPIYORUZ?
Oyundaki esas amaç rakibin canını sıfıra indirmek. Her oyuncunun başlangıçta 30 canı var. Oyuncuların seçtikleri sınıfa (class) göre kendilerini iyileştirmeleri veya koruma altına almaları mümkün. Sınıf demişken; World of Warcraft’tan tanıdığımız oyuncu sınıfları bu oyunda da karşımıza seçenek olarak çıkıyor. Warrior, Shaman, Rogue, Paladin, Hunter, Druid, Warlock, Mage ve Priest kardeşler hepsi bir araya gelmiş, kartlarla birbirini dövüyorlar. Oluşturacağınız decklerin temelinde yer alan kartlar ve bunların özellikleri, seçtiğiniz sınıfa göre şekilleniyor. Mesela Warrior’un seçenekleri arasında baltayı kaptığı gibi gözüne kestirdiğinin kafasını yarması mevcutken, Priest ise o kafa hala hayatta ise iyileştirebiliyor.
Peki kartlar falan diyoruz, aman ne güzel yani tabi şimdi ama kart dediğimiz nedir ki? Kartlar ne yapıyorlar da bu kadar dil döküyoruz burada?
Herşeyden önce seçtiğimiz sınıflara ait belli sayıda temel kartlar (basic cards) var ve sınıflar arası en belirgin farklılık bu kartlar ile ortaya çıkıyor. Yani bir Rogue tutup da yanlızca Mage sınıfının kullanabildiği Polymorph kartını kendi deckine ekleyemez. Bu temel kartların tümünü her sınıfı level 10 yaptiginizda açmış oluyorsunuz. Bunların yanında bir de orta malı (Sinan bunlara ortak kartlar deseydik – Burak) (neutral) kartlar var ve her sınıftan oyuncular bu kartları diledikleri gibi decklerinde kullanabilirler. Basic kartlar dışında, 100 gold karşılığında, gerçek parayla ya da arena ödülü olarak alabildiğiniz destelerden çıkan ‘expert kartlar’ mevcut. Expert kartların, aynı World of Warcraft itemlarında olduğu gibi rarity dereceleri var. Common, uncommon, rare, epic ve legendary olarak gidiyor sıralama ve bir kart ne kadar nadir ise oyuna da etkisi o kadar yüksek. Oyuna yeni başlamış, eli tümüyle basic kartlar ile dolu bir oyuncunun karşısına elinde 2-3 legendary kart olan eski bir oyuncunun çıkması halinde sonucu hepimiz tahmin edebiliriz. Ayrıca, kartlar işlev olarak iki çeşitte olabilir; ya oyun alanına çıkardığınız bir minnoş (minion) olabilir ya da bu minnoşlara veya oyuncuya etki eden tipte bir kart olabilir.