Belki de akıllı telefonlarla aynı hızda yayılan mesajlaşma uygulamalarına son zamanlarda bir yenisi daha eklendi, MessageMe. Ve akıllara WhatsApp’i yerinden edecek mi sorusu da aplikasyonla birlikte geldi.
Yaklaşık 4 yıldır piyasada olan WhatsApp’e karşılık 1 aydır piyasada olan MessageMe ilk başta yetersiz görünebiliyor, ama daha şimdiden WhatsApp’te olmayan özellikler sunuyor kullanıcılarına.
Özelliklerine girmeden önce belirtmekte fayda var ki MessageMe henüz iOS ve Android OS için mevcut . Buna karşılık WhatsApp iOS, Android, BlackBerry, Symbian ve Windows Phone işletim sistemleri ile uyumlu. Bu henüz MessageMe adına ciddi bir dezavantaj.
Ama daha fazla cihaz ile uyum
Henüz bütün işletim sistemlerine ulaşamayan MessageMe, WhatsApp’in yapmadığını yapmış. WhatsApp Android’de 2.1 ya da üstü işletim sistemi gerektiriyor ve tabletlere yüklenemiyor, konu iOS olunca da iPhone’larda kullanılabiliyor, kısaca iPad, iPad Mini ve iPod Touch’lara yüklenemiyor. MessageMe bu konuda WhatsApp’in bir adım önüne geçmiş ve Apple ürünlerinden iPhone (3GS, 4, 4S, 5), iPad, iPad Mini ve iPod Touch (3. 4. ve 5. jenerasyonlar) ile kullanılabiliyor. Android’de ise telefonlara yüklenebildiği gibi tabletlere de yüklenebiliyor.
Uygulamanın amacının bizi arkadaşlarımızla irtibata geçirmek olduğunu düşününce MessageMe hem bir adım ileride, hem de bir adım geride rakibine göre.
Doodle
Peki yeni neler sunuyor? İlk olarak “Doodle” özelliği sayesinde ister fotoğrafların üzerine ister boş bir sayfaya karalama yapma opsiyonu sağlıyor kullanıcıya. İlk başta ilgi çeken bu fonksiyonun geleceğinin Draw Something gibi olup olmayacağını zaman gösterecek.
Oturumu Kapatmak
Arada sırada kafamızı dinlemek ya da bitmek üzere olan bataryamızı korumak için kapatamadığımız WhatsApp’in karşısında MessageMe kapanıyor. iOS’da Log Out seçeneği sunarken Android’de bu işlem biraz daha karmaşık. Ayarlar -> Uygulamalar -> Uygulamaları Yönet sekmesine girdikten sonra MessageMe’i seçiyoruz oradan. Durdurmaya Zorla ve Veriyi Sil butonlarına basıyoruz. Artık bir daha açana kadar kimse bize mesaj atamıyor MessageMe üzerinden. Oh.
Bu Ücretsiz
$0.99 olan WhatsApp’e karşılık MessageMe hem Google Play’de hem de AppStore’da ücretsiz.
Picture, Video, Music
Uygulamanın içinden Youtube, Google görseller ya da iTunes’dan arama yapıp video, resim ya da müzik göndermek mümkün. Gerçi bütün şarkıyı iTunes üzerinden göndermek mümkün olmadığı için Youtube yine tercih edilecek platform gibi duruyor.
Bas-Konuş
Parmakları yorulup da blip.me gibi başka bir uygulamaya geçmek istemeyenler için Voice özelliğiyle Bas-Konuş yaparak devam etme opsiyonu da yine WhatsApp’te olmayıp MessageMe’nin sunduğu güzelliklerden biri.
Numaram Bende Kalsın Pin’im Senin Olsun
BBM’den tanıdığımız pin sistemi MessageMe’de yeniden karşımıza çıkıyor. Uygulama üzerinden konuşabilmek için numaramızı karşı tarafa vermemizi zorunlu tutan WhatsApp’ten sonra MessageMe numaramızı paylaşmadan iletişime geçebilmemize, kişiye atadığı pin sayesinde, olanak sağlıyor.
Ama Eksik Yönleri de Var
WhatsApp gibi mesajın göründüğünü belirten MessageMe, WhatsApp’ten farklı olarak karşı tarafın çevrimiçi olup olmadığını göstermiyor. Bu özellikle trip atmaya hazırlanan sevgililer için bir sıkıntı olarak görülebilir. Yanı sıra time stamp konusunda da WhatsApp kadar net değil, çoğu mesajınızı ne zaman gönderdiğinizi göremeyeceksiniz. Ancak uzun süre mesaj yollamadıktan sonra yeni konuşma başlangıcını belirtmek için time stamp koyuyor konuşmanın başına. Ayrıca dört bir yandan push notifikasyon yağdıran akıllı cihazınızın size ne söylemek istediğini anlamak için her zaman ekranı açıp bakmak pek de pratik değil. Çoğu uygulama kişiselleştirilebilir ses ve led ışığı özellikleri sunarken MessageMe cihazın ayarlarından tanımlanmış uyarı sesini kullanıyor ve henüz değiştirme opsiyonu sunmuyor . Bir diğer eksiği ise arkadaşınızla 3 hafta önce konuştuğunuz Hitler konulu muhabbete geri dönüp bir daha okumak istediğinizde basabileceğiniz bir search tuşu yok. Ya parmağınıza kuvvet ekranı kaydırıp eski konuşmaları yükle butonuna basıp duracaksınız, ya da bu sevdadan vazgeçeceksiniz.
Eğer ikna olduysanız yüklemek için:
Uygulama kendi internet sitesinden yönlendirdiği gibi AppStore ya da Google Play’den aratarak bulmak da mümkün elbette.
Uygulama kurulduktan sonra açıp karşımıza çıkan ekranda Create New Account’a basıyoruz. Çıkan ekrana telefon numaramızı girip 3 haneli doğrulama kodunun gelmesini bekliyoruz usulca. Takip eden adımda ismimizi, email adresimizi ve şifremizi girmemiz isteniyor. Eğer uygulamadan log out yaparsak geri girerken email adresi ve şifre kullanıldığı için burayı ciddiye almak gerekiyor. Doğrulama email’i gönderirken o, ekranda da telefon listen ile senkronize edip etmek istemediğini soruyor, ki bu soruya doğru cevap evet olmalı.
Artık MessageMe kurulu ve hazır, ama ya gece gündüz mesaj attığımız arkadaşlarımız listede çıkmadıysa? Contacts ekranından Invite Friends butonuna basınca telefon listemiz karşımıza çıkıyor. Oradan SMS ya da email atarak arkadaşlarımızı davet etmemiz mümkün. SMS özelliğinin sıkıntısı uygulama bizim kendimizden bir şey yazmamıza izin vermediği için ikna ediciliğini de kaybediyor. Ama email olarak davet ederken bu opsiyonu sunuyor. Şu anda Facebook, Google+ ya da başka bir uygulama üzerinden davet etme özelliği sunmuyor ama her zaman “Şunu yüklesene msg.me” diye mesaj yollamak elimizde. Msg.me doğrudan uygulamanın websitesine yönlendiriyor ve yüklemek için gerekli linkler karşımıza çıkıyor.
Artık MessageMe pininizi twitter’a mı yazarsınız yoksa Doodle özelliği ile sanatınızı mı konuşturursunuz size kalmış.