Amacınız telefonunuzla gerçek resim çekmekse Pureview 808 sizi bekliyor. Instagram’ı soruyorsanız siz çok yanlış gelmişsiniz.
41 MEGAPİKSEL GÜCÜNDE
Nokia şu andaki durumu ne olursa olsun tıpkı Ericsson hatta Motorola gibi içimizde vefa borcu hissettiğimiz bir marka. Çoğumuzun geçmişinde mutlaka bir Nokia cep telefonu oldu yada elimizden geçti. O yüzden konu Nokia olduğunda daha bir dikkat ve saygıyla eğiliyoruz.
BİR SANİYE, 41MP Mİ DEDİN??
Bu telefonun üzerinde Carl Zeiss Tessar lensle birlikte tam 41MP’lik bir sensör bulunuyor. Bu ilk duyulduğunda, insanların aklında “Ohoo, poster mi çekicez onunla biz?” fikri oluşuyor ama öyle değil. Kameranın düşük ışıktaki performansı muazzam. Ama 808’i benzersiz bir telefon hâline getiren en büyük özelliği, 41MP’lik resim çekebilmesinden ziyade Pureview modu. 3MP, 5MP ve 8MP’lik resimler çekmemizi sağlayan bu mod, çevre pikselleri sıkıştırarak son derece keskin görüntülerin oluşmasını ve 3x’e kadar kayıpsız dijital zoom yapabilmemizi sağlıyor. Ve farklı şartlarda/modlarda onlarca resim çektikten sonra rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki bu telefonun çektiği resimler gerçekten muazzam. 808’le çekilen fotoğraflara bir göz atın. Hayran kalacaksınız. Hepsini geçtik, xenon flash’a sahip olan kaç kameralı telefon var ki piyasada?
Gelelim video performansına. 808’in 30FPS hızında çektiği 1080p videolar, çok canlı. Renkler cıvıl cıvıl, ışık performansı muazzam. 140db’ye kadar sorunsuz ses kayıt yapabilen stereo mikrofon da işin kaymağı. Şu telefonla çektiğimiz resim ve videolar, kompakt fotoğraf makineleri bile ezip geçiyor. Elbette bir DSLR’ın yerini tutmaz, ancak bir telefon incelemesinde “DSLR” adının geçmesi bile Pureview teknolojisinin geleceğinin inanılmaz parlak olduğunu gösterir, ki Pureview’lu Windows Phone’lar da göreceğiz.
YAZILIM?
Telefonun kamera yazılımı da sade ve yeterince ayar sunuyor. Dilersek “Otomatik” modu kullanarak dümeni 808’e verebiliyor, ya da kontrasttan doygunluğa, renk tonlamasından ISO’ya kadar dilediğimiz ayarları yapabiliyoruz. Tuş kilidindeyken bile deklanşör tuşuna basarak 1 saniyede hazır konuma gelen kameranın çekim hızı da yeterli seviyede.
Gelelim şimdi pek çoğunuzun bu telefon hakkında sahip olduğu önyargı Symbian Belle işletim sistemine. En son 5800’la bıraktığımız Symbian’ın, 2012 itibariyle çok ama çok yol katettiğini gördük. Ve biliyoruz ki Instagram gibi popüler uygulamalara sahip olsa, Symbian da rakipleri gibi çok sevilen bir işletim sistemi olacaktı. Özellikle 808’in donanımıyla yağ gibi kayan ve genelde sorunsuz çalışan bir işletim sistemi olsa da, uygulama eksiği Symbian’ı mahvediyor ne yazık ki.
DONANIM?
Az önce bahsettiğimiz gibi, Symbian Belle işletim sistemini uçurabilecek bir donanımı var Pureview 808’in. 1.3GHz hızında çalışan ARM11 işlemcisi, 512MB belleği, microSD kartla artırılabilen 16GB’lık hafızası bulunan telefon, gün ışığında performansı muhteşem olan Gorilla Glass özellikli 4”lik AMOLED Clear Black ekranıyla da göz dolduruyor. Yalnız 360×640 piksel ekran çözünürlüğünün (nHD, 184ppi), rakiplerine göre biraz güdük kaldığını söylemeliyiz.
Kaymayı engelleyen bir plastik malzemeyle üretilen 808, sağlam yapılı bir telefon. Yerine oturmayan bir parçası yok yani. Kameranın bulunduğu çıkıntı ilk başta tasarımı baltalıyormuş gibi görünse de, telefonu elinize aldığınızda hiç de dengesiz bir tasarımı varmış hissini uyandırmıyor. Beyaz, kırmızı ve siyah renk seçenekleri bulunan 808’in diğer özellikleri arasında HDMI çıkışı, NFC, 3.5G ve WiFi bulunuyor. Dâhili hoparlörü bangır bangır olan modelin, telefon görüşme kalitesi ve ses seviyesi de üst düzey. Son olarak müzik çalar olarak da iyi bir performans kaydeden cihazı, bu amaçla kullanmak için başka bir kulaklığa yönelebilirsiniz.
SONUÇ
Pureview 808 biraz ağır bir telefon (169gr). Ayrıca üst düzey bir telefon olarak Pureview 808’ün mikro sim kart ve microSD yuvasının pilin altında olmaması gerektiğini düşünüyoruz.
Kısacası, amacınız telefonunuzla gerçek resim çekmekse Pureview 808 sizi bekliyor. Ha, eğer Instagram’ı soruyorsanız siz çok yanlış gelmişsiniz.