Geçtiğimiz aylarda incelemesini yaptığımız Nokia Lumia 735‘le birlikte “Nokia” ismini taşıyan son Lumia olan Nokia Lumia 830’la karşınızdayız bu sefer de arkadaşlar. Uzunca süredir bizde olan cihazı pek çok açıdan kurcaladık, testlerini gerçekleştirdik. Sıra geldi yazısını yazmaya.
Microsoft bu cihazı, premium bir görünüm ve özelliklere sahip; ancak uygun fiyatlı olarak tanıttı. Peki telefon Microsoft’un bu vaatlerini yerine getirebiliyor mu?
Haydi hep birlikte bu sorunun cevabını arayalım. Öncelikle tasarımdan başlayalım isterseniz. (ürünün videolu incelemesine de şuradan ulaşabilirsiniz)
TASARIM
Cihaz, bir türlü inceleyemediğimiz (ne yapalım, elimize geçmedi) Nokia Lumia 930’a oldukça benziyor tasarım ve kasada kullanılan malzemeler açısından. Elbette gören gözler için irili ufaklı farklılıklar var; ancak bu iki cihazın genel hatları, birbirlerine oldukça yakın. Resimlerden sizler de anlarsınız zaten bu durumu.
Nokia Lumia 930 ve 830’un en büyük özellikleri, birinin kardeşi diğerinin abisi olan Nokia Lumia 925’te olduğu gibi alüminyum ve plastiğin birlikte kullanıldığı bir kasaya sahip olması. Lumia 830’un arka kapağının çıkması ise, bu telefonu 930’dan olumlu yönde ayıran belki de tek özelliği. Telefonda kapak değiştirmek isteyen kullanıcılara duyurmuş olalım.
Alt ve sağ yanında herhangi bir bağlantı noktası olmayan cihaz, üstünde microUSB ve 3.5mm’lik jak bağlantı noktaları barındırıyor. Sağ kısmında ses ayar tuşları, açma/kapama/kilit tuşu ve deklanşör tuşu bulunuyor. Arka kapak üzerinde bulunan koca daire, tek LED flaş ile 10MP’lik PureView kameraya ev sahipliği yaparken; kapağın alt kısmındaki ızgara altında da ses performansı idare eder bir hoparlör mevcut.
Cihaz, neresinden bakarsanız bakın şık; neresinden tutarsanız tutun kaliteli bir izlenim uyandırıyor sizde. Ön kısımda da 1280 x 720 piksellik 5″ bir ekran bulunuyor. ClearBlack teknolojili ve Corning Gorilla Glass 3 korumalı ekran, 16M renkli bir IPS LCD. Aynı zamanda, bana soracak olursanız cihazın en başarısız olduğu yanı. Uzunca bir süredir Nokia Lumia 735 kullandığım için, 830’un ekranı bana çok ama çok başarısız geldi; nedeniyse çok basit. Bu ekran AMOLED değil ve eğer AMOLED ekranlı bir cihaz kullanmaya alışıksanız, inanın çok fark ettiriyor. Ekran gözünüze oldukça soluk ve gri gelebilir bu nedenle. Ama AMOLED’in parlak renklerini sevmiyorsanız, bu bir artı da olabilir (gerçi renk ayarları yapılabiliyor ama, yine de sizin tercihiniz). Ayrıca ekranı, genelde oldukça beğeni toplayan bir ekran. Kendi gözlerinizle görmenizi tavsiye ediyorum.
Ekranla ilgili söyleyeceğim bir diğer eksi de, biraz sert dokunca yahut bastırınca renk bozulmaları göstermesi. Bu da bir sıkıntı ve kullanırken rahatsız ediyor. Bunu da aklınızda tutun derim. Son olarak Windows tuşlarının yazılıma entegre değil, ekran altında kapasitif dokunmatik paneller olarak bulunduğunu da belirteyim.