Windows 8’li telefonlar piyasada boy göstermeye başladı. Piyasada bir çok kullanıcı tarafından Nokia’nın atılacak son taşı olarak görünen Lumia 820 ve 920’nin taş değil tam tersine oldukça sağlam kayalar olduğunu sevinerek söylüyoruz. Sonuçta Nokia bir çoğumuzun ilk telefonu oldu ve istesekte istemesekte aramızda bir gönül başı oluştuğu tartışılmaz.
Nokia N9’u andıran tasarımıyla Lumia 920, yine tek parça polikarbonat kasaya sahip. Yüksek kaliteyi ve işçiliği, telefonu elinize alır almaz hissedebiliyorsunuz. Üst kısımda 3.5mm kulaklık girişi, SIM yuvası ve ikinci bir mikrofonu, alt kısmında micro USB girişi ve hoparlörleri, sağ yan kısmındaysa açma kapama/kilit tuşları, deklanşör tuşu ve ses açma kapama tuşları var. Lumia 920’nin 4.5″lik ClearBlack destekli PureMotion HD+ WXGA IPS LCD ekranı, en düşük parlaklıkta bile gerçekten çok iyi bir görüntü sağlıyor. Corning Gorilla Glass 2 desteğini de unutmamak lâzım elbette.
Ön yüzünde 1.2MP’lik bir kamera bulunan telefonun, arka yüzündeki Carl Zeiss lensli 8MP’lik kamerasının performansı muazzam. Telefonun tanıtımında rakiplerine göre farkını bariz bir şekilde ortaya koyan testler görmüştük. Aydınlık ortamlarda zaten son derece başarılı işler çıkaran telefon, gece karanlığında bile bir akıllı telefondan beklenmeyecek parlaklık ve netlikte resimler çıkarıyor. Bunu gerçekten fark edebilirsiniz. Bu yeteneğini PureView ve Optik Görüntü Sabitleme teknolojilerine borçlu. Bunun yanı sıra Akıllı Çekim özelliği, çektiği farklı resimler arasından en iyi yüzü seçmemizi ve hareketli nesneleri (resim çekerken yürüyen insan mesela) resimden kaldırmamızı sağlıyor. Ara sıra hata verse ve silme işlemini gerçekleştiremese de gayet iyi çalışıyor. Akıllı çekim özelliği resmen basit bir mobil Photoshop gibi. Bununla resimlerde gerçekten keyifli değişiklikler yapabiliyorsunuz.
NFC’ye de sahip olan modelin ön kısmında dokunmatik Windows Phone 8 tuşları bulunuyor. Görüşme kalitesi de gümbür gümbür.
DURUN DAHA FARKLAR BİTMEDİ
Nokia Lumia 920’de çift çekirdekli Snapdragon S4 işlemci ve 1GB RAM var. 32GB’lık belleği de cabası. Piyasanın en değerli harita servislerinden Nokia Haritalar ve Nokia Sürüş, Nokia Müzik, pusula, kamera, GPS ve Nokia Haritalar’ı harmanlayarak şehirde ne var ne yok kamerada gösteren Nokia Bilen Göz gibi uygulamalarla Lumia 920, Windows Phone 8’de kendi yolunu çizmesini iyi biliyor. Burada Nokia haritaların sadece dış alanlar için değil alışveriş merkezleri gibi alanlar için de çalıştığını söylemeliyiz. Üst kattaki Benetton mağazasına mı çıkmak istiyorsunuz? Hiç sorun değil yürüyen merdivenlerin yerini ve mağazanın konumunu bile buradan görebilirsiniz artık. O anlamsız alışveriş merkezi haritalarını çözmek veya yol soracak bir güvenlik görevlisini aramak zorunda değilsiniz.
Peki ya Windows Phone 8? Bu aslında bambaşka bir yazı konusu ama bana sorarsanız olmuş. Üstelikte hızlı, kullanıcı dostu ve bugsız işleyen bir sistem olmuş. Boyutları değiştirilebilen simgelerle, tamamen kendimize özgü bir ana ekran oluşturmak mümkün ve son derece de keyifli. Nokia’nın 2000mAH bataryası da, ortalama kullanımla iki güne yakın götürüyor. Özetle Lumia 920 donanım ve yazılım açısından iki devin ortak çalışması olduğunu çok iyi gösteriyor. İlk gün 7000 adet olan uygulama sayısı ise dows 8 markette 120.000’i bulmuş durumda ve daha da artacağı tartışılmaz. Çünkü burası bakir bir alan ve Microsoft uygulama yazılmasını tüm olanaklarıyla destekliyor.
Nokia Lumia 920 gerçekten çok iyi bir telefon ve verdiğiniz parayı kesinlikle hak edecektir. Bu arada kablosuz şarj özelliğini de unutmamak gerek. Evet telefonu şarj etmek için bir kabloya ihtiyacınız yok.
Son olarak Nokia’nın Türkiye’de haritalar konusunda kendini kanıtlamış olan Yandex’le anlaştığını ve Turkcell satış noktalarında satışta olduğunu da söylemeden geçmeyelim.