Kategoriler

Samsung Galaxy S5 İncelemesi

YAZILIM & PERFORMANS
Bir akıllı telefonu kullanırken en çok ekranıyla haşır neşir oluruz malumunuz. İşte Samsung Galaxy S5’in tüm diğer olumlu ve olumsuz yönlerini silip atacak yegâne mükkemmel yanı da ekranı. Ekran hakkında kötü tek bir söz edemediğimiz için ebet, “Mükemmel” ibaresini yapıştırabiliyoruz kolaylıkla. Renk tonları, keskinliği, parlaklığı, ekrana tabir-i caizse aşık olmanızı sağlıyor. 5.1″lik FullHD Super AMOLED ekranın 432ppi değeri de gayet iyi. Corning Gorilla Glass 3 ile korunan ekran, güzelliği kadar sağlamlığıyla da tam not almasını biliyor.

Samsung Galaxy S5’in ekranı, 5 farklı moda da ev sahipliği yapıyor: Dinamik, Standart, Profesyonel Fotoğraf ve Sinema. Eğer bu modlardan hepsini kullanmak istiyorsanız, ancak her defasında duruma göre geçiş yapmak size zor geliyorsa, “Ekranı Uyarla” seçeneğini de tercih edebiliyorsunuz. Bu seçenekle birlikte telefon, renk aralığını, doygunluğu ve netliği maksimum seviyeye çıkarmak adına Galeri, Kamera, İnternet, Video, Smart Remote ve Google Play Kitaplar uygulamalarına girildiğinde modlar arasından en uygununu seçip uyguluyor. Gayet hoş, ufak bir detay olarak görülse de oldukça pratik ve ince düşünülmüş bir özellik.

Gelelim TouchWiz arayüzüne. Samsung kullanıcılarının oldukça aşina oldukları bu arayüz, pek fazla değişim geçirmeden Galaxy S5’te de yerini almış. Tabi “pek fazla…” dememden anlamışsınızdır, zira her yanında irili ufaklı değişimler göze çarpıyor. Android 4.4 KitKat’la çalışan arayüzde, öncelike pek çok ikonun sadeleştiğini ve daha “hafif” bir hal aldığını görüyoruz. Fontlarda da değişim yaşanmış, daha güzel bir görünüm kazandırılmış. Ana ekranın solundaki “Dergim” uygulaması, uygulamaları alfabetik olarak sıralayamamak, farklı renkler verdiğimiz klasörlere dilediğimiz uygulamaları yerleştirmek ve ekranın sağ üst köşesine eklenen “Seçenekler” tuşu da yeni işletim sisteminin göze çarpan özellikleri olarak gösterilebilir. Galaxy S5’in kullandığı TouchWiz arayüzü, “Araç Kutusu” adı verilen bir diğer özelliğe de ev sahipliği yapıyor. Açıldığı andan itibaren sürekli ekranda bulunan bu yuvarlak üç noktalı tuş, önceden atayabildiğimiz 5 farklı uygulamaya kısayol niteliği taşıyor. Hızlı ulaşmamız gereken uygulamalar için gayet hoş bir özellik. Hatta biraz abartı gelebilir, ancak telefonda işimi en çok kolaylaştıran özelliğin bu olduğunu söyleyebilirim sizlere.

Son olarak ana ekrana, yığınla widget ve uygulama kısayolu/klasörü ekleyebileceğinizi, tüm bunlar için de 6 adet ekstra pencere açabileceğinizi belirteyim. Widget kullanımıyla pek içli dışlı olmadığımdan ben genelde kepenkleri kapatıp yalnızca “Home” ekranıyla idare ettim gerçi. Ama çılgın widget’çı arkadaşar tanıyorum, onlara ilaç gibi gelecektir bu pencereler (aranızda, tüm bu pencereleri tıka basa dolduracak ve aradığını da şıp diye aralarından bulacak Fragtist okurları var, biliyorum!).

Telefonun arama performansının da harikulade olduğunu söylemeliyim. Tertemiz bir ses, sıkıntısız görüşmeler. Aynı şekilde eli yüzü düzgün bir kulaklıkla (kendi kulaklığıyla değil ama bir zahmet) da gayet başarılı ses almak mümkün. Parça listeleri oluşturmamızı sağlayan, SoundAlive ile önceden belirlenmiş çeşitli ekolayzır ayarları kullanmamıza ya da kendi ayarlarımızı yapmamıza izin veren, müziği otomatik kapat özelliğiyle “Pil bitmese bari.” düşüncesini aklımızdan silerek uyumamızı sağlayan (özellikle öğrenci yurdunda kalmayanlar bunun ne derece hayat kurtarıcı bir özellik olduğunu anlayamazlar), akıllı ses düzeyi ile her parçayı aynı ses seviyesinde çalan müzik çalar uygulaması gayet başarılı geldi bana. Tabi kilit ekranında müziklerimizi kontrol edebilmemiz de olması gereken ve olan bir özellik.

Buraya kişisel bir de not eklemek istiyorum: Samsung Galaxy S5, Apple’ın EarPods’unu bir nebze destekliyor. Şöyle ki, EarPods ile müziği durdurup oynatabiliyor, ancak ses seviyesini ayarlayamıyoruz. Bu da “Editörün Notu” olsun, aklınızda bulunsun.

fragtist-samsung-galaxy-s5-1

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com