Özellikle telefon ve tablet incelemelerimizde, haberlerimizde çok gördüğünüz bir tabir System on a Chip (ya da sizin daha çok karşılaştığınız kısaltmasıyla “SoC”). Peki neymiş bu SoC, bakalım mı hep birlikte?
System on a Chip’in düz türkçesi “Bir Çip Üzerinde Sistem”dir. Bu çeviriyle bir sistemin, bir çipe sığdırıldığı anlamı çıkar ki doğrudur. Özünde SoC, bir bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri içinde barındıran bir mikroçiptir. Bilgisayarlarımızda kullandığımız işlemcilere oranla çok küçüktür, çok daha az ısınır ve çok daha az elektrik harcar. Bu nedenledir ki mobil cihazların belkemiği, vazgeçilmez parçası bu SoC’lardır.
Peki SoC’lar içerisinde hangi bileşenleri barındırır? İşlemci, grafik işlemci ve bellek (tüm SoC’larda bellek olmayabilir) haricinde, kullanıldığı sisteme göre kablosuz iletişim özelliği ( kazandıran bileşenlere de sahip olabilir bu mikroçipler.
Özellikle güç tüketimiyle performansı mantıklı noktalarda birleştirebilmek için SoC‘lar ARM tabanlıdırlar genelde. Ancak x86 tabanlı SoC’lar da geliştirilmektedir (Şimdilik Intel tarafından tercih ediliyor daha çok).