Bayram bayram telefon inceliyoruz! Ofisimizi son ziyaret eden telefon olan Turkcell T60’ı, bayramın ilk günü huzurlarınıza çıkardık. Detaylar içeride!!
YAZILIM
Turkcell T60, Android 5.0.2 işletim sistemiyle geliyor. Ancak firma, tüm üreticiler gibi, işletim sistemi üzerine kendi arayüzünü geliştirmiş. Bu duruma T50’den alışıktık; o nedenle beklediğimiz bir şeydi. Peki bu arayüzde bizi neler karşılıyor?
T50’de gördüğümüz Kart Ekranı, T60’ta da bizlerle. Kart Ekranı, ana sayfanın en soldaki sayfası olarak tasarlanmış ve yukarıdan aşağıya dizilmiş farklı kartlardan oluşuyor. Bu kartları da kişiselleştirebiliyoruz; mesajlarımızı, uygulama kısayollarımızı, e-postalarımızı vs. buraya farklı renkte kartlar olarak ekliyor ve dilediğimiz şekilde kullanabiliyoruz. Kullanışlı bir özellik olduğunu söylemiştik.
Turkcell’in pek çok servisi de telefonda yer alıyor. Bu servisler şunlar:
-Farklı eğitimlerin yer aldığı Turkcell Akademi,
-Bulut depolama servisi Turkcell Akıllı Depo,
–Turkcell AppMarket,
– WhatsApp benzeri, ücretsiz ve tüm operatör sahiplerince kullanılabilen BiP,
-Artık telefonların olmazsa olmazı sağlık uygulamalarının Turkcell versiyonu Turkcell Fit,
-Turkcell hesabının kontrol edilebildiği Hesabım,
-Farklı servislerin kontrol edilebildiği Kurulum Yöneticisi,
-Türkçe dil desteğine sahip olan asistan Cell-in,
–Turkcell Müzik,
-E-devlet benzeri bir uygulama olan Resmi İşlerim,
-Sıcaklık, basınç ve nem oranını gösteren T-Sensör,
–Turkcell,
–Turkcell Dergilik,
-Canlı TV kanalları ve yüklü dizi/filmleri aylık ücret paketleri ile izleyebildiğimiz Turkcell TV+,
–Videobul
–T60 Keşif
Hangi servisin ne işe yaradığını yazdım… Benim günlük hayatta kullanacağım uygulamalar şunlar olurdu: BiP, -eğer Turkcell hat sahibi olsaydım- Hesabım, Cell-in, Resmi İşlerim, T-Sensör, ve -yine eğer Turkcell hattım olsaydı- Turkcell TV+. Bu saydığım uygulamaların çoğunun kaldırılabiliyor olması da güzel bir özellik. Böylelikle kullanmayacaklarınızı telefonunuzdan silip yer ve görsel boşluk kazanabiliyorsunuz.
Kaldırabileceğiniz ve yüklü gelen diğer uygulamalar arasında da Gameloft %100 Oyun, Akbank Direkt, Cardboard, Hopi, Domino’s ve Migros gibileri bulunuyor.
KULLANIM
Kart ekranı haricinde 5 farklı ana ekrana sahip olan cihazın ygulama sayfasında da, bir kısayol barı bulunuyor.
Bu kısayol barı, farklı tipte gruplanmış olan uygulamalara erişmenizi sağlıyor. Tek tıkla tüm uygulamalara, az önce saydığımız Turkcell uygulamalarına, mesajlaşma ve e-posta uygulamalarına, oyun uygulamalarına, ayarlara, ses/video uygulamalarına, eğlence uygulamalarına, sosyal medya uygulamalarına, araçlara ve tüm bunların dışında kalan diğer uygulamalara ulaşmak mümkün.
Ancak arayüz biraz fazla renkli ve karışık. Android’in ana sorunu bu, Turkcell’le alakası yok. Çare de bana kalacak olursa Nokia Z Launcher benzeri minimalist arayüzler. Bu şekilde, Android’in dağınıklığını bir anda ortadan kaldırmak mümkün. Son olarak cihazın Dolby sertifikalı olduğunu (uygulama ile farklı kullanımlar için farklı profiller kullanabiliyoruz), WPS Office isimli bir ofis uygulamasıyla geldiğini (Microsoft Office ücretsizken, ona geçin derim), SwiftKey klavyenin ön yüklemeli olarak cihazda yer aldığını belirtelim. Facebook ve Twitter gibi günümüzün “olmazsa olmaz” görülen uygulamaları da menüde yerini almış durumda.
DİĞER AYRINTILAR
5″lik çoklu dokunmatik ekran haricinde telefonu, ekran altına konumlandırılmış ve mavi renge sahip olan kapasitif tuşlarla yönettiğimizi de belirtelim. Ekran üzerindeki kontrollerden hazzetmeyen kullanıcılar, telefonun bu özelliğini seveceklerdir. Bahsettiğimiz farklılıklar ve farklı uygulamalar haricinde bildiğimiz Android… O nedenle kullanım konusunda Android’e alışkın olan kullanıcılar için herhangi bir sorun teşkİl etmeyecektir cihaz.
Ekranı oldukça başarılı bir profilde bulunan telefon, dış kullanımda da pek fazla sıkıntı yaratmıyor diyebilirim. Hoparlörü biraz tiz sesi fazla kaçırsa da, temiz bir ses sunuyor. Ancak yanında gelen kulaklığı, eğer T60 ile sürekli olarak müzik vs. dinlemeyi düşünüyorsanız muhtemelen değiştireceksiniz. Şimdiden söylemesi.
Kullanımda son olarak şunu da söylemekte fayda var: Cihaz, kolay kullanım modu da sunuyor. Bu, özellikle Android yığını içerisinde kaybetmek istemediğimiz anne-baba ve diğer büyüklerimiz için güzel bir özellik.
KAMERA
Standart bir kamera arayüzüne sahip olan cihazın kamerası da ortalama bir performans sergiliyor. Sesli komut, jest ve gülümseme algılama desteğine sahip olan cihaz, HDR, Panoramik ve Düşük Işık gibi modlara da sahip.
13MP’lik kamera, ortam ışığı iyiyken güzel resimler ortaya çıkarabiliyor. Ancak ortam ışığı azsa, Düşük Işık modu da dâhil olmak üzere pek başarılı resimler çıkmıyor ortaya. Yine de bu modun, gerekli ve kimi zaman ihtiyaç duyulabilecek kapasitede olduğunu söylemeliyim.
5MP’lik ön kamera da, selfie’ler için yeterli bir performans sergiliyor (Örnek resimler yolda!)