Şu anda herkes masaüstüne gelen Windows 10’u konuşuyor. Biz ise, biraz daha farklı bir yönden ilerleyelim ve Windows 10 Mobile’a göz atalım dedik.
Şu anda herkes masaüstüne gelen Windows 10’u konuşuyor. Biz ise, biraz daha farklı bir yönden ilerleyelim ve Windows 10 Mobile’a göz atalım dedik.
Windows Phone sahipleri bu işletim sistemine geçince neler kazanacaklar? Kullanıcılar ne gibi artı ve eksilerle karşılaşacaklar? Aslına bakarsanız final sürüm çıkmadan bu konuda yorum yapabilmek için henüz erken. Ancak hazır elimizde Windows 10’un ön sürümü yüklü güzide bir Nokia Lumia 830 varken, konuşmamak da olmazdı. O zaman başlayalım mı?
Hadi başlayalım!
Not: Elimizde Windows 10 Mobile Insider Preview’lu Lumia 830 ve Windows Phone 8.1’li (8.10.14226.359) Lumia 1020 var. Karşılaştırmayı, bu iki cihazla birlikte yapacağımızı belirtelim.
ARAYÜZ DEĞİŞİKLİKLERİ
Arayüzde dikkat çeken en büyük değişiklik, eskiden opak olan kutucukların saydamlaştırılmış/neredeyse yok edilmiş olması. Bu durum pek çok uygulama kutucuğu için geçerli olmasa da, seçilen tema rengi ile birlikte renk değiştiren kutucuklar artık saydam. Bu, göze çarpan en büyük yenilik olarak dikkat çekiyor.
Kutucukların saydam olmasının bir getirisi de, artık duvar kâğıdı kullanabiliyor olmamız. Eskiden kutucukları değiştiren duvar kâğıdı, artık arka planda da kendine yer bulabiliyor (uygulama listesinin arkasaında da bu duvar kâğıdını görüyoruz). “Hangisi daha şık?” sorusunun cevabını verecek olan sizlersiniz; sonuçta zevkler ve renkler meselesi. Yine de bana soracak olursanız, Windows Phone 8.1 bu konuda daha “farklı” ve daha iyi; ki dilerseniz duvar kâğıdını kapatıp, yalnızca kutucukları da değiştirebilirsiniz. Ya da resimleri tamamen kaldırın ve seçilen sistem rengiyle yolunuza devam edin. Tercih sizin.
Windows Phone 8.1’in aksine Windows 10’un bildirim ekranı, çok daha fazla kısayola sahip. Kullanıcıların uzunca bir süredir beklediği ve sevinçle karşılayacakları bir iyileştirme olmuş diyebiliriz. Bunun haricinde gelen mesajlara vs. doğrudan bildirim üzerinden cevap verebilmek de, işletim sisteminin bir diğer özelliği.
Herhangi bir şeyi açtığımızda karşılaştığımız animasyonlar da değişmiş. Daha yumuşak geçişler kullanılmış yeni işletim sisteminde. Eh, masaüstü Windows’la paralel bir tasarım anlayışına sahip olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
AYARLAR EKRANI? SEN MİSİN??
Şimdi gelelim değişimin gerçekleştiği bir diğer yere: Ayarlar ekranı. Burası tamamen evrim geçirmiş bir hâlde ve eskisine nazaran çok daha kullanışlı bir havası var.
Windows Phone 8.1’de “Wall of Text” olarak tabir edebileceğimiz ve dibini görmekte zorlandığımız ayarlar ekranı, Windows 10’la birlikte belli başlı başlıklar ve bu başlıkların simgeleri altında toplanmış durumda. Buna bir benzer çözüm, son güncellemelerde 8.1’de de geldi ama yine de yeterince kafa karıştırıcı bir durumdaydı burası. Arama yapmak en mantıklı çözümdü. Eğer Windows Phone 8.1’inizi İngilizce dilinde kullandıysanız görmüşsünzüdür (ben bir ara Cortana için yapmıştım bunu. -Mert); anlamlandırmanın pek de mümkün olmadığı bir küçük harf – büyük harf dengesizliği oluşuyor cihaz genelinde (Microsoft zaten YA TAMAMEN BÜYÜK HARF, ya da tamamen küçük harf kafasında. Anlayamadım bu konudaki dertlerini). Neyse ki Windows 10’la birlikte bu sorun da ortadan kaldırılmış.
Tüm uygulamaların sıralandığı sağ ekran ise, pek değişmeden yerinde durmaya devam ediyor. İşletim sisteminin en değişmeyen kısmı burası diyebiliriz sanırım (en azından şimdilik). Ancak burada da bir yenilik göze çarpıyor: Bu ekrana eklenen yeni bir bölüm, son yüklenilen uygulamaları gösteriyor. Yeni bir uygulama yüklediğinizde, derhâl ulaşmak için oldukça pratik bir çözüm.
KULLANIMDA DİKKAT ÇEKENLER
Windows 10 yüklü cep telefonunuzu kullanırken gözünüze çarpacak bir diğer şeyle de klavyede karşılaşacaksınız. Burada, küçük bir joystick var! Bu joystick, metin içerisinde dolaşmak ve düzenlemeler yapmak için ekranı parmaklamaktan kurtaracak sizleri. Güzel düşünülmüş, hoş bir ayrıntı.
Bunun haricinde eklenen bir diğer şey de dikte. Klavye üzerinde ortaya çıkan mikrofon resmini tıklayınca, söylediklerinizin bir bir metin olarak karşınıza çıkması elbette bazı durumlarda çok işe yarayacak bir özellik. Mesajlaşırken, internette dolaşırken, not alırken vs. bolca kullanılabilecek bir özellik.
Tabi ki pek çok güncellenen uygulamalar da mevcut. Şimdi de, güncellenen yeni uygulamalardan bahsedelim.
UNIVERSAL APPS GEYİĞİ
“Geyik” dediğime bakmayın, oldukça güzel bir muhabbet bu ve şu anlama geliyor: Windows 10 işletim sistemli tüm cihazlar; yani tabletler, telefonlar, masaüstü bilgisayarlar ve Xbox One, aynı kod temelini kullanan uygulamaları çalıştırabilecek artık.
Universal Apps’in en büyük getirisi, mağazanın hiç olmadığı kadar zenginleşmesi olacak. Zira geliştiriciler, artık tek bir cihaz için değil; bünyesinde pek çok cihaz barındıran bir platform olan Windows 10 için uygulama geliştirecekler. Bu platformda Windows bilgisayarlar ve Xbox One’ın olması bile, Windows Phone’un geleceğinin parlak olmasını sağlayan bir şey diyebiliriz (her ne kadar hâlâ deli gibi zarar etse de).
Bunun haricinde Universal Apps, daha kapsamlı uygulamalar görmemizi de sağlayacak. Aşağıda Belfiore’nin ağzından dinleyeceğiniz telefonlar için Continuum’un dayanak noktası da, bu kapsamlı uygulamalar olacak. Satın alınan bir uygulamanın, tüm platformlarda kullanılabiliyor olması ise bir diğer artı elbette.
Bunlar da, Lumia 830’u toparladıktan sonra aldığım ekran görüntüleri:
—
Editörün Notu: Yazının devamında da Windows 8.1 (Nokia Lumia 1020 cihazımızda yükü) ve Windows 10 uygulamaları arasındaki farklardan bahsedecektim; ancak son gelen Windows 10 güncellemesinde telefonumuz epey sorun çıkardı malesef. Windows Phone Recovery Tool’la Windows 8.1’e döndüm… Şimdi de sil baştan tüm güncellemeleri yeniden yapmam gerekecek.
Cihaz şu anda güncelleniyor. İkinci parçayı da bir iki güne yazmış olurum. Az önce okuduğunuz yazıyı da, Lumia 830’dan aldığım kendi görsellerimle güncelleyeceğim (Güncelleme: Görseller yukarıdaki galeride). Tabi tüm yazıyı bir arada yazmak daha mantıklı olurdu ama, yapacak bir şey yok malesef.
O zaman şimdilik görüşmek üzere diyoruz. Esen kalınız.
GÜNCELLEME: DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!