Şimdi sıra geldi Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10 Mobile’ın güncellenen uygulamalarına göz atmaya. Bakalım yeni uygulamalar neler getiriyor?
KİŞİLER
Güncellemeyle birlikte sarsılıp kendine gelen bir diğer uygulama da Kişiler.Windows Phone 8.1’deki “Odalar” atılmış, pek de güzel olmuş. Tepedeki üç sekmede “Kişiler, Yenilikler ve Gruplar” sekmeleri var ve ekranda kaydırarak bu sekmelere ulaşabiliyoruz.
İlk etapta Outlook ile senkronize çalışan uygulama dahilindeki kişileri isim ya da soy isimleriyle sıralayabiliyoruz. SIM karttan içeri aktarma yapma seçeneği de, buradaki ayarlarda mevcut. Outlook haricinde Exchange, Google, iCloud gibi diğer servisleri buraya eklemek de mümkün.
Bu arada eskiden kart şeklinde değişen kişiler ekranı, bu sefer benek benek kişi resimlerine sahip. İlginç bir tasarım olmuş; ancak akıllara biraz Apple Watch’u getirmiyor değil. Bir de tamamen köşeli bir tasarım anlayışına sahip olan Windows’a pek yakışmamış sanki.
Eh, zevkler ve renkler.
—
MAĞAZA
Mağaza uygulaması da Windows Phone anlayışından biraz uzaklaşan; ancak çok daha kullanışlı hâle gelen bir uygulama. Güncellenen ve bu hâliyle AppStore ya da Google Play Store’a oldukça benzeyen yeni mağaza, temiz bir arayüze kavuşmuş durumda.
Mağazanın en üstünde, 5 adet öne çıkarılmış uygulama/oyun bulunuyor. Parmağımızla kaydırarak, bu uygulama/oyunların arasında geçiş yapabiliyoruz. Aşağı doğru indikçe de, “Sizin için seçtiklerimiz, Popüler ücretsiz uygulamalar, Popüler ücretli oyunlar” gibi sekmeler; bu sekmelerin altında da sağa doğru uzanan uygulama/oyun listeleri bulunuyor. Tüm bu tasarım değişikliği, kullanım kolaylığını ve gezinme performansını olumlu yönde etkiliyor diyebiliriz.
Sol tarafta açılan menüde de, satın aldığımız uygulamalara, indirmelerimize vs. ulaşabiliyoruz. “Kitaplığım” kısmından Müzik ile Filmler ve TV uygulamalarına ulaşmak da mümkün.
—
HARİTALAR
Haritalar uygulaması da oldukça değişmiş diyebiliriz. Şimdiye kadar anlattığımız diğer uygulamalarla aynı tasarım dilini konuşan uygulama, harita bilgilerini HERE’dan alıyor; o nedenle son derece başarılı olduğunu öngörmek mümkün.
Bilgileri HERE’dan almasının yanı sıra uygulama, HERE hesabıyla da ortak çalışıyor. HERE hesabınıza eklediğiniz konumlara vs. buradan da ulaşabiliyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra yine HERE tarafından sağlanan gerçek zamanlı Trafik bilgisine ve yol tarifine ulaşmak da mümkün.
Kısacası haritalar kısmında da sınıfı geçiyor Windows 10 Mobile. Gerçi HERE’ın kendi uygulaması varken girip bunu kullanmam ama, olsun. Hiç de fena değil (ama çok yavaş… Final sürümde buna bir el atarlar diye düşünüyorum).
—
KAMERA
Windows 10 Mobile’daki kamera uygulaması, eski işletim sistemindeki Lumia Camera’nın arayüzü biraz daha değiştirilmiş hâli diyebiliriz. Oldukça başarılı bir uygulama olduğunu daha önce söylemiştik hatırlayacak olursanız.
Uygulama, kullanıcının beyaz dengesi, odak, ISO, deklanşör hızı ve parlaklık gibi ayarları kolayca yapmasını sağlıyor. Bunun için de, ayar seçildiğinde ekran beliren teker boyunca kaydırma yapıyoruz. Ayarları bu şekilde yapmak hem eğlenceli, hem de son derece kolay. Video ayarları konusunda da aynı şey geçerli.
Lumia Camera’yı bir kenara bırakırsak, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Windows 10 Mobile’ın kamerası, Windows Phone 8.1’in kendi kamera uygulamasına göre çok çok gelişmiş ve üst düzey özelliklere sahip. Ama zaten bu uygulamayı kim kullanıyordu ki, değil mi?
—
MÜZİK / GROOVE MÜZİK
Windows 10’da karşımıza çıkan müzik uygulamasının ismi “Groove Müzik.” Peki bu uygulamanın özelliği ne? Burada sözü, Microsoft’a bırakıyoruz:
“Microsoft Groove Müzik uygulaması Windows 10’da yenidir. Bu uygulama, müzik koleksiyonunuzu çalar ve çalma listeleri yapmanızı ve bunları dinlemenizi sağlar. MP3’lerinizi OneDrive’a ekleyin; Groove Müzik uygulamasını şarkılarınızı kişisel bilgisayarlar, tabletler, Windows Phone ve Xbox gibi diğer aygıtlarda da ücretsiz olarak çalmak için kullanabilirsiniz.” Bing Translate’den hallice bir açıklama olduğunu kabul ediyoruz. Şimdi konuyu biraz açalım…
Öncelikle bunun, eski Xbox Music olduğunu belirtmek gerek. Sahip olduğu 40 milyonluk arşive ulaşmak için, Groove Music Pass satın almak gerekiyor ki bu da aylık 10$ gibi bir meblağ. 1/3 fiyatına Deezer, Spotify vs. varken tutunması çok zor kısacası. Ancak yukarıdaki açıklamaya bakılacak olursa, OneDrive kullanarak kendi arşivimizi de Groove’a ekleyebiliyor ve bu arşivi türlü türlü cihazlarda kullanabiliyoruz. Bilgisayardan telefona aktarılan müzikleri de buradan görebiliyoruz.
Kısacası Groove Müzik, tam teşekküllü bir müzik uygulaması. Ancak aylık ödemesinin oldukça pahalı olduğunu söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, servisin şu anda Türkiye’de kullanılamadığını da belirtelim: Uygulamaya giriş yapmaya çalıştığımda, “Malesef oturum açma şu anda bölgenizde desteklenmiyor.” uyarısı aldım.
—
Tüm bu uygulamaların yanı sıra Haberler, Spor, Finans vs. uygulamalar da, Windows 10 Mobile uygulamalarının tasarım anlayışını taşıyor. Bunu da belirtelim (Cortana konusuna hiç girmiyorum zaten).
O zaman bir sonraki incelememizde görüşmek üzere diyoruz.
Esen kalınız. (:
1 2