Kahramanlar (namı diğer hero) takımların seçmesi gereken ana karakterler, bir nevi komutanlar da diyebiliriz. Her oyuncu bir kahramanı canlandırarak oyuna dâhil oluyor. Çeşitlerse oldukça bol! Oyunumuzda şu an için 102 adet oynanabilir kahraman bulunuyor. Her gelen güncellemeyle birlikte sayısı hızla artmaya devam eden kahramanlarımız Strength, Agility ve Intelligence olarak üç ana kategoriye ayrılmış durumda. Bu kategorileme, oyunda üstleneceğimiz görevi belirliyor diyebiliriz. Strength kahramanlarının genel olarak daha kuvvetli, tank görevi üstlenen bir rolleri varken, Agility kahramanları ani baskınlara etkili olan hızlı karakterleri içeriyor. Intelligence karakterleriise gruba büyüleriyle destek veren, özel yetenekleri ön plana çıkan karakterlere sahip. Bu görevler kesin olmamakla birlikte kahramandan kahramana değişiyor ancak basit olarak böyle söyleyebiliriz. Her kahramanın kendine özgü yetenekleri (skill) bulunuyor ve bu sayede savaşlarda daha etkili olabiliyoruz. Kahramanlarımızın minimum 3 normal ve 1 adet de ultimate yeteneği mevcut. En erken 6. seviyede kullanabileceğimiz ultimate yetenekleri, karakterimizin imzası diyebiliriz. Bu yeteneklerden kimi hedef/bölge seçerek aktif kullanılabilirken kimileri pasif yetenekler olarak belirlenmiş. Oyun sırasında öldürdüğümüz her asker ve kahraman bize tecrübe (XP) ve para olarak geri dönüyor. Kazandığımız XP’ler sayesinde, yükseldiğimiz her seviye (level) 1 yetenek açma/ geliştirme hakkı veriyor. Maksimum seviye ise 25 olarak belirlenmiş durumda.
XP ve para kazanmak için yapılabilecek bir diğer yolsa ormanlardaki tarafsız yaratıkları öldürmek. Ormanlardaki belirli kamplarda ortaya çıkan bu yaratıklar, aynı kahramanlar gibi kendilerine özel yeteneklere sahip ve sıradan askerlerden daha güçlü. Getirdikleri fazladan XP ve para sayesindeyse oyun başında onları avlamak avantajlı ve tercih edilebilir bir taktik. Ancak sadece bazı kahramanlar için! Başlangıçta bütün kahramanlar güçsüz sayılabileceği için ancak sağlık veya mana yenileme oranı fazla olanlar, yetenekleriyle yanlarına ekstra yaratık çağırabilen karakterler, namı diğer jungler denilen kahramanlar bunlardan avantaj sağlayabiliyor. Bu saydıklarımıza ek olarak bir de Roshan adı verilen devasa bir tarafsız yaratık bulunuyor oyunda. Haritanın ortasında, nehrin kenarındaki evinde bulabileceğiniz Roshan oldukça güçlü ve bazı istisna kahramanlar dışında tek başına onu öldürmeniz mümkün değil. Takımızla beraber çalışıp onu alt etmeniz sonucundaysa oldukça yüklü bir miktar XP ve para kazanıyorsunuz. Bunun yanındaysa asıl öldürme sebebimiz ise Aegis‘e sahip olabilmek! Roshan’ı öldürdüğünüzde düşen bu eşyaya sahip olan kahramanlar, öldükten hemen sonra yeniden doğuyor ve savaşa devam edebiliyor.
Kahraman seçimi ve yetenek kullanımının yanında oyunu şekillendiren en önemli etkenlerden biriyse tabi ki eşya sistemi. 100’ün üzerindeki eşya ile geniş bir kataloğa sahip olan DOTA 2, bu sayede her kahramana özel yüzlerce kombinasyon yapmamıza olanak veriyor. Askerleri ve kahramanları öldürerek kazandığınız paralarla dilediğiniz eşyayı alabilir, kahramanınızı güçlendirebilirsiniz. Elbette 100 eşyayı üzerinizde taşıyamıyorsunuz, sadece 6 eşya slotunuz bulunuyor. Ancak bu bir eksi değil artı yön. Slot sayısındaki sınırlandırma sayesinde bir eşya almadan önce 2 sefer düşünmek, o ana en uygun eşyayı satın almak zorundasınız. Böylelikle verdiğiniz kararların oyunu daha çok etkilemesi sağlanmış oluyor.