Yazılımcılığa ve hack konularına meraklı olan herkesi Hacknet’e davet ediyoruz! Oyunla ilgili detaylar ve çok özel ipuçları incelememizde.
Terminal bazlı, sürükleyici bir hikayeye sahip olan ve klavyedeki yeteneklerinizi ortaya dökmenizi sağlayacak bir hack simülasyonu olan Hacknet, nihayet satışa çıktı!
Öncülü olan Uplink’in daha modern ve gelişmiş bir hali diyebileceğimiz oyunun hikayesi “Bit” ismindeki bir hackerın 14 günden beri kendi sistemine bağlanamaması sebebiyle, sistemin otomatik olarak bir kişiye eposta göndermesiyle başlıyor. O kişi olarak, bit’in gizemli ölümünü aydınlatmak ve Hacknet-OS’in yanlış ellere düşmesini engellemek de bize kalıyor. Daha sonrasında da bilgisayar dünyasının karanlık isimleriyle birçok yasadışı eylemde bulunarak en derinlere inmeye başlayacağız.
Oyun bizi bir Kevin Mitnick’e dönüştürmese de, hacking yöntemini az çok anlamamıza yardımcı oluyor. Gerçek UNIX komutlarını kullandığımız oyunda, güvenlik duvarlarını kırmak sadece birkaç saniye sürüyor. Gerçekçiliğin ön planda tutulması oyuncuya farklı bir deneyim sunmasının yanında, programcılığın mantığını da öğretiyor.
Bir hackerın olmazsa olmazı komutları ezberlemek, işinizi kolaylaştıracak. Zaten ilk görevlerde zar zor yaptığınız işlemleri 10 – 15 dakika sonra çok hızlı bir şekilde yapmaya başladığınızı fark edeceksiniz. Tabii bir süre sonra zamana karşı birçok işlemi aynı anda yapmanız istenecek ancak klavyeye hakimseniz bunun üstesinden kolayca geleceksiniz. Ayrıca görevleri anlamanız ve gerekli işlemleri yapabilmeniz için orta düzey İngilizce bilmeniz de gerekiyor, onu da belirteyim.
Modüller
Oyundaki ana ekranımız bu şekilde. Tabii ilerledikçe yeni temalar da ekleyebiliyorsunuz ama ana hatlarıyla yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi. Hepsinden kısa kısa bahsedecek olursak;
RAM: Bilgilerin ve işlemlerin geçici olarak depolandığı hafıza türü. Görevler sırasında yaptığımız işlemler RAM’de küçük veya büyük yer kaplar ve bu nedenle de bazen tüm işlemleri aynı anda gerçekleştiremeyiz. O yüzden gereksiz işlemleri kapatmak daha hızlı çalışmanıza olanak verecektir.
Display: Bağlandığımız cihazın ana dosya sistemlerinin gösterildiği modül. Sistem dosyalarını görüntüleyip düzenleme, kayıtları silme ve sistemde hangi güvenlik protokollerinin olduğunu bu modülden görüyoruz.
netMap: Her bir nokta farklı bir cihazı simgeliyor. İşlem yapmak istediğimiz cihaza tıklayarak bütün karanlık emellerimizi gerçekleştirebiliyoruz.
Terminal: Asıl iş yaptığımız modül. Bütün komutları terminale yazarak bağlandığımız cihazın üzerinde istediğimiz gibi oynayabiliyoruz. UNIX komut sisteminin kullanıldığı terminalde, hack işlemlerinin nasıl yapıldığını az çok kavrayabilirsiniz.
Görevler
Görevlerinizi eposta üzerinden alıyorsunuz. Eğitim görevlerini tamamladıktan sonra “Bit” sizi “Entropy” adında bir hacker grubuna katılmanızı söylüyor. Gerekli yeteneklere sahip olduğunuzu kanıtlamanız için bir dizi testten sonra gruba dahil oluyorsunuz ve müşterilerinizin sizden talep ettikleri doğrultusunda işe koyuluyorsunuz. Kontratlar ayrı bir güvenli sunucuda tutulmakta ve siz de giriş yapıp istediğiniz kontratı alıp, klavye hünerlerinizi göstermeye başlıyorsunuz. Belli bir sayıda görev yaptıktan sonra işvereniniz yeteneklerinizden ve performansınızdan etkilendiğini söyleyip, sadece davet yöntemiyle giriş yapmaya hak kazanabileceğiniz çok daha gizli bir oluşum olan “CSEC”e katılmanız gerektiğini söylüyor. Uzun bir test sürecinden geçtikten sonra gruba katılıyor ve yine kontrat yöntemiyle müşterilerinizin isteklerini yerine getirmeye başlıyorsunuz.
Görevler oldukça eğlenceli, mantıklı ve bir o kadar da tuhaf. Şirketlerin sırlarını çalma, üniversite puanlarını değiştirme, hastane kayıtlarını izinsiz ele geçirme, eposta bilgilerini yürütme, hatta ve hatta bir fast food şirketindeki baharatların formülünü hacılama gibi görevler de bulunuyor. Anlayacağınız görevler çok iyi şekilde düşünülmüş ve bir o kadar eğlenceli hale getirilmiş. Ayrıca şunu da belirteyim, dahil olduğumuz bu karanlık gruplar her ne kadar yasadışı olsalar da iyi bir amaç uğrunda bu işi yapıyor. Ki yaptığımız görevlerden de bunu anlıyorsunuz. Hatta bazen emek hırsızlığı yapmış çok tehlikeli hackerlara karşı da mücadele veriyorsunuz. Kötü biri değiliz, sadece iyilik yapmak adına farklı yöntemlerimiz var o kadar.