Metal Gear Solid V: The Phantom Pain’i sizin için inceledik!
Gece, gündüz, rüzgar ve yağmur. Yaşayan bir dünya var!
Oynanışı en çok etkileyen özelliklerden bir tanesi de gece ve gündüz. Gece tabii ki etrafta dolaşmak çok daha kolay. Ancak gece oldğu zaman işiniz öyle pek de kolaylaşmıyor, aksine zorlaşıyor da. Görüş açısının daralması, mesafenin düşmesi kurguladığınız stratejide değişikliğe gitmenize sebep oluyor. Zaman zaman hava şartları da işinizi oldukça zorlaştırabiliyor. Etrafta uçan kuşlar, zaman zaman dürbün ile bakarken gördüğünüz uzaklardaki vahşi doğa ile yaşayan bi dünya da oldunuzu görebiliyorsunuz.
Fultonlamak!
MGS V oyuncularnın bu sıralar dillerinden düşmeyen meşur “Fultonlamak” deyimine biraz değineyim. Fulton tanıtım videolarında da vardı, belki oradan hatırlarsınız. Balonla taşıma aracı ve oyunda en çok kullanacağınız özelliklerden bir tanesi olacak. Şöyle ki bayılttığımız askeri, atı, motorlu aracı, değerli gördüğünüz herhangi bir şeyi Fultonlayabiliyorsunuz. Yani ip ve balon aracılığı ile Motherbase’e gönderiyorsunuz. Ancak düşmanlar farkederse vurabiliyorlar ya da göndermeye çalıştığınız asker yolda kanamadan ölebiliyor. Kısacası Fultonlarken etrafın temiz olduğundan emin olun.
Peki ya görevler, oyun süresi ne kadar?
Artık eve cips mi stoklarsınız, en yakın fast-food satan dükkan ile mi anlaşırsınız, ya da anne’den mi destek alırsınız bilmiyorum. Ancak bir oturuşta bitireceğim ben diyorsanız yan görevileri ile birlikte en az 150 saat gözden çıkartın derim 🙂 MGS V’de ana ve yan görevler hikaye için gerçekten önemli. Serinin önceki oyunlarında olduğu kadar (MGS 4’ü hatırlatırım, 10 dakika oynayıp 40 dakika izliyorduk) çok sinematik yok. aynı durum telsiz konuşmaları için de geçerli, oldukça az. Hikayeyi ve görevleri sahip olduğumuz yani topladığımız kasetler’den dinleyerek tamamlıyoruz. Bu sistem de günümüzde bir çok oyunda kullanılan bir sistem. Benim hem iyi hem de kötü olarak değerlendirdiğim bir sistem. Merak eden oyuncu uğraşıp toplar, istemiyorsa da araştırmaz, dinlemez bile.
Ana görevlerin dışında başta da belirttiğim gibi çok sayıda yan görev var. Bu yan görevlerde kendi içelerinde ikiye ayrılabiliyor, yani dallanıp budaklanıyor. İşin güzel tarafı ise tamamen isteğe bağlı olarak yapabiliyorsunuz. Standart yan görevlerin dışında önemli olan yan görevleri ise görev seçim ekranından takip edebiliyor/seçebiliyoruz.
At, avrat, silah. Bir de köpek ile helikopter var! Hoovv AT VAR!!!
Haritada belirli bir bölge dışında kalan başka bir bölgedeki göreve gitmek için helikopterimize dönmek gerekiyor. Helikopterimizi ancak haritalarda belli bölgelere çağırabiliyoruz. Tabii hava şartlarına da dikkat etmemiz gerekiyor, eğer uygunsa havalanabiliyoruz. Evet at var, biliyorum şaşırmadınız tüm videolarda zaten gördük kendisini D-Horse bize devasa haritalarda bir noktadan diğerine giderken hız kazandırıyor ve D-Horse’da geliştirilebiliyor. D-Dog köpeğimiz 🙂 ve tabii ki Quiet var.