Paradox Interactive’in beklenen bilim kurgu temalı oyunu Stellaris geldi. Galaksiyi ele geçirme planlarımızda ne kadar başarılı olacağız görelim.
Bir teknoloji keşfedilince üç adet seçenek bizi bekliyor, bunlardan birini seçerek araştırmamıza devam ediyoruz. Teknolojilerde kendi üçlerinde beş farklı renk ile temsil ediliyorlar.
- Yeşil: Başlangıç seviyesinde ki teknolojiler. Oyuna yeni başladığımız zaman bunları keşfetmeye başlıyoruz.
- Sarı: Öldürdüğümüz düşmanların kalıntılarını araştırarak ters mühendislik uygulayarak elde ettiğimiz teknolojiler.
- Mor: Nadir bulunan teknolojileri . Her zaman için uzun bir sürede keşfedilse de katkıları hemen gözüküyor.
- Mavi: Tekrarlanabilir teknolojiler. Filomuzdaki destekleyebileceğimiz gemi sayısını artıran teknolojiyi tekrar tekrar araştırabiliyoruz. Ancak her seferinde daha çok zaman alıyor.
- Kırmızı: Bence oyunun en keyifli kısımlarından biri. Araştırma sonucunda tüm galaksiyi tehlikeye atabilecek teknolojiler kırmızı renkte. Eğer sorunsuz bir şekilde araştırabilirsek, kesinlikle rakiplerimizden birkaç adım öteye geçmiş oluyoruz.
Liderlik sistemi Paradox firmasının daha önceki oyunlarına göre daha az detaylı işlenmiş. Bu sefer kendimize bir eş seçip hanedan kuramıyoruz. Ancak bu haliyle bile yeteri kadar detay katmış bence. Eğer ömür uzatan bir teknolojiye sahip değilsek 75 yaşından sonra her lider ömrünün sonuna geliyor. Yeni liderler ise nüfuz kaynağı harcanarak alınabiliyor. İşte bu noktada yönetimimizin düzgün olması gerekiyor. Yoksa kendimizi lidersiz bir şekilde bulmamız hiçte şaşırtıcı olmaz.
Oyuna istersek kendi güneş sistemimizde de başlayabiliyoruz. Güzel düşünülmüş bir detay olmuş. Hatta komşu yıldız sistemleri de Alfa Centauri ve Sirius gibi gerçek yıldız isimlerinin olması bir başka güzel detay.
Yıldızlar arası bir medeniyet kurmak için en kısa zamanda koloni gemilerini yaşanabilir gezegenlere göndermek son derece önem taşıyor. Bunun öncelikli sebebi, her gezegen bize kaynak olarak geri dönüş sağlıyor. Ancak bulduğumuz her gezegene koloni kurarsak bir süre sonra yönetim için vakit kalmayacaktır. İşte valiler bu noktada yardımımıza yetişiyor. Bir valiyi gezegene atayarak tüm yönetim işlerini ona bırakarak bir miktar kafamızı dinleyebiliyoruz. Koloni sayısı artınca bu sefer sınırlarımızı sektörlere bölmemiz gerekiyor. Benim tavsiyem, en az iki koloni kurmadan sektörlere bölmeyin bu sayede kaynaklarınızı düzgün bir şekilde biriktirebilirsiniz. Sektöre yıldız sistemi ekleyip çıkarmakta nüfuz kaynağını kullanıyor.
Kolonileri kurduk, kaynaklar düzenli bir şekilde gelmeye başladı, sınırlarımızı daha geliştirmek istiyoruz ama gitmek istediğimiz sistemlerde düşmanlar bizi bekliyor. İşte yıldız filomuzu kurmanın zamanı geldi. Gemileri istediğimiz gibi tasarlayabilmemiz güzel bir detay olmuş. Önce gemi klasmanını daha sonra kasasını seçerek silah ve güç sistemlerini istediğimiz gibi ekleyerek bir gemi tasarlayabiliyoruz. Güç sistemlerinin şöyle bir önemi var eğer gemiye yerleştirdiğimiz silahları yeteri kadar besleyecek gücümüz yoksa o gemiyi üretemiyoruz. Ama unutmayın eğer her şey en iyisi olsun derseniz geminin üretim maliyetine katlanacaksınız.
Savaş hem uzayda hem de gezegen yüzeyinde gerçekleşiyor. İki filo birbiri ile çatışmaya girdiği zaman geri çekilme emri verme dışında başka bir taktiksel müdahalemiz yok. Gemilere yerleştirdiğimiz silah sistemlerine bağlı olarak görsel bir şölen bizi bekliyor. Çoğu zaman savaşı izlerken gidişatından çok savaşın kendisini izledim. Gezegen ele geçirmek içinse yüzeye ordu indirmekten başka çaremiz yok. Yörüngeden yapacağımız bombalamalar sadece kara savaşının daha kolay kazanılmasını sağlıyor.
Stellaris’i oynarken en çok yeni yıldız sistemlerini keşfetmekle vakit harcayacaksınız. Oyunun ilk kısmı boyunca sınırlarımızı geliştirmek ve yeni sistemler keşfetmekle meşgul olacağız. Oyun ilerledikçe çeşitli görevler alacağız. Bu görevlerin çoğu araştırma gemileri sayesinde geliyor. Her oyunda biraz olsun farklılık gösteren görevler olduğu kadar, hiç değişmeyen görevler de var. Ancak medeniyetimizin davranış tarzına uygun olarak bize verilen görevi işleyiş aşaması farklılık gösteriyor.
Stellaris’in diplomasi kısmı da eski oyunları aratmayacak şekilde sade ve etkili yapılmış. Uzaylı ırklar ile yaptığımız diplomatik görüşmeler tamamen medeniyetimizin seçmiş olduğu inanç ve davranışlarına bağlı. Oyuna ilk başlarken yapmış olduğumuz bu seçenekler oyun boyunca oynanış tarzımızı ve bize verilen görevleri işleyiş şeklimizi etkiliyor. Örneğin fanatik ve saldırgan bir davranış tipi seçtiysek, diplomasi ekranındaki seçeneklerimiz de ona göre oluyor. Eğer ittifak kurarsak nüfuz gelirimiz hemen düşüyor.