Citius, Altius, Fortius? * Belki? Hepsine evet demek isterdik ama bu oyun bir şampiyon değil. Biraz daha ekmek yemesi gerekiyor. *Daha hızlı, daha yükseğe, daha güçlü (Olimpiyat Mottosu)
Şimdiye kadar çıkan her Total War oyunu buglıdır. Bu artık serinin değişmeyen bir imzası oldu gibi. Daha sonra sürüsüne bereket yamayla oyunun açıkları gedikleri tıkanır. Total War: Rome 2’de bir sürü keyif kaçıran yada güldüren bugla dolu. O yüzden bunlara takılmayacağım. Oyunu o kadar uzun süre heyecanla bekledim ki bunların hiç birisi umurumda değil.
Total War serisi çıktığından bu yana serinin hastasıyım. Küçükken minik askerlerden oluşan ordularını dizip saatlece oynayan bir çocuktum. O yüzden Total War serisi benim için bir hayalin gerçeğe dönüşmüş halidir ve strateji oyunları arasında bunu özellikle savaş alanlarında en iyi başaran oyundur. Beni bu oyunda hayal kırıklığına uğratan başka bir şey oldu. Ona da yazının devamında değineceğim.
Total War oyunları her zaman ince hesapların çalıştığı algoritmalar üzerine kurulan oyunlar olmuştur. Özellikle yapay zekanın çılgınlar gibi olasılık hesabı yaptığını düşündüğüm her akıllı hamle aslında sizin oyundan aldığınız keyfi arttıran en temel etkendir. Roma 2’nin geçtiği haritada bunu kolaylaştıracak bir çok ince ayar çekilmiş. Öncelikle, haliyle dünya haritası değişmediğinden, önceki oyunlara göre farklı bir harita beklemeyin. Onun yerine, varolan haritanın öncekine göre daha çok bölgeye ayrılarak daha detaylı hale getirildiğini söyleyeyim. Fakat bu detaya iniş şehirlerin yönetimi açısından saatlerinizi alacak bir ince ayar çekme sanatına dönüşeceğinden şehirler bölgelerin içine alınmış. Her bölgede 4 şehir var ve tümünü birden tek bir basit panelden yönetebiliyorsunuz. Her bölgenin bir başkenti ve her şehrinde bina dikebileceğiniz sınırlı alanı var. Her şehirde yapılan binalar ise tüm bölgedeki dengeleri etkiliyor. Mesela bir şehrinizde yiyecek kıtlığı baş gösterdiğinden huzursuzluk artıyor fakat orada yemek üretecek binalar dikmek için yeriniz mi yok? Bölgede bulunan başka bir şehirden bu açığı giderebiliyorsunuz. Bu bölge yönetimi aynı zamanda farklı bölgelerde değişik konulara odaklanmanızı da sağlıyor. Mesela bir bölgede şehirleri ticarete yönlendirirken ötekinde endüstriyi geliştirmeye gidebiliyorsunuz. Basit yönetim iyi ama huzursuzluk gibi etkenleri ayrıntılı olarak nedenleriyle görüp hesap yapmak için tek tek şehirlere girmeniz ve kendi hesabınızı yapmanız gerekiyor. Ama bunun dışında genel yönetim de bir sorun yok.
ÖYLE HARBİDEN ORDU TOPLAMAK YOK ARTIK
Artık ele geçirdiğiniz bölge sayısına göre ordu ve filo sayınızı arttırabiliyorsunuz. Yani paranız oldukça durmadan ordu basma imkanınız yok. Bu da ordularınızı doğru kombinasyonlarla oluşturmak için sizi zorluyor. Haliyle onları büyük haritada da doğru yerleştirmek zorunda kalıyorsunuz. Coğrafya itibariyle etrafta bol bol deniz olduğundan filolarınızın arasında sıyrılıp karaya çıkabilen bir düşman ordusu sizi uzun süre peşinden koşturabiliyor. Oyunun hakkını burada vermek gerek. Düşman büyük haritada gerçekten de sizinle bir kedi-fare oyunu oynuyor ve bu konuda çok başarılı. Sıkıştırıncaya kadar bayağı uğraşıyorsunuz. Ancak ajanlarınızla onun canını da bayağı sıkabiliyorsunuz. Savaşan ordularınız sizin bölgenize girdiklerinde mevcutlarındaki eksikleri en yakın şehirden otomatik olarak adam alıp dolduruyor. Böylelikle tek tek ordularla uğraşmıyorsunuz. İşin en güzeli de artık ordularınızda sadece düşmanı kovalamıyor, aynı zamanda bir arayi geçiçi tahkimatla tutabiliyor, yeryüzü şekillerine göre saklanıp pusu atabiliyor veya düşman topraklarında yağma yapabiliyorsunuz. Yani daha çok manevra seçeneğiniz var. Tüm bu seçenekler oyunu çok daha keyifli kılıyor. Mesela düşman ordusunu pusu attığını öteki orduya doğru kovalayabiliyorsunuz.
Buradaki tek sorun oyunda ajanlarınızı ne kadar geliştirirseniz geliştirin hala saçmalayabilmeleri. Şöyle ki, bir ajana yüklenip yeteneklerini oldukça yükseltmenize karşın hala başarısız olabiliyorlar. İnat edip save-load’a girişseniz bile her seferinde başarısız olabiliyorsunuz. %95 olasılık kaç save-load’da arka arkaya aynı zarı atabilir gelin orasını siz hesaplayın.
1 2