DRM, İngilizce Digital Right Management (Dijital Haklar Yönetimi) teriminin kısaltılmışıdır. Peki DRM nedir tam olarak? Kısaca açıklamak gerekirse de, pek çok donanım üreticisi, yayıncı, telif hakkı sahibi vs. tarafından satış sonrası dijital içeriğin ve cihazların kullanımını kontrol etme amacıyla ortaya atılmış teknolojiler bütünüdür.
İlk jenerasyon DRM’in amacı kopyalamayı kontrol etmek iken, ikinci jenerasyon DRM ile birlikte ürünü çalıştırma, görüntüleme, basma ve ürünün çalışma prensibinde yapılmak istenen değişiklikler de bu kontrol mekanizmasına dahil edilmiştir. Terim, kopya koruma, kopya engelleme ve kopya kontrolü gibi diğer terimlerle de iç içe bir şekilde kullanılır.
Dünyada DRM kullanan pek çok firma vardır. Örnek vermek gerekirse Amazon, Apple, Google, Microsoft, EA, Sony ve Valve bu firmalar arasındadır. DRM’i savunanlar kadar, sevmeyen de çoktur. Bu sevmeyenlere göre teknoloji, amaçladığı hiçbir korumayı yerine getiremezken; orijinal ürün alan kullanıcıları da olumsuz yönde etkilemektedir.
Kimi firmaların ürünlerinde (aklıma şimdilik GoG ve Humble Bundle geldi-Mert), “DRM-Free (DRM’siz)” logosu görebilirsiniz. Bu ürünlerin DRM’siz oluşu iyi bir özellik olarak lanse edilir ve ürünün pazarlama ögeleri içerisinde sıklıkla kendine yer bulur.
Kaynak: -Çoğunlukla– Wikipedia